Negocieri post-Congres: echipa Cîţu împarte deja pielea ursului din pădure

Negocieri
post-Congres: echipa Cîţu împarte deja pielea ursului din pădure

Florin Cîţu şi o parte din echipa extinsă FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Membrii echipei Cîţu discută intens împărţirea funcţiilor politice din Guvern şi Parlament, cu toate că până la rezultatul alegerilor din PNL mai sunt două luni. Din Executiv vor fi scoşi cel puţin doi miniştri, pentru a-i fi făcut loc lui Dan Vîlceanu, în timp ce Alina Gorghiu este vehiculată ca noua şefă a Senatului, dacă Ludovic Orban este îndepărtat de la preşedinţia Camerei Deputaţilor, au explicat surse din echipa Cîţu pentru „Adevărul”.

Ştiri pe aceeaşi temă

În primul rând, zilele lui Ludovic Orban la şefia Camerei Deputaţilor sunt numărate. Îndepărtarea acestuia ar însemna reînceperea negocierii pentru a treia funcţie în statul român, pentru că liberalii ar fi dispuşi să o cedeze celor din USR-PLUS sau UDMR, pentru ca şefia Senatului să le revină lor. Favorită pentru funcţie ar fi Alina Gorghiu, o apropiată a lui Florin Cîţu şi vicepreşedintă a Senatului în prezent. Cedarea funcţiei de preşedinte al Camerei ar însemna pentru liberali ridicarea unor pretenţii faţă de partidul care va da noul şef al Camerei. Astfel, dacă UDMR preia Camera Deputaţilor, echipa Cîţu şi-ar dori Ministerul Dezvoltării, acolo unde au cel puţin două variante de miniştri, potrivit surselor „Adevărul”: Rareş Bogdan şi Robert Sighiartău. Dacă USR-PLUS va emite pretenţii, liberalii vor în primul rând Transporturile, însă s-ar mulţumi şi cu Justiţia.

Din Guvern ar urma să fie îndepărtaţi cel puţin doi miniştri: Bogdan Gheorghiu (Cultură) şi Adrian Oros (Agricultură). Oros face parte din echipa Orban, în timp ce Gheorghiu nu este deloc simpatizat de premier, susţin surse din conducerea PNL pentru „Adevărul”. Nu în ultimul rând, Finanţele ar urma să fie preluate de Dan Vîlceanu (şeful PNL Gorj), bun prieten al lui Florin Cîţu.

Echipa restrânsă a premierului se gândeşte că toate mutările ar fi posibile pentru că şi în USR-PLUS vor fi schimbări, după Congresul din octombrie. Oricine va ieşi preşedinte va dori o funcţie importantă: Dacian Cioloş ar putea emite pretenţia să primească un portofoliu cu greutate sau funcţia de vicepremier, în timp ce Dan Barna ar putea ţinti Camera Deputaţilor, o funcţie mult mai vizibilă şi în care controlează un for decizional pentru multe domenii-cheie: legislaţie penală, administraţie, aspecte legate de finanţe.

Gorghiu şi Vîlceanu, cu funcţii-cheie şi-n partid

Alina Gorghiu şi Dan Vîlceanu nu sunt doar pe lista celor care primesc funcţii de top în statul român, ci şi în ierarhia de partid. Dan Vîlceanu este văzut drept alegerea clară pentru poziţia de secretar general al partidului, în condiţiile în care această funcţie este stabilită prin decizie personală a preşedintelui PNL. Surse politice din conducerea liberală au explicat pentru „Adevărul” că echipa Cîţu ia în calcul să ceară modificarea Statutului PNL, astfel încât să fie creată funcţia de preşedinte executiv, acolo unde favorită este Alina Gorghiu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările