Termenul de eliberare a paşapoartelor, în perioada verii, este de sub trei zile lucrătoare, anunţă autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Direcţia Generală de Paşapoarte a anunţat marţi că România va emite paşapoartele într-un termen mediu de 2,5 zile. Acest termen de eliberare a documentului simplu electronic constituie unul dintre cele mai scurte termene, prin raportare la cele stabilite în alte state ale Uniunii Europene. În prezent, Spania eliberează cel mai repede paşapoartele, respectiv în 2 zile.

La nivelul structurilor de paşapoarte se menţine, până pe data de 31.08.2021, programul extins de lucru cu publicul în intervalul orar 08.00 - 20.00, de luni până vineri, astfel încât persoanele interesate se pot programa on-line pe platforma www.epasapoarte.ro în vederea depunerii cererilor de eliberare a paşapoartelor în acest interval orar.

Pentru a eficientiza activitatea de soluţionare a cererilor privind eliberarea de paşapoarte au fost dispuse şi alte măsuri pentru perioada estivală a acestui an:

  • relocarea a 20.521 de cereri, primite în perioada 01.07-13.08.2021, de la serviciile publice comunitare de paşapoarte care au înregistrat o încărcătură mai mare la cele cu un volum de cereri mai mic, adică 15% din totalul cererilor primite în acest interval de timp de structurile de paşapoarte cu un aflux mai mare de solicitări
  • cetăţenii că paşapoartele simple electronice care au fost emise în această perioadă, având înscris la rubrica „Autoritatea emitentă” alt serviciu public comunitar de paşapoarte în locul celui de în a cărui rază teritorială are domiciliul solicitantul sunt emise cu respectarea prevederilor legale în vigoare, competenţa de soluţionare a cererilor de eliberare a paşapoartelor simple electronice depuse în ţară revenind oricărui serviciu public comunitar de paşapoarte, iar această măsură a fost dispusă în scopul eliberării paşapoartelor simple electronice în termenul cel mai scurt.
  • pentru a facilita obţinerea de către aceştia a paşapoartelor simple electronice, în perioada 01.01- 12.08.2021, la nivelul Direcţiei Generale de Paşapoarte au fost soluţionate favorabil 297 cereri, formulate de cetăţeni ulterior depunerii cererilor, în scopul schimbării locaţiei de ridicare a paşapoartelor simple electronice, fie de la o structură teritorială de paşapoarte la alta, fie de la o structură de paşapoarte din ţară la o misiune diplomatică sau oficiu consular al României din străinătate şi viceversa, înregistrând astfel o creştere a numărului solicitărilor de acest tip cu circa 172%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2019.
  • activitatea de personalizare şi împlicuire a paşapoartelor simple electronice de la nivelul Centrului Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice din cadrul Direcţiei Generale de Paşapoarte se desfăşoară, până pe data de 31.08.2021, în intervalul orar 06.00- 22.00, de luni până vineri, inclusiv în zilele de week-end atunci când situaţia o impune.

Cetăţenii pot opta pentru transmiterea paşaportului simplu electronic la adresa domiciliului din ţară prin PrioriPost. De la 1 august, tariful perceput pentru acest serviciu va fi de e 11,30 RON (TVA inclus), plata făcându-se la livrarea documentului. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite