SUA vor construi în România prima centrală nucleară pe bază de reactoare modulare. Este prima de acest fel din Europa şi va crea 30.000 de locuri de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele României Klaus Johannis şi omologul său american Joe Biden
Preşedintele României Klaus Johannis şi omologul său american Joe Biden

Preşedintele SUA Joe Biden şi omologul său român Klaus Iohannis, prezenţi la summitul ONU privind clima de la Glasgow, vor anunţa astăzi planurile construcţiei unei centrale nucleare pe bază de reactoare modulare (SMR), „prima de acest fel”  din România, dar şi din Europa.

Centrala va fi construită în parteneriat cu US NuScale Power şi va aduce „cea mai nouă tehnologie nucleară civilă într-o parte extrem de importantă a Europei”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

„Parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, poziţionând tehnologia SUA ca lider în cursa globală pentru implementarea SMR”, potrivit comunicatului.

Acordul comercial va include o uzină NuScale cu 12 module, care va crea iniţial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA şi România, cu potenţialul de a ajunge la 30.000 de locuri de muncă în SUA şi România pe măsură ce proiectul creşte.

Implementarea tehnologiei SMR va avea o contribuţie importantă la un sector energetic fără carbon şi un viitor cu zero emisii, se mai arată în comunicat.

Un acord de grant a fost semnat acum 10 luni între Trade and Development Agency (USTDA) şi Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN).

Ce sunt SMR

Compania americană NuScale dezvoltă o centrală nucleara pe bază de reactoare modulare cu apă uşoară pentru a furniza electricitate, energie termica, desalinizare.

Proiectul inovator al reactorului mic modular (SMR) are la bază o construcţie modulară integral fabricată de NuScale capabila să genereze 60 MW de electricitate utilizand o versiune sigura, redusă ca dimensiune şi scalabilă a tehnologiei reactoarelor cu apa sub presiune.

Proiectul scalabil al NuScale presupune ca o centrala nucleara să poate acomoda până la 12 astfel de module individuale, care oferă beneficiile unei tehnologii fără emisii de carbon şi reduce angajamentele financiare asociate unei centrale nucleare cu o capacitate de ordinul gigawaţilor.

SMR mai au şi un alt avantaj, anume al amplasamentului, ele putând fi puse şi în locuri unde nu poate funcţiona o centrală nucleară clasică de mare capacitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite