VIDEO Bucureştenii, terorizaţi de o sirenă misterioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alarma care a băgat în sperieţi cartierul Domna Ghica din Sectorul 2 al Capitalei s-a declanşat în jurul orei 03.00
Alarma care a băgat în sperieţi cartierul Domna Ghica din Sectorul 2 al Capitalei s-a declanşat în jurul orei 03.00

Locuitorii unui cartier din Sectorul 2 al Capitalei au fost treziţi, în mijlocul nopţii, de o alarmă cu sinteză vocală care îi îndemna să iasă din case fără să se panicheze. Autorităţile spun că alarma nu le aparţine, drept urmare nu a fost declanşată nici de ISU, nici de Primăria Capitalei.

O sirenă misterioasă i-a trezit în toiul nopţii de marţi spre miercuri pe locuitorii de pe strada Doamna Ghica din sectorul 2 al Capitalei, băgând spaima în aceştia. Asta după ce sirena - similară celei folosite de autorităţi în caz de dezastru - s-a declanşat în jurul orei 03.00, iar o voce îi îndemna de locuitori să evacueze locuinţele rapid şi fără panică. 

Miercuri, autorităţile nu-şi asumau declanşarea alarmei care a băgat sute de oameni în sperieţi. Atât  oficialii ISU, cât şi reprezentanţii Primăriei Sectorului 2 au explicat că cel mai probabil alarma aparţine unei clădiri private din zonă şi s-a declanşat întâmplător.

„Atenţie, atenţie! Din motive de securitate, vă rugăm să evacuaţi clădirea prin ieşirile cele mai apropiate! Evacuarea se va face rapid şi fără panică!”, a fost mesajul care i-a trezit pe locuitori, mesaj care i-a determinat să iasă în stradă pentru a vedea ce s-a întâmplat. Alarma a durat câteva minute, interval în care mesajul vocal s-a repetat de câteva ori. 

Contactaţi de ziarul „Adevărul”, reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), care organizează în prima zi de miercuri a fiecărei luni un exerciţiu de verificare a sirenelor, spun că alarma nu le aparţine. „E posibil ca cineva să se fi jucat şi să fi declanşat alarma. Ele nu se declanşează accidental. Trebuie să vedem ce clădiri private sunt în jur pentru a vedea cui îi aparţine. Noi nu avem alarme cu sinteză vocală în Bucureşti, ci doar sirene, care sunt folosite doar miercurea, pentru exerciţiile pe care le-am anunţat”, a explicat doctorul Raed Arafat, şeful DSU. 

Primăria Sectorului 2, o singură sirenă în zonă

Nici pompierii de la ISU nu au revendicat alarma misterioasă. Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov, Adrian Marin, pompierii nu genstionează nicio sirenă în această zonă. „ISU desfăşoară lunar exerciţii de alarmare a populaţiei, dar în niciun caz pe timp de noapte. Multe dintre aceste sirene au centre de comandă în primării. De la noi nu a fost. Sunt declanşate şi controlate de noi doar în cazul producerii unor situaţii. Mesaje vocale au numai sirenele electrice, dar majoritatea din Bucureşti sunt electronice. De obicei, semnalele sunt de tipul celor acustice”, a declarat Marin.

La rândul lor, reprezentanţii Primăriei Sectorului 2 spun că deţin o singură sirenă în zonă, care nu se poate declanşa accidental. „Pe strada Doamna Ghica există doar o sirenă acţionată de un motor DE 5,5 kw, fără sinteză vocală, acţionată de la Primăria Capitalei. Este aproape imposibil să se declanşeze accidental”, a precizat un oficial din primărie. 

Specialist: „Nu e interzis să instalezi o astfel de alarmă”

De cealaltă parte, specialiştii în securitate afirmă că, din punct de vedere strict teoretic, orice firmă privată are dreptul să-şi instaleze orice fel de alarmă, câtă vreme ea nu îi deranjează pe cei din jur.  „N-am auzit ca vreo firmă de sisteme de alarmă să instaleze aşa ceva. E permis, dacă beneficiarul doreşte. Spre exemplu, dacă deţine o clădire de birouri mare şi vrea să scoată oamenii în ordine din clădire. În acelaşi timp, orice sistem tehnic poate da şi alarme false, e şi aceasta o variantă. Dar nu este interzis să se folosească aşa ceva, nu scrie niciunde aşa ceva. Nu am auzit să se instaleze aşa ceva. Să nu fie joaca unora”, este de părere generalul de brigadă în rezervă Ion Popescu, fost preşedinte al Patronatului Societăţilor de Securitate.  

La rândul lui, sociologul Alfred Bulai spune că alarmele folosite de firme private, dacă au şi un semnal sonor, ar trebui să fie reglementate şi omologate. „Cei care pun alarme de trezesc toţi vecinii trebuie penalizaţi. Dacă nu aude nimeni alarma şi a în afara magazinului nu e nicio problemă, dar dacă trezeşti un cartier întreg, nu e în regulă. Nu poţi pune ce alarmă vrei tu. Inclusiv camerele de luat vederi ar trebui monitorizate din punctul meu de vedere. În orice caz, alarmele cu sunet ar avea un sens - anume să le explice oamenilor care este dezastrul. Oriunde în lume există exerciţii practice făcute cu cetăţenii, pentru a a înţelege încă din şcoală, care este rolul sirenelor, al alarmelor şi cum să procedeze în asemenea situaţii. La noi, dacă sună o alarmă, se uită lumea consternată şi nu ştie pe unde să o apuce”, a arătat Bulai.

Psiholog: „Populaţia României nu e instruită”

Şi psihologul Mihai Copăceanu spune că populaţia nu ştie cum să acţioneze în caz de dezastru şi că exerciţiile prin care autorităţile vor să îi instruiască pe cetăţeni sunt de bun augur. 

„Dacă ar fi instruiţi, cetăţenii ar şti să facă diferenţa între sirene şi o alarmă care provine de la o clădire privată. Tocmai din acest motiv, e necesară instruirea. Nu s-ar panica populaţia, ar şti unde să se adăpostească. Din păcate sau din fericire, nu avem un exerciţiu al dezastrelor cu impact. La noi totul pare o glumă, dacă se fac exerciţii, ele nu se iau în serios şi marea majoritate sunt anunţate din timp. Este o lipsă de seriozitate din partea cetăţenilor din acest punct de vedere”, a conchis psihologul.

               

Cum recunoaştem ce prevestesc sirenele

Potrivit autorităţilor, pentru alarmă aeriană sirenele au 15 sunete a 3 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Acest lucru înseamnă prevenirea populaţiei despre apariţia pericolului imediat de lovire a obiectivului respectiv. În cazul alarmei la dezastre, sunt cinci sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. 

Aşa se previne populaţia asupra pericolului produs de dezastre naturale. Prealarma aeriană e constituită din trei sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele, ceea ce înseamnă prealarmarea populaţiei despre apariţia pericolului imediat de lovire a obiectivului respectiv. Încetarea alarmei presupune un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata a 2 minute.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite