Radarele ascunse intră în ilegalitate. Vitezomanii nu vor mai putea fi sancţionaţi decât de radare „la vedere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veste bună pentru şoferii care calcă mai tare pedala de acceleraţie. Radarele poliţiei ascunse după tufe sau în maşini neinscripţionate ar putea deveni istorie. Senatul a adoptat un proiect de lege care obligă Poliţia să folosească doar radare „la vedere“.

Senatul a adoptat, cu 92 de voturi „pentru“  şi unul „împotrivă“, propunerea legislativă a 16 deputaţi şi senatori PNL, de modificare a articolului privind „Răspunderea contravenţională“, din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind circulaţia pe drumurile publice.

Concret, potrivit proiectului de lege, şoferii nu vor mai putea fi sancţionaţi de către poliţiştii care nu poartă uniformele specifice şi nu folosesc o maşină cu însemnele poliţiei. Pentru a deveni însă lege, propunerea mai trebuie aprobată şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Dacă modificarea legislativă intră în vigoare, poliţiştii nu vor mai putea folosi nici pistoalele radar la o distanţă mai mare de 10 metri de o maşină inscripţionată, care le semnalează prezenţa. Iniţiatorii susţin că scopul principal al iniţiativei este acela de a schimba situaţia actuală, în care poliţiştii rutieri se concentrează, cel mai des, pe activităţi de constatare şi aplicare de sancţiuni şi nu desfăşoară suficiente acţiuni de prevenţie a accidentelor.

„Norma de amenzi“

„Din nefericire, autorităţile abilitate prin lege să vegheze la respectarea normelor rutiere acordă o mai mare importanţă constatării contravenţiilor şi aplicării de sancţiuni, decât scopului principal al legii – respectarea regulilor de circulaţie şi conformarea conducătorilor auto la normele  dorite de legiuitor“, arată deputatul.

Mai mult, acesta spune că poliţiştii au „normă de amenzi“. „Mare parte dintre lucrătorii de poliţie rutieră sunt constrânşi, pe linie ierarhică, să «colecteze», în termene bine definite, săptămânal sau lunar, aşa-numitele «norme de amenzi»“.

Acesta îi acuză pe agenţi de practici neortodoxe, pentru a da cât mai multe amenzi. „Agenţii constatatori utilizează aparate radar fixe sau mobile instalate pe autovehicule fără însemnele Poliţiei Rutiere, în zone unde lipsesc indicatoarele sau marcajele rutiere. Mai mult, chiar lucrătorii de poliţie constatatori, în cele mai multe situaţii, nu poartă, aşa cum propriul statut îi obligă, uniforma de poliţist“, afirmă Bălan.

Ce spun specialiştii

Specialiştii în siguranţa traficului nu văd cu ochi buni această iniţiativă şi spun că noile prevederi vor da apă la moară celor obişnuiţi să calce mai tare pedala de acceleraţie. „Este o penalizare a atitudinii de vânătoare din partea Poliţiei. Mulţi au acuzat acest comportament. Nu ştiu înnsă dacă asta va afecta sau nu siguranţa în trafic. Fiind la vedere, unii ar putea fi tentaţi să circule cu viteză mai mare. Oamenii vor fi, cumva, încurajaţi, ca doar în momentul în care văd radarul să respecte viteza legală. Nu ştiu dacă avem nevoie de aceste schimbări“, a explicat, pentru „Adevărul“,psihologul Ionel Simionca, vicepreşedintele Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră PsihotrafiQ.

La rândul său, psihologul Mihai Copăceanu afirmă că inopinatul are un rol preventiv.

„Din păcate, trebuie să ţinem cont de anumite particularităţi culturale. În statele vestice, în general, şoferii nu încalcă legea pentru că o respectă, nu neapărat de frica amenzilor. Orice formă de lejeritate a legii duce la o escaladare a problemelor. Problema nu este cum te comporţi în trafic atunci când vezi Poliţia, ci atunci când nu o vezi. Se elimină acea formă de inopinat, or inopinatul are rol preventiv“, spune Mihai Copăceanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite