Laura Codruţa Kovesi, susţinută oficial de Bulgaria pentru şefia Parchetului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruta kovesi FOTO EPA
Laura Codruta kovesi FOTO EPA

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, o va susţine pe Laura Codruţa Kövesi pentru funcţia de procuror-şef european, a anunţat Guvernul de la Sofia, care s-a opus iniţial numirii acesteia în fruntea instituţiei europene. Asta după Franţa a transmis că va retrage candidatura lui Jean-François Bohnert şi că o va susţine pe fosta şefă DNA la conducerea Parchetului European

Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie Laura Codruţa Kövesi este din nou pe val în lupta pentru fotoliul de şef al Parchetului European. După Franţa, ieri, Bulgaria a anunţat că va susţine candidatura Codruţei Kövesi pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European, deşi Bulgaria s-a opus iniţial numirii acesteia în fruntea instituţiei europene. La primul vot asupra candidaturii lui Kövesi, ambasadorul Bulgariei la UE a votat împotrivă, însă schimbarea regulilor de pe scena politică de la Bruxelles a determinat Sofia să-şi reevalueze poziţia. Reamintim că vineri Administraţia Prezidenţială anunţa şi „promisiunea” preşedintelui Macron de susţinere a fostei şefe DNA „în virtutea bunei înţelegeri între cei doi şefi de stat”. Practic, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a transmis lui Klaus Iohannis că va retrage candidatura lui Jean-François Bohnert şi că o va susţine pe Laura Codruţa Kövesi la conducerea Parchetului European.

 „Este ceva imprecis în comunicatul Administraţiei prezidenţiale, şi anume că preşedintele Franţei ar retrage candidatura lui Jean-François Bohnert. Acest lucru este imposibil, în condiţiile în care acesta nu a candidat ca reprezentant al guvernului francez. Şi Bohnert şi Kövesi s-au înscris în această cursă ca persoane private. Este surprinzător să avem o asemenea eroare într-un comunicat al preşedintelui Iohannis. Acesta ar fi trebuit să discute cu preşedintele Macron în februarie-martie, atunci când Franţa şi-a stabilit poziţia în Consiliul UE. Atunci a tăcut mâlc însă, şi a intervenit acum când acest demers a fost făcut de altcineva, şi în speţă de Dacian Cioloş, în calitate de preşedinte al grupului Renews Europe”, atrage atenţia fostul europarlamentar şi membru PLUS, Cristian Preda.

Concret, la începutul săptămânii trecute, cotidianul Financial Times anunţa schimbarea poziţiei Franţei şi sprijinirea Laurei Codruţa Kövesi, în contextul negocierilor cu succes de luna trecută pentru funcţiile cheie în arhitectura instituţională europeană. Publicaţia îl cita pe Dacian Cioloş, cel care anunţa în urmă cu câteva săptămâni intenţia de a asigura spijinul Franţei pentru fosta şefă DNA. Cu toate acestea, premierul Viorica Dăncilă rămâne constantă în declaraţii. „Cât timp o persoană are semne de întrebare pentru activitatea sa, cât timp a fost demisă pentru rezultatele activităţii pe care a desfăşurat-o, cred că trebuie să se lămurească mai întâi aceste aspecte. Aş întreba dacă preşedintele Iohannis ar susţine o altă persoană, care are aceleaşi probleme. Cred că nu ar face acelaşi lucru", a declarat aceasta în weekend.

La fel ca şi numirea lui Mircea Geoană ca adjunct al secretarului NATO, numirea Laurei Kövesi în fruntea Parchetului european este un lucru bun pentru România. A boicota acestă candidatură este lipsit de patriotism Stelian Tănase, analist politic

Este o luptă pentru capital politic

Analiştii politici susţin că acest episod este doar parte a unei lupte politice interne „fără viziune europeană”, în contextul în care este în interesul naţional ca România să aibă un reprezentant în fruntea unei instituţii europene importante. „La fel ca şi numirea lui Mircea Geoană ca adjunct al secretarului NATO, dacă Laura Codruţa Kövesi va ajunge în fruntea Parchetului european este un lucru bun pentru România. A boicota această candidatură este un act lipsit de patriotism, punct. Vorbim de un post extrem de important, şi ea trebuie susţinută pentru paşaportul pe care-l are în geantă. Este crucial pentru fiecare stat să aibă oameni în  poziţiile cheie din instituţiile UE, până la urmă vorbim de locul unde se taie plăcinta. În cazul lui Kövesi însă, lupta politică internă continuă pe culoarele din Bruxelles. Anexarea acestei teme de către candidatul Iohannis este însă o greşeală. Iohannis nu are niciun rol în această temă. Nu are legătură cu subiectul. Candidaturile au fost pe persoană privată, şi nu din partea statelor membre. Declaraţiile lui Cioloş anterioare, cum că va avea o discuţie cu Macron pe această temă, au fost făcute din aceleaşi raţiuni. Este o luptă pentru capital politic. Ce au vorbit ei acolo nu are nicio relevanţă. Este doar un joc pe scena politică internă, lipsit de o viziune europeană”, este de părere analistul politic Stelian Tănase.

Laura Codruţa Kövesi şi Jean-François Bohnert sunt cei doi candidaţi rămaşi în cursă pentru a deveni primul procuror-şef european, care de la anul va avea sarcina de a investiga fraudele, corupţia sau spălarea de bani cu fonduri europene. Noul legislativ european, constituit în urma alegerilor din 24-26 mai, a precizat într-un comunicat că susţine, ca şi în legislatura precedentă, candidatura Laurei Codruţa Kövesi la funcţia de procuror-şef european.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite