Clotilde Armand contestă la Curtea Constituţională alegerea primarilor într-un singur tur

Clotilde Armand
contestă la Curtea Constituţională alegerea primarilor într-un singur tur

Candidata Uniunii Salvaţi Bucureştiul la Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand, a demarat joi, la biroul electoral de sector, o acţiune judiciară având ca scop final sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a articolului din Legea alegerilor locale care reglementează alegerea primarilor într-un singur tur.

„Am depus o noua contestaţie la biroul electoral de sector, cu cerere de intervenţie în interes propriu şi exceptie de neconstitutionalitate. În rezumat, un primar ales cu 10% din votanţii înscrişi pe liste nu poate fi reprezentativ. De la început USB s-a pronuntat împotriva legii alegerilor locale într-un singur tur”, a scris Clotilde Armand pe contul său de Facebook, text însoţit şi de un scurt mesaj filmat.

În contestaţia depusă de Clotilde Armand se arată că mandatul de primar al Sectorului 1 a fost atribuit în baza unui număr de voturi care nu îndeplineşte cerinţele de reprezentativitate impuse de Constituţie. În acelaşi document, a fost formulată o cerere de intervenţie în interes propriu către instanţa care urmează să valideze mandatul de primar, astfel încât Clotilde Armand să primescă calitatea de parte în proces, condiţie esenţială pentru a putea ridica excepţie de neconstituţionalitate. În sfârşit, documentul mai conţine, în final, însăşi excepţia cu care urmează a fi sesizată instanţa constituţională şi unde sunt detaliate motivele de neconstituţionalitate.

Contestaţia şi excepţia de neconstituţionalitate urmează să ajungă, împreună cu cu procesul verbal privind rezultatul alegerilor, la un judecător de la Judecătoria Sectorului 1, care va avea sarcina de a valida mandatul de primar şi de a examina contestaţiile depuse după încheierea procesului de votare. Dacă va considera că excepţia întruneşte condiţiile de admisibilitate cerute de lege, judecătorul poate apoi dispune sesizarea Curţii Constitiţionale, pentru ca aceasta să judece pe fond articolul privind alegerea primarilor într-un singur tur.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările