Regele Mihai a murit. Cel din urmă suveran al românilor avea 96 de ani FOTO

Regele Mihai a murit. Cel din urmă suveran al românilor avea 96 de ani FOTO

Regele Mihai a murit FOTO Mediafax

Regele Mihai a murit. Ultimul monarh din ţările Europei de Est s-a stins din viaţă marţi, 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani, după o lungă suferinţă. Regele fusese diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi cu leucemie cronică.

UPDATE Sicriul cu corpul Regelui Mihai va fi adus în ţară miercuri, 13 decembrie, transmite Agerpres.

Înmormântarea ar urma să aibă loc sâmbătă, 16 decembrie, la Curtea de Argeş. 

Programul oficial al funeraliilor va fi anunţat pe 6 decembrie de Casa Regală.

„Majestatea Sa Regele Mihai I a încetat din viaţă astăzi, 5 decembrie 2017, la ora 13.00 (ora României), la reşedinţa privată din Elveţia. La căpătâiul Regelui a stat, până în ultima clipă, Altaţa Sa Regală Principesa Maria. În această seară, la ora 19.00, Custodele Coroanei Române va face o declaraţie către ţară“ - anunţă Casa Regală într-un comunicat.
 
Potrivit aceleiaşi surse, în cursul zilei de mâine (miercuri, 6 decembrie), va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor.
 
Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleş, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.
 
La dorinţa Custodelui Coroanei române, funeraliile Regelui Mihai I vor respecta tradiţia înaintaşilor Majestăţii Sale Defuncte.
 
Începând de mâine (miercuri, 6 decembrie), cărţi de condoleanţe vor fi deschise simultan la Castelul Peleş, la Palatul regal din Calea Victoriei şi la Palatul Elisabeta. Ele vor fi la dispoziţia publicului timp de 40 de zile. Condoleanţe pot fi transmise online la adresa http:// www.familiaregala.ro/mesaje/.
 
Toţi cei care doresc să depună flori, jerbe sau coroane sunt invitaţi să o facă, începând de mâine (miercuri, 6 decembrie), la Palatul regal din Calea Victoriei, în faţa intrării principale.
 

Regele Mihai de Hohenzollern s-a născut pe 25 octombrie 1921 la Sinaia, în România. La şase ani devine rege, alături de o regenţă, după ce bunicul lui, Ferdinand, murise iar tatăl său, Carol al II-lea, renunţase la tron şi rămăsese în străinătate din pricina unei relaţii de dragoste controversate. În 1930 tatăl se reîntoarce însă pe neprevăzute şi ia din nou puterea. În 1938, instaurează dictatura regală.  

 
Între timp, Hitler şi Stalin semnează o înţelegere pe spinarea Europei răsăritene. România trebuie să cedeze o parte din Transilvania Ungariei, Basarabia şi Bucovina de Nord, Uniunii Sovietice şi o bucată din Dobrogea, Bulgariei. Pe 5 septembrie 1940, Carol al II-lea îl scoate din închisoare pe generalul Antonescu şi-l numeşte prim-ministru cu puteri depline, o zi mai târziu însă trebuie chiar el să demisioneze. Mihai, acum de 19 ani, devine rege din nou.
 
În 1941, România, condusă de fapt de Antonescu, începe războiul împotriva Aliaţilor  şi atacă Uniunea Sovietică. Trei ani mai târziu, pe 23 august 1944, Regele Mihai, acum de 23 de ani,  îl arestează pe generalul Antonescu (n.a. – Antonescu avea, de fapt, din 1941, titlul de mareşal). România rupe relaţiile cu Germania şi luptă acum de parte Aliaţilor. Ruşii îşi arată „recunoştinţa“  sovietizand ţara în ritm rapid şi ameninţând  cu represalii militare atunci când Mihai nu le satisface cererile. Acesta aşteaptă în zadar sprijin occidental, dar cedează pe 6 martie, numind, în locul guvernului instaurat legal,  pe cel condus de comunistul Groza. Mihai încearcă în continuare să tempereze, ori să-i intimideze pe comunişti, dar este detronat pur şi simplu pe 30 decembrie 1947.
 
Astfel dispare din film tânărul, sportivul, timidul şi nefericitul rege. Trăieşte acum, de ani de zile, în Elveţia, fără cetăţenie. Graţie nepoatei lui, regina Angliei, călătoreşte unde doreşte cu paşaport britanic. A fost căsătorit cu Ana de Bourbon-Parma, trecută la cele veşnice în urmă cu un an, cu care a avut cinci fete.
 

 
În 1986 Mihai, prima oară după 40 de ani, a făcut un comentariu public despre situaţia din România. Tăcuse atât de mult timp pentru că o lege elveţiană interzice unui refugiat să dezvolte activităţi politice care pot pune în pericol neutralitatea ţării. În plus, potrivit Constituţiei României din 1923, ultima constituţie democrată a ţării, Regele poate da o declaraţie doar în prezenţa unui ministru. Elveţia însă, în ciuda neutralităţii ei, s-a arătat foarte critică în ultimul timp în raport cu situaţia din România, iar Mihai crede că această situaţie atârnă mai greu pentru responsabilitatea sa morală decât limitele ei legale din 1923.
 
Regele Mihai a fost ultimul şef de stat din Europa de Est de dinaintea războiului şi ultimul lider politic al României prebelice. A fost întotdeauna un simbol al democraţiei şi al curajului politic, ca şi al continuităţii cu România veche, cineva care, deşi tânăr şi lipsit de experienţă, a ştiut cum să-l aresteze pe Antonescu şi să reziste comuniştilor. 

Regina Maria a României cu nepotul ei, Prințul Mihai, în 1926. FOTO Guliver / Getty Images / Keystone-France / Gamma-Keystone

Imagini din aceeasi galerie
 • Regina Maria a României cu nepotul ei, Prințul Mihai, în 1926. FOTO
Guliver / Getty Images / Keystone-France / Gamma-Keystone
 • Prințul Mihai (D) cu mama sa, regina Elena și sora lui (C) în 1927 la București. FOTO Guliver / Getty Images / Iosif Berman
 • Regele Carol I de România, prințul Mihai și principele
Nicolae, în 1931. FOTO Guliver / Getty Images / Keystone-France / Gamma-Keystone
 • Prințul Mihai salută alături de colegii de clasă, în timp ce
ascultă imnul national, pe un stadion din București, circa 1935 – 1937. FOTO
Guliver / Getty Images / Keystone-France / Gamma-Keystone
 • Regele Mihai (centru) FOTO Fotocopie
 • Regele Mihai (centru) FOTO Fotocopie
 • Regele Mihai (D), cu mama sa regina Elena și cu generalul Ion Antonescu, circa 1940 FOTO Guliver / Getty Images / Heinrich Hoffmann
 • Regele Mihai motocicletă Palatul Peleș
 • Regele Mihai în sala armurilor de la caselul Peleș, în 1946. FOTO
Guliver / Getty Images / The LIFE Picture Collection / John Phillips

 
 • Regele Mihai I îngenunchează alături de generalul Antonescu, imagine nedatată. FOTO
Guliver / Getty Images / ullstein bild

 
 • Regele Mihai cu familia FOTO Arhiva Familiei Regale
 • Mihai I al României în grădina casei sale din Hertfordshire, Anglia, cu soția, Principesa Ana de Bourbon Parma și fiicele Margareta și Elena, în septembrie 1953. FOTO Guliver / Getty Images / Keystone
 • Mihai, fostul rege al României, cu Principesa Ana de Bourbon
Parma la Elstree, Middlesex, Anglia, în decembrie 1947. FOTO Guliver / Getty Images
/ Central Press
 • Mihai, fostul rege al României, directorul companiei de pilotaj, American
Company Lear, filiala din Geneva, în 1956. FOTO Guliver / Getty Images / Paris Match
/ Philippe Le Tellier
 • Vizita regelui Mihai în
România alături de prințesa Margareta (S) și regina Ana (D), în balconul
apartamentului regal de la hotelul Continental în 1994, la București. FOTO
Mediafax / Emanuel Pârvu
 • Regele Mihai a participat
la o slujba religioasă, ce a avut loc in catedrala din Piața Operei din Timișoara. FOTO Mediafax / Robert Ghement
 • Regele Mihai și președintele
Emil Constantinescu, la Festivalul International George Enescu, în 1998. FOTO
Mediafax / Dragos Cristescu
 • Regele Mihai și Principesa Ana în 1999 la castelul Balleroy
din Normandia, Franța. FOTO Guliver / Getty Images / Gamma-Rapho / Frederic Reglain
 • Ion Iliescu a înaintat în grad 22 de cavaleri ai ordinului Mihai Viteazul, în prezenta regelui Mihai, în noiembrie 2002. FOTO Mediafax / Catalina Filip
 • Emil Constantinescu Regele Mihai Ion Iliescu Parlament septembrie 2007 FOTO Adevărul
 • Regele Mihai Ion Iliescu Parlament septembrie 2007 FOTO Adevărul
 • FOTO Adevărul
 • Regina Ana si Regele Mihai
I salută din balconul Castelului Peleș, de la Sinaia, în 5 iunie 2008. FOTO
Mediafax / bogadn Stamantin
 • Regele Mihai al României ofera dinstincții unor
personalitati din România, Europa si Statele Unite ale Americii, la Palatul
Elisabeta din București, în 27 octombrie 2011. FOTO Adevărul
 • Regele Mihai, la 93 de ani, pe 19 noiembrie 2014. FOTO Mediafax / Octav Ganea
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările