Un român, primul tâlhar din istoria Elveţiei judecat pentru că a aruncat în aer un bancomat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Blick
FOTO: Blick

Procesul românului începe miercuri, 22 decembrie. El este primul tâlhar judecat în Elveţia pentru că a aruncat un bancomat în aer.

Românul de 30 de ani a fost ajutat de un complice, care acum se află în arest în arest în Danemarca. Cei doi sunt acuzaţi că au provocat pagube materiale de peste 100.000 de franci în St. Gallen, în decembrie 2019, şi au fugit cu 126.600 de franci, relatează jurnaliştii de la Blick.

În ultimii ani, în Elveţia au fost înreistrate peste 30 de cazuri de bancomate aruncate în aer, în majoritatea cazurilor tâlharii scapă. Nu şi în cazul românului, care a fost prins de poliţia austriacă, iar procesul acestuia începe chiar cu trei zile înainte de Crăciun, la Bellinzona.

Este pentru prima dată când un tâlhar care atacă un bancomat ajunge în faţa Curţii Penale Federale, relatează Blick.

În data de 12 decembrie 2019, la ora 1:33, românul şi complicele său stăteau în faţa clădirii rezidenţiale şi comerciale cu mai multe etaje de la Bahnhofstrasse 37. În faţa lor se afla bancomatul Raiffeisen Bank, montat în perete. Românul ataşează de el o bombă, apoi detonează încărcătura explozivă.  

Consola de control a bancomatului, precum şi părţi ale panourilor de perete adiacente ale clădirii, sunt aruncate pe trotuar şi stradă. Ferestrele şi geamul uşii de la intrarea în clădire s-au spart. Cutia poştală, panourile de tavan şi lămpile sunt deteriorate. Cei doi au pus în pericol viaţa a aproximativ 30 de loameni care se aflau în imobil, precum şi a trecătorilor.

Tâlharii ajung la cutia de bani  a bancomatului şi reuşesc să fugă cu 126.600 de franci. Românul a fost arestat în data de 19 iunie 2020 la Dornbirn (Austria) de către Biroul de Poliţie Penală de Stat din Vorarlberg şi extrădat în Elveţia la 6 iunie 2020.

Complicele fusese deja arestat în Danemarca, 16 iunie 2020. Extrădarea în Elveţia a fost acordată, dar amânată în favoarea procedurilor penale din Danemarca, unde a fost condamnat la câţiva ani de închisoare în data de 27 aprilie 2021.

Vă recomandăm şi: 

Peste 160.000 de persoane au generat formulare digitale de intrare în România

Dosarul Revoluţiei. Procuror: Vasile Milea a coordonat personal, direct şi nemijlocit, represiunea din centrul Capitalei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite