Victor Becali a achitat integral, după 2 ani de închisoare,  prejudiciul şi penalităţile din dosarul „Transferurilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Becali Foto: Razvan Pasarica
Victor Becali Foto: Razvan Pasarica

Fostul impresar Victor Becali (56 de ani) a achitat ANAF-ului, la sfârşitul anului trecut, suma de 5.787.428 de lei, aproximativ 1,2 milioane de euro. Banii reprezintă cheltuieli judiciare, despăgubiri, penalităţi şi sume de bani supuse confiscării, stabilite de magistraţii care l-au condamnat pe Victor Becali la 4 ani şi 8 luni de închisoare în dosarul „Transferurilor”.

Detaliile privind plata prejudiciului apar într-o adresă emisă de ANAF, din 4 octombrie 2016, depusă în dosarul în care acesta cere liberarea condiţionată. Judecătoria Sectorului 4 a decis, pe 30 iunie, că Victor Becali poate fi liberat condiţionat, dar decizia a fost contestată de procurorii DNA.

Potrivit unui răspuns ANAF, la solicitarea „Adevărul”, prejudiciul din dosarul „Transferurilor”, aproximativ 13 milioane de dolari, a fost recuperat în integralitate prin executări silite şi popriri de conturi. Potrivit unor surse judiciare, nu s-a reuşit recuperarea prejudiciului în cazul fostului impresar Ioan „Giovani” Becali, fratele lui Victor Becali, dar au fost încasaţi banii de la complicii acestuia cu care trebuia să plătească în solidar sumele cu care statul a fost păcălit prin transferurile de fotbalişti. 

Cazul a vizat mai mulţi „grei” din fotbal, cum ar fi George Copos, Gigi Neţoiu, Mihai Stoica sau Gică Popescu.  În 14 septembrie 2016, Giovani Becali a fost liberat condiţionat din închisoare după ce a executat doi ani şi jumătate din pedeapsa de 6ani şi 4 luni de închisoare. Din acest dosar, doar Cristi Borcea, condamnat la 6 ani şi 4 luni, şi Victor Becali mai sunt încarceraţi.

Şpaga la judecătoare

Este pentru a  treia oară când Victor Becali încearcă să se libereze condiţionat.  El a fost închis pe 4 martie 2014, iar condamnarea sa urmează să expire  în termen la data de 3 noiembrie 2018. Comisia pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Bucureşti – Jilava a decis în unanimitate că se impune liberarea. Motivul: Victor Becali şi-a executat fracţia de 2/3 din condamnare, a „dat dovezi temeinice de îndreptare, a fost stăruitor în muncă şi s-a implicat activ în programele de reinserţie social”. 

Fostul impresar a fost condamnat, în primă instanţă, la 3 ani de închisoare pentru că i-ar fi dat mită 195.000 de euro judecătoarei Geanina Terceanu. Victor Becali a recunoscut şpaga în acest caz. În dosar au mai fost găsiţi vinovaţi şi Giovani Becali şi Cristi Borcea. Sentinţa s-a contopit cu condamnarea din „Transferuri” plus un spor de pedeapsă, iar Victor Becali ar urma să execute o pedeapsă finală de 5 ani şi 8 luni de închisoare. Procesul este la Curtea Supremă.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite