Istoria se repetă: oamenii lui Voiculescu defectează din PSD. Cum s-au repoziţionat în ultimele două decenii aleşii controlaţi de omul de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci aleşi ai partidului fondat de Dan Voiculescu, intraţi în Parlament pe listele PSD, au părăsit partidul condus de Marcel Ciolacu. De altfel, în mod tradiţional, oamenii controlaţi de Voiculescu participă la alegeri sub umbrela PSD, iar apoi îl părăsesc pentru a face, în Parlament, jocurile lui „Felix“.

Nu a trecut nici măcar o lună de la preluarea mandatelor de parlamentari, iar cei cinci aleşi ai Partidului Puterii Umaniste – Social Liberal, intraţi în Parlament prin candidatura pe listele PSD, şi-au anunţat retragerea din acest partid, rămânând doar afiliaţi grupului parlamentar social-democrat. PPU-SL este partidul controlat din umbră de omul de afaceri Dan Voiculescu, fiind trecut pe site-ul partidului cu titulatura de „fondatorul Doctrinei Umaniste”. Astfel, la fel ca în alte momente din trecut, parlamentarii din partidul controlat de Dan Voiculescu s-au depărtat de PSD, de cele mai multe ori căutând să ajungă la putere alături de cei aflaţi la guvernare.

Iar tradiţia e lungă, începând cu 2004, când Traian Băsescu a negociat cu Dan Voiculescu ruperea PC de PSD şi susţinerea Guvernului Tăriceanu. Prin „soluţia imorală”, aşa cum a numit-o fostul preşedinte, Traian Băsescu a asigurat pentru Guvernul Tăriceanu un număr de 28 de parlamentari (19 deputaţi şi 9 senatori), ceea ce a reprezentat şi stabilitatea majorităţii din Legislativ.

Partidul lui Dan Voiculescu a încercat şi a reuşit să se lipească şi în 2008 de PSD, cu toate că îi trădase pe social-democraţi cu patru ani înainte. Însă negocierile le-au asigurat doar câteva locuri eligibile, în mandatul 2008-2012, Partidul Conservator având doar şase aleşi, adică trei deputaţi şi trei senatori. Nu a mai funcţionat însă mufarea lângă Guvernul Boc.

În schimb, pentru alegerile din 2012, Partidul Conservator s-a lipit de liberalii conduşi de Crin Antonescu. Cele două formaţiuni au constituit Alianţa de Centru Dreapta (ACD). ACD şi PSD-UNPR au format atunci USL, partid care a obţinut 66,26% din voturi şi 273 de mandate. Partidul Conservator a avut 14 oameni în Parlamentul României şi au sprijinit Guvernul Ponta, rămânând alături de acesta şi după ruperea USL, din februarie 2014.   

Dan Voiculescu a pierdut controlul oamenilor săi la parlamentarele din 2016, când Daniel Constantin a mers alături de mai mulţi conservatori alături de Călin Popescu Tăriceanu şi au candidat ca ALDE, formaţiune care a obţinut 29 de mandate. Cu toate acestea, în ultimii ani, mai mulţi foşti membri PC s-au ocupat de creşterea Partidului Puterii Umaniste - Social Liberal.  

Cine sunt cei cinci demisionari

În rândul celor cinci demisionari sunt atât nume cunoscute, precum Graţiela Gavrilescu şi Steluţa Cătăniciu, cât şi persoane care nu au atras atenţia opiniei publice până în prezent. Graţiela Gavrilescu, la bază membru al PNL, a trecut în 2014 la PC-PLR, prin ruperea unui grup de parlamentari liberali de către Călin Popescu Tăriceanu. Odată cu dezintegrarea ALDE, în aprilie 2020, Gavrilescu s-a înscris în PPU-SL. Pe când era în ALDE, Graţiela Gavrilescu a fost vicepremier şi ministru al Mediului, aceasta trădându-l pe Tăriceanu în 2019, doar pentru a mai putea fi în Guvernul Dăncilă. Până la urmă, Gavrilescu a rămas doar deputată, după ce Guvernul Dăncilă a fost trântit în Parlament în octombrie 2019.

Un traseu similar cu al lui Gavrilescu a avut şi deputata Steluţa Cătăniciu, una dintre autoarele mutilării Codurilor Penale în Comisia Iordache. Doar că Steluţei Cătăniciu i-a luat mai mult timp să se decidă să meargă în PPU-SL, adică a trecut la acest partid în iunie 2020, deşi la bază a fost membră PNL, trecută prin ALDE, cât timp Tăriceanu a ţinut la guvernare partidul.

Deputata Loredana Predescu este o persoană care a avut legături vechi cu formaţiunile controlate de omul de afaceri Dan Voiculescu, în trecut fiind membră a Partidului Conservator, unde a fost responsabilă de filiala Vâlcea a PC.

Deputatul Vlad Popescu, băiatul lui Cristian Popescu Piedone (primar al sectorului 5), a fost pus pe listele PSD Suceava, ceea ce a dus la un scandal local, fiind contestată candidatura sa. Până la urmă, Marcel Ciolacu a restabilit ordinea şi Popescu a rămas candidat, fiind ales în Parlament. La mai puţin de o lună de la validarea mandatului, băiatul primarului de la Sectorul 5 spune adio partidului condus de Ciolacu.

Al cincilea demisionar e senatorul Laurenţiu Mihai. Singurul ales PPU-SL din Senat este un „umanist” cu experienţă, acesta fiind în conducerea PPU-SL de mai mulţi ani şi unul dintre principalii organizatori ai formaţiunii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite