Pedeapsă cu suspendare pentru o judecătoare care a trântit o sentinţă ca fiul ei să ajungă notar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoarea Corina Iacob, cea care a primit drept mită promisiuni de angajare ca notar stagiar pentru fiul său de la fostul secretar de stat în ministerul Justiţiei, Ovidiu Puţura, a fost condamnată definitiv, de instanţa supremă la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Decizia a fost dată miercuri şi se execută de îndată potrivit legii. Curtea de Apel Bucureşti a decis în 24 septembrie 2018 condamnarea Corinei Iacob la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare şi munca în folosul comunităţii, ICCJ menţinând această soluţie.

Astfel fostul magistrat de la Tribunalul Bistriţa Năsăud trebuie să presteze o muncă neremunerată timp de 60 de zile fie la Primaria Bistriţa fie la Primaria Livezile, potrivit deciziei.

Procurorii DNA de la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au au trimis-o pe Iacob în judecată în decembrie 2017 pentru luare de mită.

În rechizitoriul transmis judecătorilor CAB anchetatorii arătau că în cursul lunii noiembrie 2014, Ovidiu Puţura i-a promis judecătorului de la Tribunalul Bistriţa – Secţia civilă că, din funcţia pe care o va exercita în perioada următoare în Ministerul de Justiţie, respectiv aceea de secretar de stat, sau printr-un funcţionar de legătură ce îi poate influenţa pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va asigura promovarea, de către fiul judecătoarei, a examenului pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia.

În schimbul intervenţiei promise, Iacob a pronunţat o hotărâre favorabilă într-un dosar în care soţia inculpatului Puţura Ovidiu era reclamant recurent şi care avea ca obiect o revendicare imobiliară.

În acelaşi context, Puţura i-a dat Corinei Iacob, prin intermediul soţiei sale, o pereche de ghete destinată fiului inculpatei.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Ovidiu Puţura în aprilie 2015 , pentru dare de mită şi trafic de influenţă iar în iunie 2017  acesta a fost condamnat definitiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la pedeapsa de cinci ani de închisoare.

Judecătoarea s-a dus, pe 27 august 2018, în faţă unui notar, unde a dat o declaraţie autentificată de recunoaştere a vinovăţiei. "Recunosc în totalitate faptele comise de mine şi cunosc acuzaţiile aduse în actul de sesizare a instanţei şi solicit că judecată să se facă în formă simplificată, numai în baza probelor administrate în faza de urmărire penală şi a înscrisurilor ulterior prezentate, în Dosarul nr. 9722/2/2017, înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti, potrivit dispoziţiilor art.374 alin.4 din Codul de procedura penală.

Înalta Curte a menţinut decizia similară dată în faza de fond a procesului. Corina Iacob fusese condamnată la aceeaşi pedeapsa de Curtea de Apel Bucureşti, pe 24 septembrie 2018.

"Curtea constată că infracţiunea comisă de inculpata prezintă o gravitate ce nu poate fi totuşi ignorată sau minimalizată, întrucât această, în exercitarea atribuţiilor de serviciu specifice funcţiei de magistrat judecător pe care o îndeplinea şi punând mai presus decât necesitatea înfăptuirii oneste şi imparţiale a actului de justiţie, scopul satisfacerii unor interese de ordin personal, a acceptat promisiunea fostului sau coleg de instanţa Puţura Ovidiu, detaşat în cadrul Ministerului Justiţiei, de a-l sprijini pe fiul sau în promovarea examenului de admitere în profesia de notar public, în schimbul obţinerii unei hotărâri judecătoreşti favorabile acestuia, într-un dosar civil în care soţia lui avea calitatea de recurent reclamant, aspecte de natură să genereze în rândul opiniei publice o stare acută de neîncredere în echilibrul justiţiei şi în integritatea celor chemaţi să înfăptuiască dreptatea," a motivat instanţa.

Totuşi, instanţa a arătat că judecătoarea Iacob a fost sinceră şi a recunoscut acuzaţiile, "asumându-şi responsabilitatea faptei comise."

"Inculpata, înaintea acestui conflict cu legea penală, care a fost determinat în mod esenţial de un puternic sentiment de protecţie părintească şi de dorinţa instinctuală de a contribui fie şi prin mijloace mai puţîn oneste la împlinirea profesională a unicului sau copil, a desfăşurat o carieră remarcabilă în magistratură, caracterizată prin probitate morală şi profesională şi o bună reputaţie în rândul colegilor de breaslă şi al membrilor comunităţii, astfel cum rezultă din numeroasele caracterizări scrise depuse la dosar," a explicat Curtea de Apel sentinţa de închisoare cu suspendare.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite