România schimbă legislaţia ca să poată dona echipamente militare Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Guvernul modifică legislaţia în vigoare pentru ca Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, SRI, SIE, SPP şi STS să poată dona unei ţări aliate sau partenere echipamente pe care le au în rezervă

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) cere schimbarea legislaţiei pentru a avea cadrul legal pentru a putea dona Ucrainei bunuri din rezervele militare. Astfel, în acest sens a fost elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede că forţele destinate apărării naţionale pot face donaţii de produse din rezervele proprii, în starea în care se află, către state aliate sau partenere, în baza solicitărilor acestora. 

Executivul susţine că modificarea legislaţiei printr-o Ordonanţă de Urgenţă este necesară, mai ales în contextul războiului din Ucraina şi ţinând cont că în cadrul Summit-ului extraordinar al NATO a fost decisă de către membrii NATO continuarea „eforturilor necesare pentru asigurarea securităţii şi apărării tuturor aliaţilor în toate domeniile, într-o abordare de tip 360 de grade”.

În plus, modificarea legislativă este necesară deoarece în prezent „transferul unor produse din rezervele proprii ale forţelor destinaate apărării naţionale (MApN, MAI, servicii secrete -n.red.) nu se poate realiza deoarece cadrul normativ incident domeniului nu cuprinde prevederi referitoare la posibilitatea scoaterii acestora din rezervele proprii, în scopul donării către alte state”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă. 

De precizat că documentul nu face referire, dar nici nu exclude sistemele de armament pe care instituţiile româneşti din domeniul apărării şi securităţii le au în rezerve. 

Discreţie asupra donaţiilor 

Analistul militar Aurel Cazacu a explicat de ce este necesară acestă modificare a legislaţiei. „Noi am donat deja echipamente militare şi unele muniţii nespecificate către Ucraina, dar sistemul militar de evidenţă este unul riguros. Cel mai probabil, s-au trezit acum că nu au baza legală de a scoate aceste echipamente din stocuri şi au făcut propunerea de modificare legislativă.

Aceste cedări de echipamente ar trebui făcute mai discret, fără mare tam-tam. Aurel Cazacu analist militar

 Acasta va fi necesară oricum, pentru că probabil astfel de donaţii se vor mai face. Oricum, părerea mea este că cel mai bine pentru noi ar fi ca aceste cedări de echipamente mai ales către o ţară care nu este NATO, cum este Ucraina, să fie făcute mai discret, fără prea mare tam-tam. De altfel, şi instutuţiile similare ale altor ţări NATO sunt în ultimul timp mult mai discrete când vine vorba de donaţiile de echipamente militare către Ucraina. Chiar şi Pentagonul se abţine de la unele precizări în această privinţă”, a precizat Aurel Cazacu. 

Ce se întâmplă cu avioanele MiG-21 LanceR 

În contextul războiului declanşat de Rusia, au apărut unele voci care susţin că recent opritele de la zbor MiG-21 LanceR din dotarea MApN ar trebui să ajungă la piloţii ucraineni. Concret, publicaţia „The War Zone” susţine că piloţii ucraineni ar putea învăţa rapid să opereze şi întreţină MiG-21, mai ales că aviaţia ţării vecine a avut în dotare acest tip de aparat până în urmă cu câţiva ani. Mai mult, Uzina de Aviaţie Odessa are capacitatea de a repara şi întreţine MiG-21, ba chiar poate să aducă şi unele îmbunătăţiri. În plus, „The War Zone” susţine că avionica MiG-21 LanceR este una avansată, apropiată de cea occidentală, dar că piloţii ucraineni ar putea face rapid conversia pe acest avion. 

Totuşi, trebuie subliniat că, din punct de vedere oficial, MApN nu a făcut vreo referire la o eventuală cedare a avioanelor MiG-21 LanceR către Ucraina. Ba mai mult, surse din MApN au declarat pentru „Adevărul” că încă nu s-a luat decizia unei scoateri definitive de la zbor a acestora, dar că acest lucru nu este exclus fiind analizată şi această posibilitate a trecerile lor într-o rezervă a Forţelor Aeriene Române. Oricum, un alt argument în defavoarea cedării avioanelor MiG-21 LanceR către Ucraina este că acestea au primit softuri occidentale, iar acest lucru le face imposibil de donat către o ţară care nu este NATO.  

Washingtonul, un nou pachet de ajutor militar 

Administraţia Biden urmează să aprobe un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 800 de milioane de dolari. Detaliile acestui nou pachet sunt în curs de elaborare, transmite CNN, care citează trei oficiali de rang înalt de la Washington. NBC News scrie că noua tranşă de ajutor militar ar putea include mai multă artilerie şi zeci de mii de obuze. Informaţia cu privire la pregătirea noului pachet vine la o săptămână după un alt ajutor militar, care constă în special echipamente grele, precum vehicule blindate, artilerie şi elicoptere. Pentagonul a comunicat luni că primele transporturi din tranşa anunţată săptămâna trecută au ajuns deja la graniţa de vest a Ucrainei pentru a fi predate armatei sale. În contextul lansării bătăliei pentru Donbass, Ţările de Jos au anunţat la rândul lor că livrează echipamente grele Ucrainei, inclusiv vehicule blindate. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite