Cîţu: Aprilie şi mai sunt luni importante. Într-un scenariu pesimist vom avea 5 milioane de persoane vaccinate şi într-unul mai optimist 6,3 milioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
Florin Cîţu FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Cîţu a declarat luni că lunile aprilie şi mai sunt două luni foarte importante pentru campania de vaccinare anti-COVID. Într-un scenariu pesimist, premierul a estimat că la finalul lunii mai ar însemna să avem 5 milioane de persoane vaccinate şi într-un scenariu mai optimist 6,3 milioane. El a aprecizat că este necesară o implicare a bisericii în această campanie de vaccinare, mai ales în mediul rural.

„Sunt două luni foarte importante pentru noi – aprilie şi mai  -pentru că în aceste două luni vom avea aproape 8,3 milioane de doze de vaccin care intră în România. La finalul lunii mai ar însemna să avem, într-un scenariu mai pesimist,, 5 milioane de persoane vaccinate şi într-un scenariu mai optimist 6,3 milioane”, a afirmat premierul.

Florin Cîţu a făcut apel la primari, la consilierii locali şi la preşedinţii de consilii judeţene să meargă să facă o campanie de informare privind vaccinarea. De asemenea, premierul consideră că este nevoie de o implicare a bisericii în această campanie de vaccinare, mai ales în mediul rural.

„Aşa cum arată lucrurile, şi m-am asigurat că avem dozele necesare pentru vaccin, dar vom avea la sfârşitul lunii iulie 10 milioane de doze de vaccin. E important ca toată lumea să vrea să se vaccineze. Întâi trebuie să ne programăm şi apoi vom putea să vorbim de 10 milioane persoane vaccinate la sfârşitul lunii iulie, ceea ce clar arată 70% de persoane adulte şi putem vorbi despre redeschiderea economiei aproape în totalitate”, a subliniat Cîţu.

El a precizat că vorbit luni cu reprezentanţii Comitetului de Coordonare a Vaccinării şi că rămâne la mijlocul lui aprilie să putem să vaccinăm 100.000 persoane pe zi.

„Astăzi, din păcate, sunt doar 767,803 persoane înscrise pe lista de programare. Ca să putem să revenim la normalitate, singura soluţie e vaccinarea”, a argumentat prim-ministrul.

Nu în ultimul rând, premierul a asigurat că  afirmat şi că lucrurile s-au stabilizat în ceea ce priveşte situaţia epidemiologică.

„Am luat nişte măsuri, după ce m-am consultat cu primarii, cu reprezentanţii cultelor şi se poate să sărbătoreşti Paştele în această perioadă. Am luat măsurile după ce am discutat cu mai mulţi factori de decizie şi se vede că avem rezultate. Avem un platou care se menţine de aproape o săptămână, la fel şi dacă mă uit la procentul persoanelor confirmate. Pe Bucureşti avem iar o stabilizare, chiar o scădere în ultimele zile, şi la Ilfov avem un platou şi în judeţul Timiş scade. În ceea ce priveşte incidenţa cumulată a cazurilor la 14 zile la mia de locuitori, Bucureştiul a atins un maxim acum câteva zile, iar acum scade. Vă cer să aveţi răbdare. Măsurile funcţionează. Avem datele care arată că situaţia epidemiologică a ajuns la un platou. Aşteptăm o îmbunătăţire, dar nu se poate îmbunătăţi fără aceste măsuri pe care le-am luat până acum. E o presiune pe sistemul de sănătate în acest moment. Putem să ajutăm doar prin respectarea măsurilor şi prin vaccinare”, a declarat Cîţu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite