Trei ani de închisoare cu suspendare pentru foştii şefi ai Academiei, acuzaţi de şantajarea Emiliei Şercan. Ce spune jurnalista despre sentinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emilia Şercan FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Emilia Şercan FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Adrian Iacob şi Mihail Marcoci, fostul rector şi fostul prorector la Academia de Poliţie, au fost condamnaţi definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul şantajării jurnalistei Emiliei Sercan. Judecătorii au decis să înlăture obligaţia ca Academia de Poliţie să plătească plata unor daune morale de 80.000 de lei în favoarea jurnalistei.

UPDATE Emilia Şercan a avut o reacţie după anunţarea sentinţei. Pe lângă textul scris, a prezentat o captură cu primul mesaj de ameninţare primit în acest caz :„Trimitem acest mesaj cu scopul de a preveni ce va urma, totul depinde de tine. Opreşte toate activităţile pe care le ai în desfăşurare... dacă nu vrei să urmeze calvarul. Vrei să ajungi ca elodia? O să îţi tăiem picioarele şi mâinile”, e mesajul primit de Şercan.

Jurnalista susţine că pedeapsa primită e prea mică şi încurajează alte manifestări asemănătoare. „Cei care m-au ameninţat au primit o pedeapsa definitivă de trei ani de închisoare cu suspendare, o nimica toată, taman încurajator pentru oricine să organizeze kompromaturi sau să ameninţe cu moartea şi alţi ziarişti”, a precizat Şercan.

***

Fostul rector Adrian Iacob şi despre fostul său adjunct Petrică Marcoci au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare şi câte 120 de zile de muncă în folosul comunităţii, la fel cum a decis şi prima instanţă. De asemenea, aceştia au termen de supraveghere stabilit pentru patru ani.

„Admite apelul declarat de partea responsabilă civilmente Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” împotriva sentinţei penale nr.100 din 24 mai 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală, pronunţată în dosarul nr. 5273/2/2019 (2552/2019). Desfiinţează în parte sentinţa penală apelată şi, rejudecând: Înlătură dispoziţiile de obligare în solidar a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” la plata de daune morale şi cheltuieli judiciare către partea civilă Şercan Emilia, precum şi dispoziţia de obligare a acesteia la plata cheltuielilor judiciare către stat. Men?ine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate”, se arată în minuta sentinţei. 

„Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, inculpaţii Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail şi partea civilă Şercan Emilia împotriva aceleaşi sentinţe. Respinge cererea apelantei părţi civile Şercan Emilia privind obligarea inculpaţilor la plata cheltuielilor judiciare ocazionate de soluţionarea apelului. Obligă apelanţii intimaţi inculpaţi Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail, precum şi apelanta parte civilă Şercan Emilia la plata sumei de câte 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului. Onorariul parţial cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţi, în sumă de câte 217 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21 iulie 2022”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite