De la „nevoia disperată de a recupera reforma eşuată din educaţie“, la numirea doamnei Andronescu ministru al Educaţiei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În martie 2018, la Congresul PSD, Dragnea declara: „România are nevoie disperată să recupereze cele aproape trei decenii în care reforma educaţiei a eşuat“. La doar şase luni distanţă o propune pe Ecaterina Andronescu ministru al Educaţiei. Ce s-a schimbat între timp? Doar se ştie că începând cu anul 2000 toate schimbările din sistem au fost realizate, impuse, propuse sau sugerate de către doamna Andronescu.

Ce spunea Dragnea la Congresul din martie 2018

 „România şi-a ratat proiectul de educaţie în primul rând pentru că l-a fragmentat politic. N-am ştiut să ducem la capăt un proiect solid şi unitar, inspirat din exemplul statelor care au reuşit. Am preferat să blocăm, să schimbăm, să întoarcem şi să experimentăm de fiecare dată când s-a schimbat guvernarea. Asumându-ne asta, trebuie să înţelegem că educaţia are nevoie de bani şi că banii investiţi în educaţie reprezintă cea mai bună afacere a unui stat civilizat.“

S-a schimbat ceva în sistemele de educaţie şi formare de când Dragnea conduce ţara? Mai nimic. Trei miniştri catastrofali, Pavel Năstase, Liviu Pop, Valentin Popa, care nu numai că n-au schimbat ceva în bine, dar au schimbat în rău. De exemplu, Liviu Pop a introdus producerea de manuale unice de către o singură editură de stat, care a realizat manuale pline de greşeli, astfel încât cel de geografie de clasa a VI-a  a trebuit retipărit. Şi atunci, cum stăm cu „nevoia disperată” resimţită de Liviu Dragnea?

Care sunt performanţele doamnei Andronescu în domeniul educaţiei?

1. A desfiinţat, în 2003, Şcoala Profesională, înlocuind-o cu SAM, Şcoala de Arte şi Meserii. Elevii de la SAM au primit în 2004 dreptul de a trece printr-un BAC fraudat, pentru a merge apoi la fabricile de diplome universitare. Practic, a lăsat ţară fără meseriaşii de care avea atâta nevoie. Acum aducem meseriaşi din alte ţări.

2. A permis evoluţia fabricilor de diplome universitare. Ar fi avut posibilitatea să frâneze evoluţia necontrolată a universităţilor private, care nu ofereau servicii la standarde rezonabile. Nu a făcut-o, pentru a permite colegilor profesori universitari să se îmbogăţească pe seama amatorilor de diplome universitare fără acoperire în competente. Ne-o spune fostul ministru al Educaţiei, Mihail Hărdău: „Universitatea Spiru Haret şi alte universităţi controlează ministerul Educaţiei şi Parlamentul României“. In prezent, numărul de studenţi s-a redus la jumătate.

3. În 2011, doamna Andronescu a propus ca elevii care nu au luat Bacalaureatul să poată merge, totuşi, la facultate.

4. Aproape un milion de absolvenţi de liceu nu au luat BAC-ul în ultimii 10 ani. Suntem pe ultimul sau penultimul loc la testele PISA în Europa. 40% dintre elevii de 15 ani sunt analfabeţi funcţional. Doar 50% dintre elevi trec de examenele naţionale de absolvire.

5. Liceele tehnologice se depopulează, unele au zero promovare la bacalaureat, iar majoritatea sub 20-30%.

6. 2400 de şcoli au încă WC-ul în curtea şcolii, în condiţii de Ev Mediu. Managementul şcolar este total politizat cu politruci din partidele aflate la guvernare.  Doar 3% dintre elevii din rural merg la universitate.

7. În 2012, Ecaterina Andronescu l-a apărat pe Ponta de plagiat, în urma deciziei unui Consiliu de Etică total politizat. Până la urmă s-a constatat formal plagiatul lui Ponta.

8. În timpul guvernării Ponta, i-a cerut acestuia să elimine supravegherea video de la examene, care „jigneşte“ profesorii.

9. A fost implicată în scandalul Microsoft, dar faptele s-au prescris şi nu se ştie dacă a fost, sau nu, vinovată de ceva.

10. A încercat, fără succes, înlocuirea Legii Educaţiei Naţionale promovate de Daniel Funeriu, cu propriul Cod al Educaţiei. Din fericire, fără succes. În schimb, a schimonosit această lege cu peste 100 de OUG-uri, date sau inspirate de domnia sa.

Ce zicea Ecaterina Andronescu despre promovarea sa ca ministru la Educaţie

„Pentru binele României şi pentru binele PSD-ului, preşedintele partidului trebuie să facă un pas în spate, să dea dovadă de responsabilitate şi maturitate şi să facă un act de mare curaj şi demnitate politică şi să se retragă din fruntea partidului. Motivele sunt suficiente, le ştim cu toţii şi nu le voi expune acum“, a spus Andronescu pe 14 august. Între timp s-a răzgândit, acum guvernul Dragnea-Dăncilă este bun.

August 2018:

„Nu am primit această propunere. Cum v-aţi putea închipui după scrisoarea pe care am trimis-o? 110% sau cât vreţi dvs peste 100% nu se va întâmpla să mi se propună funcţia de ministru al Educaţiei. Eu nu sunt de vânzare.“

Între timp, doamna Andronescu a devenit „de vânzare“.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu spunea, la Adevărul Live, în urmă cu trei luni, că Executivul Dăncilă este cel mai slab din istoria PSD.

Concluzie

Apelul lui Dragnea la Ecaterina Andronescu pentru funcţia de ministru al Educaţiei are două explicaţii. În primul rând, Dragna scapă de un critic cumpărându-l cu o funcţie importantă. În al doilea rând, după eşecul celor trei miniştri din guvernele PSD-ALDE, Dragnea nu are, pur şi simplu, o altă persoană, cât de cât competentă, pentru acest minister. Profesioniştii competenţi refuză să activeze sub comanda cuplului tragicomic Dragnea-Dăncilă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite