Forumul Judecătorilor, replică pentru Iohannis: Preşedintele ignoră realităţile în privinţa statului de drept în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Inquam Photos / George Calin
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Inquam Photos / George Calin

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie  îl critică pe preşedintele Klaus Iohannis pentru declaraţia făcută la Bruxelles referitoare la statul de drept, despre care spune că în România e respectat şi întreaga problematică a fost rezolvată prin referendumul de anul trecut şi schimbarea Guvernului.

„Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie au luat act cu surprindere de declaraţiile de presă ale Preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, făcute astăzi la Bruxelles, în sensul că: „pentru România statul de drept nu este o problemă. (…) în România tema statului de drept a fost rezolvată în sens pozitiv prin referendumul de anul trecut şi prin schimbările politice care s-au făcut, deci, iată, la acest capitol stăm bine”. Aceste alegaţii se completează cu modul în care Preşedintele României a nesocotit rapoartele Comisiei Europene referitoare la respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori cu privire la numirea în posturi de conducere a procurorilor de rang înalt, până la instituirea unui nou cadru legislativ în conformitate cu recomandarea de punere în practică a unui sistem robust şi independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare şi transparente, cu sprijinul Comisiei de la Veneţia, numindu-i în funcţie tocmai pe candidaţii avizaţi negativ”, se arată într-un comunicat de presă al celor două asociaţii. 

„În susţinerea deciziei sale, neluând în considerare avizul Secţiei pentru procurori a CSM, Preşedintele României a arătat următoarele: ”îi consider foarte buni pe cei trei candidaţi. Avizul CSM mi s-a părut, parţial, destul de superficial”. Subscrisele reamintesc opiniei publice faptul că România se află de peste 13 ani sub monitorizarea Comisiei Europene pentru deficienţe vizibile ale statului de drept, fapt care explică şi eşecul evident faţă de îndeplinirea condiţionalităţilor necesare accederii la spaţiul Schengen, recunoscut ca spaţiu de libertate, securitate şi justiţie. Ultimele Rapoarte MCV au solicitat expres României să suspende imediat aplicarea legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă subsecvente, precum şi să revizuiască aceste legi, ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, precum şi de recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO”, se mai arată în comunicatul Forumului Judecătorilor. 

De asemenea, Guvernul şi Iohannis sunt criticaţi pentru stagnerea demersului privind desfiinţarea Secţiei Speciale. „În cele opt luni de funcţionare sub o nouă conducere, Ministerul Justiţiei nu a prezentat niciun proiect serios care să încerce să revizuiască legile justiţiei în privinţa aspectelor nocive, constatate de toate entităţile internaţionale relevante (Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia, GRECO, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni). Nu a fost organizat un grup de lucru minimal în acest sens, care să cuprindă reprezentaţii magistraturii, iar propunerea de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie a fost însoţită de filtre de impunitate neconstituţionale pentru magistraţi, de natură a bloca orice cercetare, în lipsa acordului Secţiei pentru judecători, solicitate în proiectul de candidatură la CSM de fostul său preşedinte, Lia Savonea, în al cărui mandat CSM a atras critici severe din partea Comisiei Europene. De asemenea, Parlamentul României nu a avut niciun fel de rol activ în remedierea aspectelor care au transformat România într-o ţară care nesocoteşte cerinţele minimale ale statul de drept, mai mult, au fost respinse rapid orice tentative în acest sens”.

Concluzia celor două asociaţii e simplpă: „Declaraţiile politice ale Preşedintelui României ignoră total realităţile în privinţa statului de drept în România, partenerii din Uniunea Europeană neputând fi induşi în eroare prin afirmaţii fără suport concret. De asemenea, se generează o confuzie nedorită în rândul opiniei publice care a susţinut statul de drept, în condiţiile în care Preşedintele României şi-a anunţat public dezideratul apărării acestuia”.

Precizările Forumului Judecătorilor vin după ce preşedintele a declarat zilele trecute că: „Pentru acordarea acestor fonduri, foarte multe state membre solicită o legătură strânsă cu verificarea statului de drept, care iarăşi este o temă care a dus la multe discuţii. Ca şi o notă, pentru România statul de drept nu este o problemă şi nu ne opunem unei legături, fiindcă, din fericire, în România tema statului de drept a fost rezolvată în sens pozitiv prin referendumul de anul trecut şi prin schimbările politice care s-au făcut, deci, iată, la acest capitol stăm bine”, a precizat Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite