Întunecarea raţiunii şi ce s-ar mai putea face

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mesajul negaţionist este preluat şi în spaţiul politic FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Mesajul negaţionist este preluat şi în spaţiul politic FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Pe măsură ce se dovedeşte că pandemia nu este de scurtă durată, apar tot mai multe efecte secundare ale crizei, între care o semnificativă pierdere a minţilor, nu numai în cadrul maselor de manevră, dar şi în rândurile politicienilor. Se întâmplă tocmai în momentul în care este mai multă nevoie de luciditate, calm şi responsabilitate.

Guvernul Orban este în poziţia de a gestiona criza, dar fără a avea majoritatea în Parlament. Majoritatea PSD a anulat, practic, capacitatea executivului de a acţiona şi principala lege în domeniul sanitar, a carantinării şi izolării, a tot fost amânată. Este foarte posibil ca proiectul venit de la Guvern să fie plin de lucruri discutabile sau de neacceptat, cu amendamente textul a trecut de Camera Deputaţilor, dar s-a blocat la Senat. Preşedintele Iohannis a cerut încă odată adoptarea legii, dar jocul politic se vede că are alte reguli, diferite de urgenţa unei asemenea text legislativ. Sunt politicieni şi partide care mizează pe un iluzoriu câştig electoral prin îmbrăţişarea celor mai radicale poziţii negaţioniste existente în spaţiul public. Este un joc la două capete. Dacă criza sanitară nu se agravează, negaţioniştii spun că au salvat lumea de „dictatura medicală”. Dacă lucrurile merg prost, atunci întreaga vină va fi aruncată în cârca PNL, că este partidul de la guvernare.

La rândul ei, conducerea actuală a PSD este într-o poziţie fragilă şi face toate compromisurile posibile în vederea viitorului congres despre organizarea căruia nu se ştie nimic. Marcel Ciolacu are nevoie de susţinerea baronilor şi nu este în situaţia de a lua decizii importante, mai ales că adversarii săi îl acuză de colaborare cu duşmanul politic.

Aşa că, din punct de vedere politic, suntem într-un blocaj total. Guvernul Orban nu poate face mai nimic, iar majoritatea PSD din Parlament preferă să menţină lucrurile aşa cum sunt, din cauza situaţiei interne.

Soluţia guvernării fără majoritate parlamentară este una imposibilă. Înlăturarea Cabinetului Dăncilă a fost o necesitate absolută, dar ceea ce a urmat a schimbat în mod definitiv datele problemei. Izbucnirea pandemiei a anulat posibilitatea alegerilor anticipate şi PNL a rămas la Palatul Victoria, dar prizonier al PSD în Parlament.

Ce se poate face? Mai nimic. Într-o lume raţională s-ar fi putut angaja un proces de negociere, pornind de la realităţi. Virusul nu poate fi eliminat prin negarea existenţei lui. Lipsa măsurilor de prevenţie va duce la o situaţie sanitară gravă care va amplifica efectele deja serioase ale crizei economice. Se va intra într-o spirală negativă din care nimeni nu va ieşi victorios.

S-ar fi putut ajunge la un acord parlamentar limitat de susţinere a Guvernului în acţiunile de combatere a epidemiei şi de recuperare economică, pe un termen de câteva luni, ţinând cont că alegerile locale sunt programate pe 27 septembrie, iar cele parlamentare ar trebui organizate până la sfâtrşitul anului.

Sigur, PSD vorbeşte despre luarea guvernării, dar o moţiune de cenzură nu poate fi depusă până la 1 septembrie. Asta ar însemna ca PSD să îşi dorească să preia răspunderea crizei chiar înainte de alegeri, ceea ce nu e cazul, iar, în al doilea rând, nu ar garanta deloc că un nou guvern se va forma pe placul social-democraţilor. Preşedintele Iohannis este cel care desemnează un candidat pentru funcţia de premier şi nu se va angaja în niciun fel să numească un candidat al PSD.

Soluţia ar fi un acord politic pe termen scurt, până la alegeri.

Însă, întunecarea raţiunii lasă România într-o stare precară, într-unul dintre cele mai complicate momente de la izbucnirea crizei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite