Reproşuri în PNL şi PSD pe proiectul privind starea de criză, ce prevede îndatoriri militare pentru bărbaţi. MApN: „Nu mai este de actualitate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Florin Cîţu, Nicolae Ciucă FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei
Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Florin Cîţu, Nicolae Ciucă FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei

Parlamentarii din coaliţia de guvernare critică proiectul de lege care reglementează starea de criză în România, ca urmare a situaţiei din Ucraina. Liderii coaliţei sunt nemulţumiţi de faptul că Parlamentul este ignorat în procesul decizional, potrivit unor surse politice News.ro. În acelaşi timp, Ministerul Apărării precizează că varianta apărută în spaţiul public „nu mai este de actualitate la acest moment, în forma respectivă”.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, luni, că va avea o discuţie cu premierul Nicolae Ciucă pe tema unui proiect de lege privind simplificarea gestionării situaţiei de securitate, astfel încât Guvernul să poată lua măsuri imediate, în contextul războiului de la graniţa României.

Conform unui draft de act normativ, proiectul vizează reglementări pentru instiuirea unei situaţii de criză pe teritoriul României, fiind definită drept situaţia în care societatea se confruntă cu dificultăţi generate de incidente pe teritoriul naţional sau internaţional. De asemenea, sunt în vedere şi ameninţările riscurile sau vulnerabilităţile care perturbă condiţiile de viaţă ale cetăţenilor, stabilitatea politică şi economică.

„Cu privire la proiectul legislativ care circulă în spaţiul public, referitor la modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul securităţii şi apărării naţionale, facem următoarele precizări: Textul care circulă în spaţiul public reprezintă o versiune de lucru a unui proiect legislativ care nu mai este de actualitate la acest moment, în forma respectivă. Proiectele din cadrul acestui pachet legislativ vor fi reanalizate şi prezentate public”, a precizat MApN într-o informare. 

Conducerea, preluată de un Centru Naţional militar

Potrivit unor surse politice citate de News.ro, aleşii sunt nemulţumiţi de faptul că proiectul legislativ nu se rezumă doar la măsuri de mobilizare în condiţii de atac militar, ci se extinde şi la crize de mediu sau crize politice. 

„E foarte vag proiectul de lege. Dacă avem din nou o situaţie în care nu e Guvern două luni, ne putem trezi că preia conducerea acel Centru Naţional militar de comandă, aflat în subordinea CSAT. Eu înţeleg că Parlamentul nu are o cotă de încredere foarte ridicată, dar nu putem să ne batem joc de democraţie”,a susţinut unul dintre juriştii PSD, potrivit sursei citate.

De asemenea, sursa citată mai arată că, deşi proiectul ar fi trebuit adoptat în procedură de urgenţă, discuţiile s-au amânat pentru săptămâna viitoare.

„Proiectul trebuie rescris cap-coadă. Spre exemplu, nici măcar procedura de ridicare a stării de criză nu este detaliată în proiect. Totul se învârte în jurul CSAT”, au mai susţinut sursele politice pentru News.ro. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite