Emisarii Guvernului de la Budapesta agită iar spiritele în Transilvania. De ce îndeamnă la nesupunere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Balázs Orbán, reprezentant al Guvernului de la Budapesta. FOTO Facebook
Balázs Orbán, reprezentant al Guvernului de la Budapesta. FOTO Facebook

Reprezentanţii guvernării de la Budapesta au început anul 2019 în forţă, încă din primele zile aceştia promovând în Transilvania ideea autonomiei Ţinutului Secuiesc şi îndemnând chiar la nesupunere civică.

Balázs Orbán, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, a avut mai multe declaraţii controversate cu ocazia comemorării a peste două secole şi jumătate de la Masacrul de la Siculeni, când sute de persoane au fost executate în urma ordinului dat de autorităţile austriece de la Viena.  

În primul rând, Balázs Orbán a făcut o comparaţie între „Viena de acum 255 de ani“, adică regimul care permis masacrarea secuilor, şi actualele autorităţi de la Bucureşti.

„Iar dacă un imperiu – fie că este vorba de Viena de acum 255 de ani, Bucureştiul acum pentru secui sau Bruxelles-ul în unele cazuri în relaţia cu noi toţi – nu respectă aceste lucruri, împotrivirea este legitimă, conform vechilor principii juridice”,  a explicat secretarul de stat ungar, potrivit hirado.hu. 

De asemenea, reprezentantul Budapestei a vorbit de câştigarea autonomiei de către cei din Ţinutul Secuiesc, demers criticat de autorităţile de la Bucureşti. 

„Guvernul Ungariei se străduieşte din răsputeri să sprijine dezvoltarea economică a Secuimii şi lupta împotriva emigraţiei şi părăsirii locurilor natale, precum şi să sprijine eforturile depuse pentru apărarea drepturilor minorităţilor, pentru obţinerea autonomiei“, a completat Balázs Orbán.

Critici la adresa statului român a avut şi europarlamentarul Laszlo Tokes (reprezentant al Fidesz în Parlamentul European), acesta apărându-i pe doi foşti lideri transilvăneni ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM), István Beke şi Zoltán Szőcs, care au fost condamnaţi anul trecut la închisoare cu executare sub acuzaţia de terorism pe teritoriul României.  

„În opinia sa, în spatele «cazului de terorism secuiesc» se află aceeaşi «camarilă tradiţională» care se străduieşte de o sută de ani să alunge şi să distrugă maghiarimea din România“, relatează hirado.hu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite