Ministrul Fondurilor Europene anunţă că România este în proces de pregătire a primei cereri de plată prin PNRR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Bolos FOTO Facebook Marcel Bolos
Marcel Bolos FOTO Facebook Marcel Bolos

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că, până la finalul lunii mai, România trebuie să depună prima cerere de plată în PNRR, în valoare de 3 miliarde de euro, potrivit News. În ceea ce priveşte renegocierea planurilor pentru asigurarea independenţei energetice a UE în actualul context geopolitic, potrivit ministrului, va exista un criteriu de distribuire pentru suplimentarea sumelor de la capitolul energie.

„Suntem în plin proces de pregătire a primei cereri de plată pe care România o poate pune până la sfârşitul lunii mai. Avem o serie de condiţionalităţi la care lucrăm. Toate ministerele de linie, coordonatorii de reformă au avut de încărcat în platforma specială care există la nivel naţional toate documentele necesare pentru a face dovada că am închis capitolele aferente anului 2021. În weekend ministerul lucrează la  verificarea documentelor depuse şi în cursul zilei de luni suntem în măsură în care să transmitem în platforma Comisiei Europene aceste jaloane pe care le aveam de îndeplinit şi apoi etapele procedurale pe care le aveam de parcurs, încât până marţi, 31 mai, să putem să depunem cererea de plată cu o valoare de 3 miliarde de euro”, a explicat Boloş, potrivit News.ro. 

Întrebat dacă suntem în grafic cu PNRR-ul, Marcel Boloş a precizat că „suntem la început de drum”. „Dacă ne referim la PNRR, este la început de drum. Suntem în situaţia în care operaţionalizăm structurile care stau la baza implementării PNRR. Pe de altă parte, suntem în măsură să iniţiem apelurile de proiecte care sunt aferente trimestrului II şi apoi cum e firesc pe parcursul anului 2022 să fim în măsură să ne asigurăm că cele 58 de apeluri de proiecte pe care le gestionăm, cu o valoare de peste 13 miliarde de euro, să fie lansate în piaţă”, a mai declarat Boloş.

Sumele la capitolul energie vor fi suplimentate pe un criteriu de distribuire între statele membre UE

„E obligatoriu capitolul de energie pentru ca să fie regândit, potrivit acestui nou program al Uniunii Europene. Iar când spun acest lucru, trebuie să ne gândim la toate tipurile de măsuri care ţin de independenţa energetică, iar aici Ministerul Energiei are un rol hotărâtor. Este parte din PNRR naţional, iar sumele se vor suplimenta. Există criteriul de distribuire al banilor între statele membre ale UE, rămâne de văzut cum  rămâne forma finală a acestei redistribuiri. Suma cu care se va suplimenta bugetul PNRR nu cred că va fi suficientă pentru a ne rezolva problema de independenţă energetică, în contextul în care noi discutăm de atâtea resurse pe care le avem la dispoziţie şi formele prin care putem să implementăm proiectele încât să ne atingem ţinta de independenţă energetică”, a afirmat Boloş.

Ministrul a mai precizat că independenţa energetică trebuie judecată atât la nivelul consumatorului casnic, cât şi la nivelul administraţiei.  „Să nu uităm că avem şi resursele de gaze naturale din Marea Neagră şi legea offshore a fost dezbătută şi aprobată în Parlament, dar pe lângă acest lucru noi avem potenţialul pe care trebuie să îl valorificăm de energie verde ca resursă regenerabilă şi din acest punct de vedere independenţa energetică trebuie judecată atât la nivelul consumatorilor persoane fizice, persoane juridice, adică companii şi gospodării. Pe de altă parte trebuie să implicăm în acest proces inclusiv autorităţile locale care gestionează mare parte a serviciilor publice, să ne gândim la spitale, şcoli”, a mai completat ministrul.

Întrebat dacă vrea să readucă irigaţiile în PNRR, Marcel Boloş, a declarat că acesta este un obiectiv de ţară, având în vedere şi securitatea alimentară, însă nu doreşte să îşi ia astfel de promisiuni, care nu sunt ancorate în baza juridică pe care o are la dispoziţie statul nostru în privinţa planului. „Dacă o astfel de perspectivă va aparea şi dacă acest lucru se va agrea la nivel de coaliţie şi forurile noastre competente, atunci perspectiva poate fi şi aceasta, pe care am prezentat-o”, a mai susţinut Boloş. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite