Numire controversată în Guvern. O directoare acuzată în 2012 că a intervenit în dosarul Voiculescu, pusă secretar general al Ministerului Agriculturii

Numire controversată în Guvern. O directoare acuzată în 2012 că a intervenit în dosarul Voiculescu, pusă secretar general al Ministerului Agriculturii

La propunerea ministrului Achim Irimescu, secretar general al Ministerului Agriculturii a fost numită Rela Nicoleta Ştefănescu

Încă o numire controversată în Guvernul Cioloş. Rela Nicoleta Ştefănescu a fost desemnată secretar general al Ministerului Agriculturii, decizia fiind publicată vineri în Monitorul Oficial. Numai că pe numele lui Ştefănescu, care în 2012 era director al Direcţiei Juridice din Minister, a fost făcută o plângere penală de fostul ministru Daniel Constantin pentru că ar fi intervenit în dosarul Voiculescu, cu scopul diminuării prejudiciului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, potrivit deciziei publicate vineri în Monitorul Oficial, Rela Nicoleta Ştefănescu va exercita, cu caracter temporar, funcţia publică vacantă din categoria înalţilor funcţionari publici de secretar general al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Propunerea lui Ştefănescu pentru această funcţie aparţine ministrului Achim Irimescu şi ea a fost aprobată de premierul Dacian Cioloş, contrasemnată de Sorin Sergiu Chelmu, secretar general al Guvernului. 
 
Numai că tot în Monitorul Oficial de vineri, 27 noiembrie, a fost publicată şi decizia prvind mobilizarea lui Lucian Dumitru din funcţia de secretar general la Agricultură pentru a ocupa funcţia vacantă de secretar general adjunct în Minister. Altfel spus, Lucian Dumitru a fost retrogradat pe un post de adjunct, funcţia ocupată de el rămânând vacantă şi, ulterior, ocupată de Rela Ştefănescu. 
 
În august 2008, Rela Ştefănescu, pe atunci director al Direcţiei pentru serviciile publice deconcentrate din Ministerul Internelor şi reformei Administrative, a fost detaşată la Ministerul Agriculturii pentru a exercita, cu caracter temporar, funcţia de secretar general adjunct. Decizia publicată în Monitorul Oficial a fost semnată de premierul Călin Popescu-Tăriceanu. 
 
Rela Ştefănescu a mai exercitat în anul 2012, începând cu luna marie, funcţia de secretar general adjunct al Ministerului Agriculturii, cu caracter temporar, decizia fiind semnată de premierul de la acea vreme, Mihai Răzvan Ungureanu. 
 
Achim Irimescu, actual ministru al Agriculturii, a ocupat funcţia de secretar de stat în Minister în perioada mai 2012 – februarie 2014. Astfel că cei doi – Achim Irimescu şi Rela Nicoleta Ştefănescu – au fost colegi în Ministerul Agriculturii. 
 
În iulie 2012, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii de la acea vreme, anunţa că a făcut plângere penală pe numele directoarei Direcţiei Juridice, Rela Ştefănescu, care ar fi trimis la Tribunalul Bucureşti, ca probă în dosarul lui Dan Voiculescu, privind privatizarea Institutului de cercetări Alimentare (ICA), o opinie formulată de un expert contabil, menită să reducă prejudiciul creat. 
 
Mai exact, aşa cum au prezentat situaţia la acea vreme premierul Victor Ponta şi ministrul Constantin, opinia depusă de Ştefănescu fusese elaborată de un contabil independent, fără acordul Ministerului Agriculturii, şi aceasta influenţa prejudiciul cercetat în dosarul ICA, în sensul diminuării sau anulării acestuia. 
 
Daniel Constantin, preşedintele PC, partid condus cu titlu onorific de Dan Voiculescu, a confirmat la acea vreme că a formulat o plângere penală împotriva directoarei Ştefănescu, sesizare transmisă către Direcţia Naţională Anticorupţie.
 
Mai mult, Victor Ponta preciza că acţiunile directoarei din Ministerul Agriculturii ar fi fost orchestrate de Traian Băsescu şi PDL, care „încearcă să facă o nouă înscenare Guvernului“. Ponta nu a adus dovezi în acest sens, dar a precizat că Rela Ştefănescu a fost numită la ministerul Agriculturii în 2005, în mandatul lui Gheorghe Flutur, unul dintre liderii PDL.
 
Dan Voiculescu a fost condamnat în luna august a anului trecut la 10 ani de închisoare în dosarul ICA, prejudiciul fiind estimat la 60 de milioane de euro. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările