Klaus Iohannis – un preşedinte de lux pentru o ţară prea săracă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exasperaţi de alegerile mai mult sau mai puţin inspirate pe care le-au făcut cu ocazia precedentelor alegeri prezidenţiale, când au ales fie un inginer „uşor” cam comunist care le-a propus un model de „democraţie originală”, fie un geolog puţin cam depăşit de magnitudinea funcţiei.

Fiind, într-un final, învins de sistem sau un marinar expert în lecţii de băut whiskey cu gheaţă şi cam jucător pe scena politică, în 2014 românii au decis că vor un preşedinte altfel.

Înalt, atletic şi pus mereu la patru ace, profesorul Klaus Iohannis i-a sedus în două rânduri de alegeri (în 2014 şi 2019) pe toţi cei care au crezut în mitul „neamţului care tace şi face”, pe toţi cei care au visat ca România să devină o „ţară ca afară” şi pe toţi cei care şi-au dorit „un preşedinte care să reprezinte România la nivel internaţional”. Astfel că, peste şase milioane de români au dat buluc la urne pentru a-l alege pe Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României.

Obişnuit să trăiască pe picior mare din banii obţinuţi din meditaţii (din care şi-a cumpărat cele şase case), Iohannis şi-a mărit salariul imediat cum a ajuns la Cotroceni. Dintr-un foc, printr-o Ordonanţă de  Urgenţă promovată de premierul interimar, Gabriel Oprea, salariul preşedintelui a sărit de la 1500 de euro la peste 15.000 de lei net pe lună. O decizie foarte lăudată de Iohannis: „Remuneraţia unui demnitar trebuie să reflecte într-o poziţie rezonabilă poziţia în stat. Cred că din raţiuni populiste nu s-a rezolvat această chestiune. Este o decizie înţeleaptă care previne corupţia”.

Iar salariul a fost doar începutul huzurului prezidenţial. A urmat apoi schimbarea draperiilor „cam prăfuite” ale Palatului Cotroceni, renovarea de peste un milion de euro a reşedinţei prezidenţiale de la Vila Lac 3, achiziţia limuzinei Mercedes de peste 80.000 de euro cu dotări de lux, între care scaunele “ventilate cu funcţie masaj, precum şi suspensia pneumatică adaptivă pe puntea din spate. De asemenea, dispune de televizor, sistem de sonorizare profesional şi cutie frigorifică” şi multe deplasări externe care au costat statul român multe milioane de euro (doar în 2019, Klaus Iohannis a efectuat 21 de deplasări externe – cheltuielile s-au ridicat la suma de peste 9.600.000 de lei, adică aproximativ 2 milioane de euro, în timp ce în anul 2020 cheltuielile aferente pentru 9 deplasări externe ale delegaţiilor conduse de preşedintele Klaus Iohannis s-au ridicat la suma de 3.011.828,95 lei, adică aproximativ 600.000 de euro).  

Nici la capitolul vestimentaţie Klaus Iohannis nu a fost mai prejos, apariţiile sale în spaţiul public fiind unele bine studiate şi extrem de apreciate de stilişti şi de criticii de modă. Astfel, la acţiunea de împădurire iniţiată de Ministerul Mediului la Dăbuleni, Iohannis a ales o ţinută formată dintr-o perechea de cizme Parcours 2 Signature-T de la compania Aigle, care costă aproximativ 1.159 de lei, adică undeva între 237-238 de euro, şi o geacă Spyder CORDIN Jacket, care costă 418 dolari.

De asemenea, şi echipamentele de ski în care defilează Iohannis iarnă de iarnă pe pârtiile din România sunt unele dintre cele mai performante. Astfel, pentru costumul de ski negru cu portocaliu, de la Colmar, furnizorul oficial al echipei franceze de ski alpin, pantalonii costă 1450 de lei, iar geaca este peste 3000 de lei. Casca ajunge la 1450 de lei. Şi echipamentul – clăpari şi schiuri – este achiziţionat tot de la profesionişti, un set Rossignol costă nu mai puţin de 6.000 de lei.

Pentru deplasările în străinătate, Iohannis a făcut o adevărată pasiune pentru avioanele private de lux. În anul 2019 s-a îmbarcat într-un avion de tip Embraer Legacy 650, dotat cu motoare Rolls Royce, costul de închiriere fiind în jur de 6.000 de euro pe oră, pentru a merge  în Belgia, la deschiderea Festivalului Internaţional de Artă Europalia. De asemenea, pentru deplasarea la Adunarea Generală ONU care are loc în această săptămână, Iohannis a zburat din Bucureşti spre New York via Sibiu tot cu un avion privat de lux, de tip Dassault Falcon8X (LX-LXL), costul de închiriere fiind de 10.000 de euro pe oră.

În tot acest timp, deşi au preşedinte care se lăfăie în lux şi opulenţă, românii au ajuns să fie din ce în ce mai sărăci. Astfel, potrivit unui studiu Eurostat (Applying the Degree of Urbanisation A METHODOLOGICAL MANUAL TO DEFINE CITIES, TOWNS AND RURAL AREAS FOR INTERNATIONAL COMPARISONS – ediţia 2021), în România, sărăcia din mediul rural este cea mai dură de la nivelul Uniunii Europene. Iar discrepanţele dintre românii săraci şi cei bogaţi se vor adânci tot mai tare pe fondul crizei economice, sociale şi politice. Astfel că, îndemnul lansat de Iohannis către români de a juca golf, „un sport frumos care nu este deloc exclusivist şi se poate practica la orice vârstă” – s-ar putea să rămână fără ecou.

Fără îndoială, Klaus Iohannis are vocaţie de preşedinte. Gesturile, mimica, vestimentaţia şi atitudinea îl plasează în acest film. Este un film care îi place şi pare că s-a pregătit toată viaţa pentru a juca acest rol. Din păcate, Iohannis a ajuns preşedinte într-o ţară greşită. O ţară mult prea săracă pentru a-şi permite un preşedinte de lux.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite