VIDEO FOTO Arest de coşmar pentru Elena Udrea şi Alina Bica în Costa Rica: tortură, supraaglomerare şi bătăi între deţinute

VIDEO FOTO Arest de coşmar pentru Elena Udrea şi Alina Bica în Costa Rica: tortură, supraaglomerare şi bătăi între deţinute

Puşcaria Buen Pastor din Costa Rica                                                             Captură video

Penitenciarul Buen Pastor din Costa Rica, acolo unde sunt încarcerate Elena Udrea şi Alina Bica este un adevărat coşmar pentru deţinutele aflate în custodie. Puşcăria apare şi într-un raport al Departamentului de Stat american ca fiind un loc fără condiţii elementare, în care se înregistrează violenţe între deţinute, iar spaţiul este de multă vreme depăşit.

Cel mai recent raport al Departamentului de Stat american (elaborat în 2014) arată că toate închisorile din Costa Rica sunt supraaglomerate, situaţie care afectează siguranţa deţinuţilor şi a personalului penitenciar, favorizând producerea abuzurilor şi violenţelor.
 
"Supraaglomerarea, condiţiile igienice inadecvate, dificultăţile de a obţine acces la servicii medicale şi violenţele între deţinuţi rămân probleme grave în unele închisori din Costa Rica. Personalul de securitate şi cel administrativ nu sunt în parametri suficienţi pentru a asigura nevoile deţinuţilor", arată raportul Departamentului de Stat.
 
Supraaglomerarea există în toate închisorile din Costa Rica, inclusiv în peniteciarul pentru femei Buen Pastor, situat la periferia oraşului capitalei, San Jose.
 
 
Printre problemele menţionate în raportul elaborat de experţii de la Washington se numără detenţia arbitrară, precum şi acte de tortură şi tratamente degradante.
 
Elena Udrea îşi va petrece două luni în închisoarea El Buen Pastor din Costa Rica, ea fiind plasată în cameră cu Alina Bica şi cu încă o localnică ce a fost condamnată pentru fraudă, spune omul de afaceri Cornel Tăbăcaru, care trăieşte în acel stat. Cele două se află în aripa bună a închisorii.
 
 
"Acolo e exact ca în Narcos (serial despre viaţa traficanţilor de droguri, n.r) şi există acolo o aripă mai bună în care au fost duse. Sunt cazate împreună cu o doamnă din San Jose, (condamnată, n.r.) tot pentru fraudă, al cărei soţ este bun prieten cu o prietenă de-a noastră. Acum sunt trei (în celulă, n.r.)”, a declarat, la Antena3, omul de afaceri Cornel Tăbăcaru, care trăieşte de mai mulţi ani în Costa Rica.
 
 
Ministerul Justiţiei din Costa Rica a admis că există probleme, precizând că autorităţile depun eforturi pentru îmbunătăţirea situaţiei.
 
Conform unor statistici publicate de cotidianul El Mundo Costa Rica, în penitenciarul Buen Pastor, 57% dintre deţinute sunt condamnate pentru trafic de droguri.
 
 
Elena Udrea a plecat în Costa Rica la începutul acestui an, acolo unde a şi născut o fetiţă în urmă cu două săptămâni, arată mediafax.ro.
 
Pe 5 iunie 2018, fostul ministru a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute".

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: