Lupte pentru putere şi bani în AUR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii AUR au îndepărtat-o din formaţiune pe Diana Şoşoacă. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Liderii AUR au îndepărtat-o din formaţiune pe Diana Şoşoacă. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Senatoarea Diana Şoşoacă şi conducerea Alianţei pentru Unirea Românilor sunt în conflict deschis, disputa nefiind doar una privind poziţionările politice, ci e legată şi de banii care ar trebui daţi partidului

Alianţa pentru Unirea Românilor stă pe un butoi cu pulbere de câteva zile, după ce conducerea formaţiunii a decis retragerea sprijinului politic al senatoarei Diana Şoşoacă, începând cu această săptămână ea fiind îndepărtată din grupul senatorial al partidului. Decizia privind cazul Şoşoacă a fost un demers care l-a avut drept responsabil pe Claudiu Târziu, unul dintre cei doi copreşedinţi. De altfel, George Simion, celălalt copreşedinte, a evitat să se pronunţe pe cazul Şoşoacă. Senatoarea i-a reproşat lui Simion că nu i-a luat apărarea şi nu a sprijinit-o, când s-a întâlnit cu acesta pe holul unei televiziuni. „Hai, George, ăsta e sărutul lui Iuda!”, i-a zis Şoşoacă după ce George Simion a pupat-o.

Claudiu Târziu a negat faptul că Simion s-ar fi opus îndepărtării Dianei Şoşoacă. „Nici vorbă. George (Simion – n.r.) a fost de acord cu excluderea Dianei Şoşoacă. Toată lumea din Biroul Naţional de conducere a fost de acord cu excluderea ei. Era, practic, o chestiune de timp. De multă vreme se tot adunau derapajele dânsei şi, în ciuda eforturilor consistente pe care le-am făcut cu toţii de a o ajuta să se adapteze statutului de parlamentar şi de membru AUR, nu am reuşit să o aducem la un comportament cât de cât acceptabil pentru toată lumea”, a precizat copreşedintele AUR, Claudiu Târziu.

De altfel, surse politice din AUR susţin pentru „Adevărul” că în interiorul formaţiunii au început luptele pentru putere, Claudiu Târziu fiind cel care încearcă să-i ia faţa lui George Simion şi să impună o disciplină de partid, pentru a exista coerenţă în mesaje şi în ceea ce priveşte poziţionările politice pe diferite proiecte legislative.

„Varianta feminină a lui Corneliu Vadim Tudor“

Pe de altă parte, senatorul Sorin Lavric a evidenţiat exact faptul că Şoşoacă voia să se erijeze în lider al AUR, dar nu făcea decât să afecteze imaginea partidului. „Ea se crede un lider, un lider deasupra căruia nu poate sta nimeni, nici măcar George Simion sau Claudiu Târziu. Îi doresc succes ca în următorii patru ani să dovedească ce stofă de lider are şi să îşi facă partidul ei. (...) O pot compara în privinţa tonului cu Vadim Tudor, acelaşi ton răţoit, jignitor, doar că Vadim era de stânga, doamna Şoşoacă este o naţionalistă de tip creştin. Ca tonalitate psihologică seamănă foarte bine în variantă feminină cu Corneliu Vadim Tudor”, a delarat Sorin Lavric pentru Radio Europa Liberă.

În schimb, senatoarea Diana Şoşoacă a declarat în presă că un motiv de ceartă în interiorul partidului şi un factor important în îndepărtarea ei a fost faptul că nu a vrut să dea partidului sume consistente din banii primiţi la Parlament. „În partid este în acest moment un scandal imens, cei din conducerea AUR cer jumătate din cei 28.000 de lei daţi pentru cheltuielile senatorului. (...) Eu nu am dat bani. De aici au pornit şi cele mai multe probleme, pentru că am refuzat categoric să dau din acei bani cu care trebuie să întreţin un cabinet, să plătesc consilierii, să cumpăr materiale de birotică”, a afirmat Diana Şoşoacă pentru Radio Europa Liberă. De asemenea, senatoarea adaugă că parlamentarii AUR ar trebui să dea 2.000 de lei în fiecare lună către partid pentru donaţiile AUR în scop caritabil. Nu în ultimul rând, parlamentarii Alianţei erau obligaţi să stea într-unul dintre hotelurile lui Marius Lulea, preşedintele în acte al AUR.

Dacă începi în Parlament cu proteste, zbierete şi tăvăliri pe jos, nu obţii nimic, nu îi convingi pe ceilalţi colegi să voteze proiectele tale. Claudiu Târziu, copreşedinte AUR

Deputatul Dan Tănasă, unul dintre comunicatorii partidului, a negat faptul că ar fi fost puse condiţii privind banii care trebuie să meargă către partid. „Acuzaţiile sunt ridicole. Nu ne-a obligat nimeni să stăm la niciun hotel, nu ne-a obligat nimeni să dăm bani. Tot ce se decide în partid şi în grupurile parlamentare se decide împreună. O singură persoană nu a fost de acord cu ce am stabilit. Spre exemplu, afirmaţia asta că am fost obligaţi să stăm la un hotel care aparţine domnului Lulea este o minciună. O parte dintre parlamentarii noştri stau acolo, dar ca să stea împreună, să se cunoască mai bine”, a declarat deputatul Dan Tănasă, într-o intervenţie la Antena 3.

„Limbaj de maidan“ sau „delicateţe specială“?

Senatoarea a dezvăluit că unul dintre colegii ei ar fi ridicat palma la ea în plen, lucru nedovedit. „Eu voi pleca din partid pentru că nu voi suporta niciodată un astfel de tratament, având în vedere că domnul Sorin Lavric a folosit un limbaj de maidan, efectiv de maidan, şi sinceră să fiu, a ridicat şi palma la mine”, a declarat Diana Şoşoacă, într-o discuţie cu Adriana Bahmuţeanu, publicată pe Facebook. Claudiu Târziu a negat faptul că Sorin Lavric ar fi avut vreo intenţie să o lovească pe Diana Şoşoacă: „Nici vorbă. Dacă l-aţi cunoaşte personal pe Sorin Lavric, aţi vedea că este un om de o delicateţe specială”, a declarat copreşedintele AUR pentru B1TV. De altfel, Diana Şoşoacă a precizat faptul că ar mai reveni în AUR doar dacă în acest partid s-ar face o curăţenie generală în ceea ce priveşte liderii, adică să fie excluşi Claudiu Târziu, Sorin Lavric şi Dan Tănasă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite