Europarlamentar român, interzis în PE pentru că nu are certificat verde: „Tirania europeană e în floare”. Care sunt condiţiile de intrare in instituţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Terheş FOTO: Arhivă
Cristian Terheş FOTO: Arhivă

Europarlamentarul Cristian Terheş s-a arătat deranjat, printr-o postare pe Facebook, de faptul că i se interzice accesul în Parlamentul European (PE) fără certificatul verde, susţinând că „exercitarea mandatului unui europarlamentar ales nu poate fi restrânsă de nimic”. Instituţia europeană prevede, pe lângă certificatul digital, şi posibilitatea prezentării unui test PCR negativ.

„Tirania europeană e în floare. Azi, 09.11.2021, mie şi încă unui coleg europarlamentar ni s-a interzis accesul în Parlamentul European pentru că nu avem certificat verde. Acţiunea este o violare a Tratatului şi legislaţiei UE, dar asta nu face decât să ne motiveze şi mai mult să luptăm pentru drepturi şi libertăţi. Evident, nu ne lăsăm”, a scris Terheş pe Facebook.

Europarlamentarul susţine că „exercitarea mandatului unui europarlamentar ales nu poate fi restrânsă de nimic, cu atât mai mult de o decizie administrativă”. „Am spus că voi lupta pentru drepturile românilor din Parlamentul European şi asta fac!”, a mai scris Terheş pe Facebook. 

Condiţii de acces în Parlamentul European

Pentru a intra în Parlamentul European, începând cu luna noiembrie, europarlamentarii şi personalul care lucrează în instituţie trebuie să prezinte un certificat digital COVID-19. Certificatul arată că o persoană este fie vaccinată cu schema completă sau recuperată recent de pe urma bolii. De asemenea, aceştia mai pot prezenta un rezultat negativ al testului PCR, efectuat în ultimele 48 de ore. 

Măsura prezentării certificatului verde la intrarea în Parlamentul European a fost contestată în justiţie de cinci europarlamentari în urmă cu câteva zile, care au obţinut temporar permisiunea de a intra în sediu fără să arate certificatul digital. În schimb, trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR sau să efectueze pe loc un test rapid al cărui rezultat să fie negativ, conform unui comunicat al Parlamentului European.

Comunicatul PE nu a precizat cine sunt cei cinci europarlamentari care au contestat măsura de acces în instituţie, însă un grup de europarlamentari, printre care şi Cristian Terheş, care face parte din grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, îşi exprimase dezacordul faţă de decizia Parlamentului European de a impune certificatul verde COVID-19 pentru accesul în clădirile sale începând cu 1 noiembrie, după cum relata EUobserver la sfârşitul lunii trecute.

   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite