România va fi amendată cu 3 milioane de euro pentru netranspunerea directivei privind combaterea spălării banilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romania nu a traspus directivei care se referă la combaterea spălării banilor.
Romania nu a traspus directivei care se referă la combaterea spălării banilor.

Avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a propus amendarea României cu 3 milioane de euro pentru netranspunerea directivei care se referă la combaterea spălării banilor. În general, deciziile CJUE coincid cu recomandările formulate de avocatul general.

Concluziile avocatului general, Evgeni Tanchev, au fost publicate pe site-ul CJUE, arată hotnews.ro. . 

Ce recomandă acesta:

1. Să declare că, întrucât nu a adoptat, până la 26 iunie 2017, măsurile necesare pentru a transpune Directiva 2015/849 sau, în orice caz, întrucât nu a comunicat aceste măsuri Comisiei, România nu şi‑a îndeplinit obligaţiile care îi revin în temeiul articolului 67 din directiva menţionată.

2. Să oblige România la plata unei sume forfetare de 3 000 000 de euro.

3. Să oblige România la plata cheltuielilor de judecată.

Normele privind combaterea spălării banilor sunt cruciale în lupta împotriva spălării banilor şi a finanţării terorismului. Recentele scandaluri de spălare a banilor au evidenţiat necesitatea unor norme mai stricte la nivelul UE. Lacunele legislative dintr-un singur stat membru afectează întreaga UE. Din acest motiv, normele UE ar trebui să fie puse în aplicare şi supravegheate în mod eficient, pentru a combate criminalitatea şi a asigura protecţia sistemului financiar. Toate statele membre aveau obligaţia de a transpune normele cuprinse în cea de-a 5-a Directivă privind combaterea spălării banilor până la 10 ianuarie 2020.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite