Poliţiştii din 15 judeţe refuză să mai dea amenzi. De ce protestează oamenii legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Brigada Rutieră Bucureşti
FOTO: Brigada Rutieră Bucureşti

Poliţiştii din toată ţara dau avertismente în loc de amenzi, continuând protestul iniţiat de 1 Decembrie pentru suspendarea Legii Salarizării nr. 153/2017 şi în 2022.

În tot mai multe judeţe, cetăţenii care încalcă legea primesc doar avertisment pentru fapte care în mod normal le-ar fi adus amenzi substanţiale.

Sindicatul Europol a anunţat încă din 1 decembrie că poliţiştilor din toată ţara li s-a recomandat, ca o primă formă de protest, să nu mai dea amenzi, ci numai avertisment, în speranţa că noul guvern va decide să instituie Legea Salarizării nr. 153/2017, care trebuia să intre în vigoare de la 1 ianuarie, 2022.

„Am început prima formă a protestului anunţat, respectiv aplicarea avertismentelor. Pentru a face dovada participării colegilor noştri la calendarul de proteste asumat, aşteptăm să ne trimiteţi în continuare avertismentele pe care le primiţi pentru a le posta pe pagina noastră”, le-a transmis Sindicatul Europol, poliţiştilor din toată ţara, prin intermediul reţelei facebook.

De atunci, pe pagina de Facebook a sindicatului s-au strâns tot mai multe postări cu avertismente date peste tot în ţară, ca dovadă că poliţiştii îşi menţin protestul, conform recomandării Europol.

Până acum, au aderat la această formă de protest poliţiştii de la Rutieră din Gorj, Alba, Bacău, Constanţa, Olt, Bihor, Dolj, Bucureşti, Neamţ, Prahova, Suceava, Mehedinţi, Călăraşi, Giurgiu, Vâlcea, Cluj şi Mureş, potrivit postărilor de pe contul Sindicatului Europol.

  

Şoferii nu au decât de câştigat de pe urma formei de protest alese de poliţişti, iar unul dintre ei a exprimat acest lucru inclusiv pe procesul-verbal primit: „Mulţumim Poliţiei Rutiere” scrie pe documentul publicat, de asemenea, pe pagina de Facebook a sindicatului.

proteste sindicatul Europol - Facebook

FOTO: Facebook/ Sindicatul Europol

Avertisment în loc de amendă pentru un şofer cu ITP expirat şi fără acte din Alba

În Alba, un şofer a fost depistat luni în trafic cu ITP-ul expirat, fără buletin şi permis de conducere la el. Bărbatul a primit doar un avertisment, după cum se poate vedea din procesul-verbal publicat de Sindicatul Europol. În mod normal, şoferul ar fi primit între 1.305 lei şi 2.900 lei amendă, iar oamenii legii i-ar fi confiscat talonul maşinii şi plăcuţele.

Totodată, în situaţia în care expiră ITP-ul, înmatricularea este suspendată automat. Aşadar, dacă un conducător auto circulă cu ITP-ul expirat riscă şi o amendă pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării, iar valoarea totală amenzii putea ajunge la 5.800 de lei, explică publicaţia locală Alba 24.

Nu mai acceptăm să fim bătaia de joc a Guvernului. Nu mai acceptăm să fim folosiţi pe post de mercenari ai interdicţiilor aplicate în numele “COVIDULUI”. NU mai acceptăm să îndeplinim sarcini pe care nu le avem în fişa postului. NU mai suntem dispuşi să rămânem fraierii sistemului bugetar, în timp ce pentru alte categorii bugetare, Legea salarizării deja se aplică în integralitate.

Sindicatul Europol: „Cât M.A.I. răbdăm?!”

Protestul poliţiştilor este o încercare de a pune presiune asupra Guvernului pentru a pune în aplicare, de la 1 ianuarie 2022, Legea nr. 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. 

Prin această lege se prevede indexarea pensiilor militarilor cu indicele de inflaţie, dar şi plata orelor suplimentare, acestea fiind principalele probleme semnalate până acum de poliţişti. La momentul iniţierii protestelor, reprezentanţii Sindicatului Europol atrăgeau atenţia că poliţiştilor nu le-au mai fost majorate salariile de 14 ani.

”Poliţiştii nu vor salarii mărite, ci vor doar plata acelor drepturi prevăzute încă din anul 2017 în Legea salarizării. Din 2007 poliţiştii nu au mai avut parte de măriri salariale. Norocul nostru a fost creşterea salariului minim pe economie, pentru că altfel, aveam şi acum salariu de 1100 lei, cum era în 2013.”, precizau aceştia, într-un comunicat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite