O nouă crimă în Bolintin a scos oamenii revoltaţi în stradă. Conducerea Poliţiei Judeţene Giurgiu a fost decapitată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
politia

Conducerea Poliţiei Judeţene Giurgiu a fost decapitată în urma protestului care a avut loc miercuri seară în localitatea Bolintin Vale. Este vorba de o mişcare spontană a cetăţenilor după ce un bărbat de meserie taximetrist a fost agresat  de un rom şi şi-a pierdut viaţa. În plus, în zonă au fost detaşaţi ofiţeri, inclusiv unul specializat în combaterea crimei organizate.

„În urma unei şedinţe organizate la nivelul conducerii Ministerului Afacerilor Interne, cu participarea şefului Poliţiei Române şi şefului Jandarmeriei Române, s-a luat, înre altele, decizia ca  o echipă comună din cadrul I.G.P.R. şi a I.G.J.R. să fost trimisă în judeţul Giurgiu, pentru a clarifica gestionarea situaţiei operative, activităţile de prevenire şi combatere a infracţionalităţii, precum şi modalitatea de gestionare a evenimentului în cauză. În localitate a fost constituită zonă specială de siguranţă publică, pentru asigurarea unui climat optim de ordine şi siguranţă publică. Pe raza oraşului Bolintin Vale, sunt prezente forţe suplimentare din cadrul structurilor Poliţiei Române şi Jandarmeriei Române, pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice, în condiţiile legii.”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.

În plus, pentru eficientizarea actului managerial, la nivelul I.P.J. Giurgiu, s-a luat măsura împuternicirii pe funcţia de inspector şef a comisarului-şef Dana Ionuţ, ofiţer care a ocupat mai multe funcţii de conducere, în prezent fiind titularul postului de şef al Poliţiei Sectorului 1, din cadrul Poliţiei Capitalei. De asemenea, comisarul-şef Croitoru Ion a fost împuternicit pe funcţia de adjunct al I.P.J. Giurgiu, vacantă până la această dată. Acesta este titularul postului de şef serviciu, în cadrul DCCO-IGPR, a mai anunţat instituţia.

Măsurile au fost luate după ce, miercuri seara, sute de oameni s-au strâns în centrul localităţii ca să protesteze. „Am ajuns să ne dea ţiganii în cap? Să ne omoare pe stradă?”, s-au plâns oamenii din Bolintin Vale. Drept urmare, prefectul judeţului Giurgiu, Aneta Matei, a fost nevoită să se deplaseze la faţa locului pentru a discuta la primăria din Bolintin Vale cu edilul oraşului, cu reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei, dar şi cu reprezentanţii protestatarilor extrem de furioşi după uciderea bărbatului. 

Conflictul în urma căruia taximetristul a murit a avut loc în seara zilei de 9 ianuarie, când şoferul de maxi-taxi a refuzat să-l ia în maşină pe tânărul de etnie romă, ştiut în zonă ca o persoană pusă pe scandal. Drept urmare, fără prea multe discuţii, tânărul l-a atacat pe şofer cu o piatră, lovindu-l în cap. Omul s-a prăbuşit la pământ, iar ulterior a decedat. Autorul a fost identificat şi reţinut în scurt timp.

Asta nu i-a oprit însă pe oameni să iasă în stradă. Sociologul Alfred Bulai consideră că acest gen de conflicte sunt alimentate de lipsa de acţiune a forţelor de ordine. „Prin lipsa măsurilor luate de Poliţie, prind din ce în ce mai mult tupeu, iar oamenii care devin victime se satură şi se revoltă. O intervenţie dură şi constantă a forţelor de ordine ar preîntâmpina astfel de conflicte pentru simplu motiv că nu am mai avea victime în rândul comunităţii şi nu ar mai apărea frustrarea în masă. Această atitudine a forţelor de ordine este una generalizată la nivel de sistem în zona rurală. Soluţia este să se facă ordine în sistem. Astfel de cadre trebuie trase chiar şi la răspundere penală dacă inacţiunea lor la timp este foarte gravă. Şi mai propun adoptarea sistemului american. Adică, chiar dacă a muncit 25 sau 30 de ani în sistem, un poliţist să poată fi lăsat fără pensie dacă ajunge să fie condamnat pentru o infracţiune”, spune Alfred Bulai.  

Istoricul conflictelor 

Trebuie menţionat că în zona Bolintin conflictele interetnice nu sunt o noutate. În noaptea de 6-7 aprilie 1991, în Duminica Paştelui, în Bolintin Deal, un etnic rom a înjunghiat mortal un student care refuzase să-l ia cu maşina. Localnicii s-a răsculat, 21 de locuinţe au fost incendiate, iar alte cinci au fost puse la pământ. Romii au fugit, dar pe 7 mai 1991, câţiva dintre ei au încercat să revină în localitate, mutându-se în casele neincendiate în aprilie. Alarma a fost dată din nou şi câteva sute de localnici au incendiat şi aceste case. Anul următor, în intervalul 16-18 mai, după un scenariu asemănător, după ce un rom ucide un român, localităţile Ogrezeni şi Bolintin Vale sunt decorul în care au fost distruse 25 de case aparţinând romilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite