Ucrainenii trag cu ochiul la ce fac Aliaţii şi vor să folosească rachetele HIMARS ca armă anti-navă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
himars

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a testat recent sistemele HIMARS din dotarea militarilor din Brigada 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza”, din Focşani, pe post de baterii de coastă, iar analiştii ucraineni se întreabă dacă vor putea utiliza aceste rachete donate de SUA împotriva navelor ruseşti din Marea Neagră.

Concret, conform MApN, tragerile de la Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General Ion Bungescu”, din Capu Midia, „au avut ca scop exersarea tehnicilor, tacticilor şi procedurilor pentru asigurarea sprijinului prin foc al unei grupări de forţe care desfăşoară operaţia de apărare a litoralului”. Drept urmare, analiştii ucraineni de la Defense Express susţin că dacă România, ca ţară NATO, s-a angajat să exerseze tragerea cu M142 HIMARS în ţinte navale, este destul de probabil ca Forţele Armate ale Ucrainei să primească şi unele „indicii” despre cum să folosească eficient HIMARS pentru a „curăţa” Marea Neagră de navele de luptă ruseşti.

Tactică validată în 2020 

Tactica de a utiliza rachete M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) împotriva ţintelor navale nu este una nouă. Conform Naval News, militarii americani au validat-o împreună cu partenerii români pe 9 noiembrie 2020, în Exerciţiul Rapid Falcon, tot la Capu Midia.

Rachetele M31 au transformat sistemele HIMARS şi M270 în  arme cu precizie chirurgicală. Concret, datorită ghidării GPS şi a unui singur focos puternic exploziv de 91 de kilograme, M31 ar putea lovi ţintele cu precizie, cu o viteză de 2,5 Mach, cu mai puţine şanse de a realiza daune colaterale. În plus, precizia loviturilor aduce şi o economie de muniţie, punându-se astfel mai puţină presiune pe lanţul logistic. 

Conform unor surse militare MApN are în vedere utilizarea HIMARS împotriva unor ţinte navale până în anul 2024 când vor fi livrate sistemele care au la bază rachetele anti-navă NSM (Naval Strike Missile) realizate de compania norvegiană Kongsberg, dar oferite la export şi de către americanii de la Raytheon. Acestea au o rază operaţională de 185 de kilometri şi acoperă astfel tot litoralul românesc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite