Încep negocierile pentru formarea viitorului Guvern. PNL, USR-PLUS şi UDMR, discuţii la Vila Lac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii PNL, USR-PLUS şi UDMR încep sâmbătă negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernare. Întâlnirea are loc la Vila Lac. Joi, liderii celor trei partide au avut şi o discuţie în acest sens cu preşedintele Klaus Iohannis.

„Am luat decizia să formăm împreună o coaliţie care să genereze o majoritate parlamentară de centru-dreapta pentru formarea unui guvern. România are nevoie într-un termen cât mai rapid de învestirea unui guvern care să rezolve toate problemele grave”, a declarat, joi, preşedintele PNL, Ludovic Orban, după întâlnirea cu Iohannis.

„Programul de guvernare – va fi o echipă care va negocia programul, echipa politică ce va negocia chestiunile politice, structura Guvernului, poziţiile şi care, evident, va valida programul de guvernare. De asemenea, va exista şi o negociere la nivelul Parlamentului privitoare la comisiile parlamentare, reprezentarea în birourile politice şi o strategie comună de manifestare a acestei majorităţi parlamentare”, ea continuat Orban.

După întâlnirea cu Iohannis, liderul USR Dan Barna a publicat un mesaj pe un grup intern al partidului în care prezintă concluziile întâlnirii de joi. Barna spune că negocierile între PNL-USR-PLUS-UDMR vor fi împărţite în trei grupuri de lucru - grupul politic, grupul despre programul de guvernare comun şi grupul despre organizarea parlamentară. Liderul USR a prezentat şi echipele alianţei.

Într-un mesaj de pe un grup intern al USR, obţinut de surse Adevărul, Dan Barna prezintă cele două concluzii care au reieşit după discuţia liderilor dreptei cu Iohannis.

„Vom împărţi negocierile în trei grupuri de lucru: grupul politic, grupul despre programul de guvernare comun şi grupul despre organizarea parlamentară. Mă bucur să văd că am produs deja o schimbare de tectonică în practica politică: discutăm aşezat despre programul de guvernare. Nu pe fugă, nu la final, nu secundar. Este un pas important în logica a ceea ce am spus: stabilim ce avem de făcut, foarte concret, de la bun început. 

A doua linie importantă e una care mă bucură mai puţin: s-a propus ca măsurile din programul comun să fie doar cele consensuale, acceptate de toate partidele din coaliţie. Fiind un partid care îşi propune să schimbe regulile şi practicile sistemului, ne aflăm în situaţia de a ne aşeza la masă într-un format unde dreptul de veto e important. Să sperăm că vom scoate maxim posibil din acest format. Vom decide împreună în Comitetul Politic mersul deciziilor”, a explicat Dan Barna pe un grup intern al USR.

Acesta din urmă a dezvăluit apoi şi componenţa celor trei echipe USR-PLUS care se vor prezenta la negocierile cu PNL şi UDMR.

„Grupul politic: eu (n.red.: Dan Barna, Dacian, Dominic Fritz, Tudorache si posibil Ionuţ sau un alt coleg. 

Grupul program de guvernare: Cristian Ghinea, Claudiu Năsui, Lucian Stanciu Viziteu, Stelian Ion şi în funcţie de tematica din program vor mai fi invitaţi si alţi colegi.

Grupul organizare parlamentară: liderii actuali de grupuri Cătălin Drulă, Radu Mihail, Silvia Dinică şi Cristina Prună. În funcţie de evoluţie vom mai include şi alţi colegi. Negocierile se vor desfăşura în acelaşi loc şi vom discuta progresul în grup reunit”, a prezentat liderul USR.

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat joi dimineaţă cu liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR pe tema majorităţii parlamentare şi a formării Guvernului. Întâlnirea a avut loc după ce PNL l-a propus pe actualul ministru de Finanţe Florin Cîţu pentru postul de premier.

La finalul întâlnirii, atât liderul UDMR Kelemen Hunor, cât şi Dan Barna au explicat pe Facebook că nu s-au discutat despre poziţii sau nominalizări de miniştri şi că sâmbătă vor urma discuţiile oficiale în care se vor aprofunda priorităţile programului de guvernare al viitorului cabinet, structura guvernului şi structura majorităţii parlamentare.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat luni, 14 decembrie, consultările cu partidele politice la Cotroceni în vederea desemnării unui candidat de premier. Prima formaţiune de pe listă este PSD, care a obţinut cel mai mare scor la alegerile prezidenţiale.

Consultările vor avea loc după următorul program:

Ora 11:00 – Partidul Social Democrat (PSD);

Ora 12:00 – Partidul Naţional Liberal (PNL);

Ora 13:00 – Alianţa USR-PLUS;

Ora 14:00 – Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR);

Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

Ora 16:00 – Minorităţi naţionale reprezentate în Parlament.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite