Maşinile accidentate grav rămân automat fără ITP

Maşinile accidentate grav rămân automat fără ITP

Cei care vor dori să achiziţioneze o maşină la mâna a doua vor putea afla cu un simplu mesaj text (SMS) trimis RAR tot istoricul maşinii pe care urmează să o cumpere. În plus, cele două instituţii promit că vor face imposibilă reintroducerea în trafic a maşinilor „daună totală”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cel puţin aşa anunţă oficialii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) care spun că vor colabora cu Registrul Auto Român (RAR) pentru implementarea unor proiecte importante care vizează piaţa auto second-hand din România.

Când devine obligatorie verificarea de siguranţă

De altfel, pentru adoptarea acestui proiect există deja baza legală. Strategia pentru Siguranţă Rutieră, precum şi Planul de implementare a acesteia, adoptate prin Hotărârea de Guvern nr. 755/2016, prevăd creşterea siguranţei rutiere prin îmbunătăţirea stării tehnice a parcului auto, iar una dintre măsuri presupune introducerea inspecţiei tehnice de siguranţă pentru repunerea în circulaţie a vehiculelor implicate în accidente rutiere majore. Astfel, unei maşini care a suferit avarii grave i se va suspenda automat inspecţia tehnică periodică (ITP), urmând ca după efectuarea reparaţiei să i se efectueze o verificare a conformităţii stării tehnice.

Experţi din piaţă au explicat pentru „Adevărul”  în ce va consta şi unde se va face practic acea verificare după un accident grav. În primul rând, această inspecţie va fi obligatorie atunci când sunt afectate, printre altele, structura de rezistenţă, sistemul de frânare sau direcţie. De exemplu, o maşină cu un lonjeron lovit va trece obligatoriu prin această verificare. De asemnea, dacă la accident s-a declanşat sistemul de airbag atunci maşina va ajunge, obligatoriu, la această inspecţie specială. În total, şapte sisteme ale autoturismului afectate de avarii pot duce automat la ridicarea ITP. Lista finală va fi pusă la punct de RAR care va ţine cont de normele europene din domeniu.

De precizat că inspecţia tehnică de siguranţă se va face numai la Registrul Auto Român care va achiziţiona şi unele echipamente speciale. Când vor merge la această inspecţie, proprietarii vor fi obligaţi să prezinte devizul de reparaţie, iar inspectorii RAR vor verifica dacă service-ul unde s-a făcut lucrarea este autorizat pentru astfel de operaţiuni.

Dacă în urma acestei verificări, autovehiculul îndeplineşte cerinţele funcţionale şi dimensionale, inspecţia tehnică periodică (ITP) redevine valabililă. Conform surselor citate, măsura va avea consecinţe imediate, lăsând fără obiectul muncii  reţelele de samsari care reintroduc în trafic maşini daună totală reparate aiurea în ateliere obscure. Reamintim că, din unele estimări, numai anul trecut, s-au reîntors în trafic peste 60.000 de epave.

După un simplu SMS, RAR vă va trimite istoricul maşini 

Celălalt proiect se referă la un serviciu care va fi pus la dispoziţie de către Registrul Auto Român, cu sprijinul ASF, pentru o informare „rapidă, corectă şi transparentă a cumpărătorilor de autovehicule la mâna a doua”. Practic, printr-un SMS transmis către Registrul Auto Român, cumpărătorii pot afla date despre istoricul de rulaj al unui autovehicul, eventuale deficienţe avute în timp, precum şi informaţii generale despre daunele înregistrate de către acel autovehicul. Acest sistem va viza, în primă fază, maşinile deja înmatriculate în România. Există intenţia semnării unor protocoale cu instituţiile similare RAR din Uniunea Europeană şi atunci serviciul se va putea extinde şi la maşinile rulate importate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările