După „palma” Marian Neacşu, va încasa premierul Ciucă şi „palma” Florin Roman?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Florin Ciucă FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Premierul Florin Ciucă FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Numai premier să nu fii! Şi mai ales premier „încasator”! Premier care să asculte orbeşte de şefii partidelor de coaliţie. Pentru că, până la urmă, cel care încasează acuzele şi reproşurile, eventual puşcăria, este premierul, cel care semnează, nu cei care-i dictează! Cu Marian Neacşu premierul Ciucă a „încasat-o”. În politică nu este vorba doar de legalitate. Mai important, de moralitate.

Un om care a fost condamnat penal (Marian Neacşu), chiar dacă „spălat” între timp, are în reflexe tendinţa de a încălca legea. Reflexe de care nu scapă cu una cu două. Susţinut cu ardoare de PSD ca şef la SGG, într-un post de mare importanţă, este clar că obiectivele PSD sunt mult mai ascunse şi „murdare”. Iar premierul, cel care semnează, va încasa toate consecinţele nefaste ale activităţii lui Neacşu.

Istoria se repetă cu Florin Roman

Mai toţi comentatorii se arată oripilaţi de prezenţa dlui Florin Roman la ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Despre care, chiar ministrul Roman spune: “E un avantaj că nu am nicio legătură cu domeniul ministerului”. Cred că este prima oară în istoria postcomunistă a guvernului României când cineva e numit ministru exact pentru motivul că nu are nicio legătură cu domeniul ministerului! Dar să te şi lauzi cu asta, mi se pare de un cinism fără margini!

Au greşit grav conducerea PNL şi premierul Ciucă pentru că au acceptat aşa ceva. Şi la nici două săptămâni, greşeala li se întoarce în plină figură! Cum să conducă ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării cineva care n-a cercetat, inovat nimic în viaţa sa. Nu mai vorbesc de Digitalizare în care ştie, probabil, mai ales operaţia cu „Ctrl+C/Ctrl+V”. 

Pentru că Florin Roman a continuat un adevărat „festival” al dovezilor că nu avea ce căuta la acel minister.

„Festivalul”

Florin Roman a menţionat în CV că a scris o carte, „Teoria sistemelor informaţionale”, despre care susţine că a scris-o şi a apărut la Editura Academiei Române, în 2006. Numai că nici Academia nici Editura habar nu aveau de existenta acestei cărţi. Strâns cu uşa, Florin Roman recunoaşte, ca la Radio Erevan: de fapt nu e chiar o carte, este un articol, despre care nu-şi mai aminteşte în ce publicaţie a apărut.

Chiar şi numai această minciună era suficientă pentru demiterea imediată a lui Florin Roman din funcţia de ministru al Cercetării. Că de demisie, nu se punea problema.

Cum să se uite în ochii cercetătorilor cu care stă de vorbă un om care nu a cercetat nimic, niciodată, în ştiinţă? „Cercetările” politice contează, cel mult, la partid. La ministerul Cercetării nu au nicio valoare. Acest personaj fără legătură cu Cercetarea, va reprezenta România la diferite foruri internaţionale, la UE, şi va primi spre gestionare, 1,8 miliarde de lei destinaţi prin PNRR Digitalizării!

„Festivalul” continuă!

Urmează un episod şi mai penibil. Ca să-şi „demonstreze” capacităţile „ştiinţifice”, ministrul Florin Roman trimite ziarului Libertatea 10 de pagini din lucrarea sa de dizertaţie de la Masterat. Doar că, surpriză. Cele 10 pagini sunt copiate, integral, din lucrarea profesorului timişorean Dumitrescu. Copiată cuvânt cu cuvânt, inclusiv cu literele lipsa şi cu erorile de redactare. Cum spuneam, Florin Roman este „doctor” în „Ctrl+C/Ctrl+V”! Şi uită ce copiază şi ce nu!

Dl Roman explică că dacă copiezi 10 pagini nu e plagiat. Pentru că nu provin dintr-o lucrare ştiinţifică publicată, ci din suportul de curs al unui profesor. Că nu sunt ideile sale, ci ale profesorului Dumitrescu, dar puse în lucrarea sa de dizertaţie, nu i se pare furt intelectual. A copiat şi el, acolo, 10 pagini. Ce mare scofală? Poate n-ar fi „mare scofală”, dacă nu ar fi vorba de personajul care administrează Cercetarea românească, şi despre care ştie doar cum se plagiază. Cum îi va privi în ochi pe cercetătorii români şi străini? La întrebarea această trebuie să răspundă dnii Cîţu şi Ciucă.

Vulnerabilităţile miniştrilor Neacşu şi Roman se transmit guvernului României, şi României. Ele atârnă greu în relaţiile internaţionale, inclusiv în negocierile impuse de implementarea PNRR. Cum să defilezi pe plan internaţional cu astfel de personaje? Să ne spună dnii Cîţu şi Ciucă!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite