VIDEO Dăncilă, la propria dezbatere. „Nu am luat cu asalt Justiţia. Nu văd să fie probleme de legalitate ale OUG13. Iohannis, un preşedinte arogant”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Viorica Dăncilă are propria dezbatere cu jurnaliştii, aceasta fiind organziată la Palatul Parlamentului. În deschiderea evenimentului liderul PSD şi-a continuat asaltul la Klaus Iohannis, afirmând că în cei cinci ani de mandat acesta nu a făcut nimic şi că s-a opus creşterii salariilor şi pensiilor. „Văd un om laş şi arogant, care nu poate explica cei cinci ani în care a fost preşedinte”.

Vezi şi dezbaterea lui Iohannis cu jurnaliştii

Viorica Dăncilă: Avem un preşedinte care i-a împărţit pe români, iar acum împarte presa. Eu apreciez toţi jurnaliştii. Am sperat că o să avem o confruntare. Iohannis refuză confruntarea şi vrea o dezbatere cu cei pe care îi agreează.

Am avut multe jigniri din partea lui Iohannis, am avut multe minciuni din partea lui. O confruntare arăta cum suntem fiecare dintre noi, dar mai ales ceea ce am făcut pe funcţia pe care am deţinut-o

Văd un om laş şi arogant, care nu poate explica cei cinci ani în care a fost preşedinte.

În domeniul politicii externe Iohannis a avut 25 de deplasări externe şi 40 de primiri la Bucureşti. Am văzut că s-a întors din SUA cu o şapcă şi trei poze. Nu am văzut nimic pentru români.

Am avut peste 2300 de evenimente în timpul deţinerii preşedinţiei române a Consiliului UE. Iohannis a procedat total incorect.

Iohannis s-a opus constant creşterii salariilor, creşterii pensiilor. Cu cinism le-a spus pensionarilor că nu sunt fonduri pentru creşterea pensiilor. Nu s-a gândit că sunt pensionari care trăiesc de la pensie la pensie. Nu s-a gândit la pensionarii care nu mai au bani de medicamente. Eu cred că abordarea a fost personală, prin care a căutat să câştige puncte electorale. În educaţie am mărit salariile profesorilor, am dat burse. Singurul lucru pe care l-a făcut Iohannis a fost să-şi blocheze postul de profesor.

Avem un preşedinte dictator care vrea să acumuleze toată puterea. E un preşedinte care nu a dat niciun interviu presei. E arogant. A refuzat dezbaterea. Vedem un preşedinte cu abordare extremistă. Nu înţelege că el e preşedintele tuturor românilor, nu al unui partid politic. El trebuie să redea demnitatea şi în interiorul graniţei ţării şi în exteriorul ei.
 

Aş vrea ca Iohannis să răspundă la o serie de întrebări.

1. Una se referă la activitatea sa. Nu îl întreb ce a făcut, ci de ce nu aţi făcut nimic în cinci ani. Singura preocupare a fost bifarea unui nou mandat. Cum v-aţi simţit când aţi primit salariu lunar fără să faceţi nimic.
 

2. În 2014 a promis că va renunţa la imunitatea oferită de funcţia prezidenţială. Îl întreb: de ce nu aţi făcut un referendum să renunţaţi la imunitatea prezidenţială? De ce vă e frică să renunţaţi la ea. Nu cumva dosarele şi problemele pe care le aveţi vă sperie?

3. La Summitul de la Sibiu Iohannis a promis că România va intra în Schengen. Domnule Iohannis, vă asumaţi acest eşec de politică externă?

4.A declarat că i-ar reeduca pe PSD-işti, dar ei ar trebui mai întâi educaţi. A jignit milioane de oameni. Românii nu trebuie jigniţi.Preşedintele României trebuie să fie preşedintele tuturor. Aceasta e atitudinea pe care trebuie să o aibă preşeidintele tuturor românilor?

Avem un preşedinte care i-a împărţit pe români, iar acum împarte presa. Eu apreciez toţi jurnaliştii. Am sperat că o să avem o confruntare. Iohannis refuză confruntarea şi vrea o dezbatere cu cei pe care îi agreează.

Cum explicaţi faptul că aţi semnat un protocol cu Adrian Năstase în 2002 Cum explicaţi că în 2009 aţi vrut să fiţi premier din partea PSD. Să înţeleg că avantajul personal e mai important ca avantajl naţional. Nu contează partidul, ci doar cine vă oferă o funcţie. 

5.Domnule preşedinte, nu ne-aţi lămurit nici până azi de unde ştiu cei din echipa dvs. că trebuie să mă pregătesc de o dezbatere cu procurorii? 

Vă asumaţi asaltul asupra Justiţiei al PSD reflectat şi în ultimul raport MCV?

Nu-mi asum aceste lucruri. Nu l-aţi văzut pe premierul Dăncilă cu un asalt asupra Justiţiei. Când ministrul Justiţiei a încercat să umble în Justiţie am corectat acest lucru. Iohannis nu trebuie să intervină în Justiţie pentru că trebuie să fie un model. 

Există vreo comunicarea publică a dvs. privind criticarea codurilor penale, lucru întâmplat în Parlament?

Eu nu sunt membru al parlamentului. De ce trebuie să mă întrebaţi pe mine de ce s-a întâmplat în Parlamentul României. 

Dvs susţieţi ideea ca banii din China să fie investiţi în obiective strategice?

Cred că trebuie să avem o relaţie corectă cu China, bazată pe respect reciproc. Legat de 5G nu se putea aproba fără premierul României. Când s-a aprobat eu eram la Bruxelles. 

Când a fost adoptată prima Constituţie a României de după 1989? 

A fost adoptată în 1991 şi modificată în 2003. 

La Bruxelles aţi votat împotriva ridicării sancţiunilor Federaţiei Ruse. 

Nu am votat împotriva embargoului. Toate deciziile nu se iau de către partid, ci de grupul politic. De cele mai multe ori se stabuleşte un vot în cadrul grupului politic. Dacă în grupul respectiv s-a luat o decizie, atunci am mers conform deciziei. Nu am luat aceste decizii când era vorba de România. Nu am votat niciodată împotriva României. 

Consideraţi că personajul Dragnea a fost un om bun sau rău pentru România?

Care consideraţi că e mai nociv: Băsescu sau Iohannis. Noi ne asumăm istoria acestui partid şi liderii de partid. Învăţăm să nu mai repetăm greşelile liderilor. Dragnea a avut lucruri bune şi lucruri rele. 

  

Cum catalogaţi relaţia României cu Rusia. Ar trebui îmbunătăţită? Ce ar trebui să se schimbe în relaţia României cu China?

Trebuie o relaţie corectă atât cu Rusia, cât şi cu China. Cred că investiţiile Chinei în România şi invers ar trebui sporite. 

Ce înseamnă o relaţie corectă?

O relaţie bazată pe dialog. 

În calitate de preşedinte aţi semna memorandumul de mutare a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim?

Voi face o analiză luănd părerea tuturor instituţiilor abilitate. Atât timp cât SUA a mutat ambasada, cred că şi noi am putea muta ambasada. Cred că fiecare stat are această opţiune. 

Care sunt instituţiile care mai trebuie să răspundă?

SUnt ministere. Vă garantez că nu o să încalc nicio prevedere legală. da, îmi menţin abordarea. 

Viorica Dăncilă şi-ar asuma unirea cu Republica Moldova?

Acest lucru s-ar putea realiza prin parcursul european al Republicii Moldova. Trebuie să-i ajutăm pe fraţii noştri să îndeplinească condiţiile de aderare la UE. 

Nu au avut mulţi copii şansa să aibă o mamă premier, preşedinte al socia-democraţilor, angajat la Curtea de Conturi?

Nu eu l-am angajat pe fiul meu la Curtea de Conturi. A fost angajat înainte să fiu eu premier. Fiul meu a fost foarte atacat în ultima perioadă. A avut o vină şi pentru că a fost adoptat. Este un copil care nu iese în spaţiul oublic, nu a jignit pe nimeni. Nu vrea decât să-l las să-şi urmeze cursul vieţii lui. Mi-a zis că el e izolat pentru că mama lui e premier. 

Aţi trimis un mail în februarie 2017 celor 750 de europarlamentari pe tema OUG 13?

Trebuia să explic pentru că au fost atâtea atacuri din aprtea Monicăi Macovei, a lui Cristian Preda. Trebuia să apăr ţara. Toţi parlamentarii trimit mail-uri. Trebuia atunci să-mi apăr ţara. 

Mai susţineţi acum OUG13?

Acea OUG a fost declarată constituţională. Nu văd să fie probleme de legalitate. Acum nu e oportună o asemenea ordonanţă. A fost un referendum prin care s-a decis că Guvernul nu trebuie să dea ordonanţe pe Justiţie. 

Deficitul la 10 luni arată că s-a depăşit 2,8% din PIB. Vă simţiţi responsabilă?

Noi ne închideam pe limita de deficit. 

Aţi spus că domnul Iohannis nu acceptă o confruntare cu o femeie, nu cu un candidat. Nu e o abordare sexistă?

Nu! Până acum dl Iohannis a cerut o confruntare cu Ponta. Era un contracandidat bărbat. Dvs ce credeţi? Dacă a acceptat un candidat bărbat, de ce nu a acceptat o femeie. E un laş. 

Eu vreau să fac un referendum pe imunitate. A doua prioritate e Schengenul.

Sunt mândră că sunt pesedistă. Întotdeauna când PSD a fost la guvernare am vorbit de măsuri bune. Nu am să mă dezic niciodată de acest partid. Nu am zis că am avut o guvernare perfectă. Am avut o guvernare eficientă. Am realizat 80% din măsurile pe care ni le-am propus la începutul mandatului din 2016. Din toate aceste măsuri am avut pe fiecare domeniu o foaie de parcurs. Am urmărit cu atenţie ca aceste măsur să fie făcute. Vorbiţi de spitalele regionale, dar haideţi să vorbim şi de lucrurile bune. Despre salariile medicilor, despre dotarea spitalelor, despre faptul că noi am închis spitale, în timp ce alţii au închis.

Trebuie să facem o delimitare. Unii au deschis salarii, alţii au închis.

Puteţi să ne răspundeţi în engleză la următoarea întrebare?

Nu vreau să ducem în derizoriu această dezbatere. Sunt foarte mulţi români care urmăresc. Angela Merkel, în toate deplasările şi întâlnirile pe care le are cu şefii de guvern vorbeşte limba germană.

Emmanuel Macron a răspuns în engleză.

Bun, a mai spus ceva. Ceva legat de alianţa nord-atlantică. Noi nu sutem de acord. În România avem datoria să fim mândri de limba noastră. O să vă răspund curând şi în limba engleză.

Legat de mutarea ambasadei la Ierusalim. La momentul respectiv ne-am stricat relaţia cu ţările Arabe. Cum faceţi să restabiliţi aceste relaţii având în vedere că dvs vreţi în continuare..

Am o relaţie foarte bună cu Ţările Arabe. Am văzut această dezinformare. Aţi văzut vizitele pe care le-am făcut în Statele Arabe. Mai mult decât atât, am deschis comerţul cu carne de oaie pentru statele Arabe, au venit investitori.

V-aţi scris discursul din această seară sau vi l-a scris cineva?

Nu există un discurs scris. Am doar nişte foi cu teme de discuţie.

Aţi spus că vreţi să fiţi un preşedinte al tuturor românilor. Marea majoritate a românilor călătoresc cu mijloace de transport în comun. Când aţi fost ultima oară cu  un mijloc de transport în comun şi cât cât costă un bilet cu metroul sau autobuzul?

Am călătorit cu transportul în comun. un bilet cu metroul costă 2 lei, 2,3 lei cred. Cu autobuzul nu am călătorit, dar ştiu că e 1,3 parcă. Nu am călătorit de mult cu autobuzul pentru că am fost premier, dar cu metroul am călătorit.
 

Pe Liviu Dragnea l-aţi graţia?

Am mai răspuns la acest lucru. Nu aş graţia pe nimeni. Singura excepţie pe care o voi face ar fi cea legată de o mamă care a făcut un lucru minor dar care e aşteptată de copii ei acasă. Am văzut la un moment dat o mamă care a furat o pâine pentru copii ei.

De ce v-ar crede românii când în noaptea primului tur îi aveaţi lângă dvs pe cei care au iniţiat OUG 13.

De ce l-ar alege românii pe Klaus Iohannis, care a intervenit pentru o justiţie independentă? Eu am preferat de fiecare dată adevărul în detrimentul minciunii. Am dovedit că sunt premierul tuturor. Am luat decizii şi pentru cei care mă urăsc şi pentru cei care mă urăsc. Am luat decizii pentru dezoltarea comunităţilor locale indiferent de culoarea politică.

Membri din stafful dvs de campanii au făcut mai multe declaraţii xenofobe la adresa lui Klaus Iohannis. De ce nu v-aţi dezis de acele declaraţii?

Niciodată nu am aprobat declaraţii xenofobe sau extremiste. Aşa cum nu am aprobat nici declaraţiile xenofobe şi extremiste ale lui klaus Iohannis care vrea să extermine acest partid. Eu întotdeauna am avut o abordare politicoasă.

Aţi spus că preşedintele a încălcat de nenumărate ori Constituţia. De ce în cinci ani de zile PSD nu a luat atitudine la aceste încălcări.

Eu răspund pentru ceea ce am făcut eu, nu partidul.

Au fost teme de discuţii în CEx-uri

Aţi adus în vedere despre plângerea despre înalta trădare. Am văzut o plângere de la Ludovic Orban pentru un tratat cu Israelul. Eu cred că Ludovic I ar trebui să le explice românilor ce a vrut să facă. Al doilea aspect, eu vreau să explic anumite lucruri după ce am preluat conducerea partidului. Nu puteam să-l suspend pe Klaus Iohannis, cu toate că merita, cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale. Nu mă delimitez de deciziile partidului dar eu nu sunt membru al Parlamentului.

Dacă nu veţi fi preşedinte luni, vă daţi demisia de la şefia PSD?

Luni voi fi preşedintele României. Cred în români şi cred în puterea binelui în faţa răului. Cred în onestitatea românilor. De data asta vor alege un preşedinte al tuturor.

Astăzi este ziua bărbaţilor. Ce mesaj îi transmiteţi bărbaţilor din România şi bărbatului Iohannis?

Să fie întotdeauna puternici, să nu jignească. Bărbaţii puternici nu jignesc. Cred că lui Iohannis i-aş transmite să fie un bărbat puternic şi să nu fie laş. Până la urmă să accepte această confruntare cerută de toţi românii.

A fost sau nu un politician toxic Liviu Dragnea?

Pentru România Klaus Iohannis a fost un preşedinte toxic? Nu pot să fac eu această apreciere. Aprecierea o fac românii. Eu sunt convinsă că românii apreciază dacă unul din lideri a fost sau nu toxic.

Aţi reclamat ceea ce numiţi brutalitatea la adresa dvs în campanie. Nu credeţi că la acest climat şi de ură contribuie o parte a echipei dvs atunci când o parte din echipa dvs îl face pe Klaus Iohannis şef de lagăr nazist?

De 15 ani am avut doi preşedinţi care au inaculat multă ură. Eu nu sunt de acord cu afirmaţiile unor colegi sau colege din stafful meu. Fiecare şi le asumă. Dar eu aş vrea să ne raportăm la cei doi candidaţi. Un candidat care nu a jignit, un candidat care îi respectă pe membrii partidului din care face parte Klaus Iohannis.

Aţi criticat discursul extremist. A folosi una dintre cele mai grave crime împotriva umanităţii nu vi se pare un discurs extremist?

Dar am folosit-o eu? Cei care au folosit-o şi-au cerut scuze pe urmă. Dacă cineva din stafful lui Klaus Iohannis trebuie să răspundă acea persoană. Dacă cineva din stafful meu face o afirmaţie trebuie să răspund eu? Eu m-am delimitat de aceste afirmaţii.


„Accesul este liber pentru toţi reprezentanţii mass-media desemnaţi de către instituţiile pe care le reprezintă. Intrarea jurnaliştilor se face pe baza legitimaţiei de presă şi a actului de identitate la intrarea S2, începând cu ora 16.00”, precizează mesajul trimis de PSD, acesta fiind o critică voalată la faptul că preşedintele Klaus Iohannis şi-a selectat jurnaliştii pentru dezbatere. 


Viorica Dăncilă s-a pregătit în ultimele zile pentru o dezbatere cu Klaus Iohannis, dar până la urmă echipa sa de campanie nu a mai marşat pe ideea mergerii la Biblioteca centrală Universitară, acolo unde are loc dezbaterea preşedintelui. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite