Scandal în plen. Deputaţii au respins legea UDMR, prin care maghiara ar fi devenit limbă oficială în Ardeal. „Terminaţi cu cretinismul!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a respins proiectul de lege iniţiat de UDMR privind Codul Administrativ, ce prevedea ca autorităţile locale să fie obligate să folosească oficial în comunităţile unde o minoritate naţională are peste 20% limba minorităţii respective. Proiectul viza, de fapt, impunerea limbii maghiare în localităţile din Transilvania, dominate de minoritatea maghiară. Proiectul trecuse tacit de Senat.

UPDATE Proiectul de lege depus de UDMR a fost respins de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional: 287 de voturi pentru respingere, 21 de voturi împotrivă şi 3 abţineri. ”A câştigat România, a pierdut PSD”, a spus liderul deputaţilor PNL Florin Roman. 

***

La dezbaterile din Camera Deputaţilor, PNL şi PMP au acuzat un troc politic între PSD şi UDMR. PSD a amintit că preşedintele Klaus Iohannis a ascultat solemn imnul Ţinutului Secuiesc într-o vizită în Harghita şi Covasna, iar USR a dat vina pe toată lumea. UDMR a acuzat lipsa dezbaterilor şi s-a victimizat. Urmează votul final.

Attila Korodi, UDMR: Avem un proiect legislativ care a primit deja un verdict înainte să fie dezbătut. N-am făcut altceva decât să întărim textul legii, care în acest moment spune că autorităţile locale asigură limba minorităţilor. Steagul Bucovinei poate fi arborat în localităţile din Moldova, dar steagul altor minorităţi nu poate fi arborat.

Marius Paşcan, PMP: Orice argumente li s-ar aduce celor de la UDMR, de 30 de ani o ţin într-o realitate paralelă. Nu vor să rezoneze cu ceea ce se întâmplă în România reală. UDMR se situează agresiv pe linia impusă de Budapesta. Ataca România pentru a o submina din interior şi exterior. Vă rog să respingeţi orice proiect care subminează România. 

Matei Dobrovie, PNL: Dacă PSD a inventat statul paralel, UDMR a inventat un Cod Administrativ paralel, paralel cu realitatea României. UDMR a introdus un Cod Administrativ croit pe interesele Budapestei. Legea a trecut tacit de Senat.Trocul PSD-UDMR se confirmă din păcate.

Tudor Benga, USR: Au fost multe momente de ipocrizie în această legislatură, dar dezbaterea de azi e cea mai spectaculoasă. Atunci când a fost vorba de baronizarea României prin Codul Administrativ, toate forţele au fost de acord, cu excepţia USR. Toată lumea se uită acum la acest text de parcă ar veni de la extratereştri. Am atenţionat că modul în care PSD şi UDMR tranzacţionează proiecte ca la piaţă va costa la un moment dat. 

Alfred Simonis, PSD: N-aş mai fi luat cuvântul dacă nu aş fi văzut acelaşţi tip de mesaj naţionalist, cu invective. A fost un proiect adoptat tacit, deci nu l-a votat nimeni. La Cameră ar fi picat oricum la vot. Iohannis şi patriotarzii de la PNL cred că pot distrage atenţia oamenilor de la pandemie. V-aţi folosit fără jenă de un subiect care ştiaţi că nu are cum să treacă. Aţi tăcut mâlc mai bine de o lună de la adoptare. Aţi început să minţiţi atunci când procentele din sondaje au început să vă strângă. S-a greşit atunci când un parlamentar PNL cu simptome de COVID a blocat activitatea Parlamentului. Aţi fugit să vă faceţi teste COVID şi nu aţi mers la votul pentru învestirea propriului Guvern. Pe 16 martie, când trebuia să respingem acest proiect, aţi fugit din plen. Preşedintele şi PNL s-au folosit de o temă naţionalistă falsă. 

Lia Olguţa Vasilescu, PSD: Din cauza unui coleg de la PNL care a plimbat COVID-ul prin Parlament a trebuit să stăm în izolare cu toţii. Aţi uitat când acum câţiva ani era să ne batem fizic în Parlament pentru modul în care susţineaţi statutul minorităţilor naţionale? Atunci mergeaţi foarte des în Harghita, Covasna, Mureş ca să luaţi voturi pentru Traian Băsescu. Acum, Klaus Iohannis a ascultat solemn imnul ŢinutuluI Secuiesc. Chiar nu mai aveţi pic de ruşine? 

Florin Roman, PNL: Prin votul de respingere al acestui proiect, România câştigă.

Victor Ponta, ProRomânia: Terminaţi cu aceste cretinisme. Să vorbeşti în 2020 despre luarea Ardealului e un cretinism. PNL să facă o declraţie publică că nu va colabora niciodată cu UDMR. Abia aştept ca data viitoare să votaţi alături de UDMR guvernul dvs. 

Marcel Ciolacu, PSD: E un conflict interetnic declanşat de preşedintele României.

Ziarul Adevărul a anunţat în exclusivitate că un proiect de lege al UDMR obligă autorităţile locale din Transilvania să asigure folosirea limbii maghiare. Legea a trecut tacit de Senat, cu sprijinul PSD. Anul trecut, Viorica Dăncilă a bătut palma cu Kelemen Hunor pe un proiect similar, dar s-a răzgândit de frica alegerilor.

Proiectul, asumat de toţi parlamentarii UDMR, care vizează modificarea Codului Administrativ, a fost înregistrat la Senat în toamna anului trecut. În Senat, PSD are singur majoritate.

Articolul 94 din proiectul legislativ e dedicat folosirii limbii minorităţilor naţionale

udmr
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite