Noutăţi privind doza booster – se recomandă ferm vaccin ARNm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru doza booster este recomandată folosirea unui ser ARNm.
Pentru doza booster este recomandată folosirea unui ser ARNm.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis că pentru doza de rapel se recomandă imunizarea cu un vaccin ARNm, respectiv Pfizer sau Moderna.

De la 1 noiembrie, persoanele care au făcut schema de vaccinare primară (2 doze) cu vaccinul Moderna pot opta pentru acelaşi ser şi vor primi o doză înjumătăţită (1/2 doză).

Persoanele care s-au vaccinat cu alt ser, iar la doza booster care aleg Moderna, le va fi administrată o doză întreagă din acest tip de vaccin. 

„Reglementările menţionate anterior se bazează pe studiile de siguranţă şi recomandările EMA care arată faptul că răspunsul imun rămâne maximal pentru beneficiari în cazul administrării dozei înjumătăţite, iar frecvenţa reacţiilor adverse cunoscute/reactogenitatea este diminuată. ”, transmite CNCAV.

Din 8 noiembrie:

Pentru persoanele care au efectuat schema de vaccinare primară cu vaccinul Janssen (Johnson&Johnson), se recomandă ferm efectuarea dozei de rapel cu unul din produsele pe bază de ARN Messager (Comirnaty-Pfizer BioNTech sau Spikevax/-Moderna). 

Opţional, la cerere, beneficiarii vaccinaţi cu acest vaccin pot efectua doza de rapel tot cu Janssen (Johnson&Johnson).

„Reamintim că doza de rapel are recomandare fermă de a se efectua doar cu vaccinuri pe bază de ARNm (Comirnaty/Pfizer BioNTech, Spikevax/Moderna) tuturor persoanelor pentru care schema completă de vaccinare a fost finalizată în urmă cu cel puţin 6 luni.” mai precizează CNCAV.

Doza 3 pentru persoanele imunocompromise, se poate administra la minim 28 de zile de la doza 2, dar este nevoie de recomandare medicală.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite