Logica PNL-ului l-a învins şi pe Soroş

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
De exemplu la ora actuală (până la redistribuire), singurul senator PNL
pentru Bucureşti este Leon Dănăilă.
De exemplu la ora actuală (până la redistribuire), singurul senator PNL pentru Bucureşti este Leon Dănăilă.

Când PSD face peste 45% şi PNL se apropie de sub 20%, nu mai este vorba de Soroş, naţionalism, creştini, anti PSD, tinerii frumoşi şi liberi şi alte expresii la modă apărute la protestele din ultimii ani sau lansate de partide dubioase cum ar fi PRU.

Putem accepta victoria zdrobitoare a PSD-ului fără a aştepta cu sufletul la gură şi ultima numărătoare oficială. Harta României arată mai roşie ca atunci când lumea vota de frică anti-Ponta în 2014 şi parcă totuşi lucrurile arată destul de normal într-un mod oarecum ciudat. Adică nu e panică în ţară, iar oamenii aşteaptă curioşi să vadă cum va arăta următorul guvern şi cum va juca preşedintele Iohannis în toată povestea asta.

Dincolo de analize punctuale, cel mai deştept lucru pe care l-a făcut PSD-ul a fost să nu mai enerveze românii, iar pentru asta l-a folosit pe Victor Ponta. Cum? A scos la bătaie Partidul România Unită pentru a transmite toate mesajele pe care dacă PSD-ul le-ar fi folosit acum, iar ar fi creat isterie pe Facebook şi lumea probabil ar fi ieşit să voteze în număr mai mare anti-PSD. Probabil nu ar fi existat modificări substanţiale în top, dar poate ne-am fi confruntat cu un scor mai mic la PSD şi poate o apropiere mai mare între PNL şi USR. Meciul fictiv creat dintre Dragnea şi Cioloş a fost unul destul de slab care nu a generat niciun fel de emoţie. Emoţia fiind şi unul dintre principalele motive de fiecare dată când PSD a pierdut alegeri electorale şi n-a pierdut prea multe de-a lungul istoriei partidului. Cu un Ponta sau Ghiţă scoşi în faţă ca reprezentanţi PSD, lucrurile ar fi stat un pic altfel. Să ne amintim că în 2014 cel mai mult pe Victor Ponta l-a costat aroganţa şi cu care a tratat electoratul care nu era PSD.

După cum a acţionat Alina Gorghiu până acum, mă îndoiesc profund că va demisiona sau că o va face uşor şi cu demnitate.

Un alt motiv important datorită căruia PSD nu a avut probleme, este perioada din ce în ce mai rea prin care trece „Marele Partid Naţional Liberal”. Asta din cauza faptului că are o conducere extrem de slabă. Personal, nu înţeleg ce mai caută Alina Gorghiu la conducerea partidului după ce alegerile locale au fost un fiasco total şi mai mult de atât aproape că acuzau USR-ul pentru rezultatele lor de atunci. Apoi, sunt curios după ce criterii a fost ales Buşoi preşedinte PNL Bucureşti!? Vorbim de un om care după ce a băgat mulţi bani şi a fost desemnat candidat de PNL Bucureşti cu surle şi trâmbiţe, a fost ulterior scos din cursă când s-au prins că nu are nicio şansă. Acelaşi om a fost pus apoi la conducerea organizaţiei pe Bucureşti, după eşecul lamentabil de la locale din Capitală. Nici aici nu îmi amintesc să fi ieşit în faţă cu prea mari realizări. Încerc doar să mă prind de logica după care funcţionează PNL şi conducerea partidului, însă nu reuşesc.

După cum a acţionat Alina Gorghiu până acum, mă îndoiesc profund că va demisiona sau că o va face uşor şi cu demnitate. Pe de-o parte, presupun că îi place foarte mult şefia partidului, pe de altă parte, cine ar îndrăzni să producă vreo mişcare în interiorul partidului astfel încât să producă o schimbare a conducerii? PNL are în momentul de faţă lideri foarte slabi şi asta o dovedeşte faptul că listele pentru alegeri nu au fost completate cu oameni din partid. De exemplu, la ora actuală (până la redistribuire), singurul senator PNL pentru Bucureşti este Leon Dănăilă.

În continuare, râmâne curios:

Cum va aborda Liviu Dragnea alegerea premierului şi cum vor merge negocierile cu preşedintele Iohannis?

Cum va trata conducerea PNL-ului rezultatele acestor alegeri şi dacă va demisiona cineva?

Cum va reuşi să se adapteze USR la politica naţională şi cum va reuşi să crească partidul?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite