Investigaţie Agent Green: Ursul uriaş Arthur, împuşcat de un prinţ într-o arie naturală protejată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursul Arthur - foto Agent Green
Ursul Arthur - foto Agent Green

Arthur era cel mai mare urs observat în România şi probabil cel mai mare din Uniunea Europeană, spun cei de la Agent Green. A murit împuşcat de un prinţ de Liechtenstein.

Organizaţiile Agent Green şi VGT (Austria) condamnă uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee, Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România în luna martie pentru a-l împuşca, se arată într-un comunicat al celor de la Agent Green.

Organizaţia arată că Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria, şi-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, judeţul Covasna.

„Dar în realitate, Prinţul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii şi care nu venise niciodată în apropierea localităţilor. Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulţi ani de rangerul Agent Green din zona respectivă şi era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic şi neobişnuit cu prezenţa omului şi sursele de hrană oferite de acesta. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130”, arată cei de la Agent Green.

Organizaţia explică faptul că Arthur avea 17 ani şi a fost cel mai mare urs observat în România şi probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600, care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee.

„Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prinţul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prinţul nu a venit să rezolve problema localnicilor ci să omoare ursul şi să îşi ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăţa pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împuşcat ursul greşit”, a spus Gabriel Paun, preşedintele Agent Green.


Cadavrul ursului Arthur foto: Agent Green

ursul arthur foto agent green

“Ursul întâmpină multiple ameninţări care îi periclitează supravieţuirea: degradarea habitatului, schimbările climatice şi persecuţia omului. Ministerul Mediului trebuie să abordeze cauzele care au condus la conflictul om-urs şi nu efectele. Extracţia masculilor mari destructurează populaţia şi poate conduce la cosangvinizare. Nu se ştie câţi urşi există cu adevărat şi orice cotă de derogare acordată este periculoasă. Vânătoarea de trofee trebuie scoasă în afara legii. Alfel, confictele vor spori şi specia va fi în pericol de dispariţie, aşa cum s-a întâmplat în majoritatea Europei”, a spus Ann-Kathrin Freude, coordinator de campanii al VGT (Verein Gegen Tierfabriken), o organizaţie pentru drepturile animalelor din Austria.

„Este o ruşine pentru Austria, că Prinţul Emanuel a abuzat o derogare pentru a ucide acest superb urs doar pentru a bifa o nouă lovitură pe lista sa de trofee”, a mai spus Ann-Kathrin Freude.

Ursul brun este o specie strict protejată de legislaţia UE şi de Convenţia de la Berna. Derogările sunt excepţii care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunţită a situaţiei, iar metoda letală este ultima soluţie atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eşuat, iar ursul problemă pune în pericol vieţi omeneşti şi gospodării.  Comisia Euopeană a aprobat Statelor Membre buget pentru a compensa imediat şi just orice fermier care suferă pagube pe propriul teren sau în zone unde au contract pentru a practica agricultura.


Ursul Arthur - foto: Agent Green

ursul arthur foto agent green

Agent Green a discutat pe 28 aprilie 2021 cu primarul din Ojdula şi a vizitat mai multe gospodării din acest sat.

”Am stat de vorbă cu localnicii care au raportat atacuri ale ursoacei, inclusiv cu domnul Berszan Gheorghe, cel care a cerut Asociaţiei de Vânătoare Botos în luna ianuarie 2021 să împuşte ursoaica care i-a provocat pagube în vara anului 2020. Atât domnul Gheorghe, cât şi alţi săteni au gospodăriile la marginea satului, învecinându-se direct cu habitatul ursului. Niciunul nu are gard electric. De fapt niciunul nu are vreun fel de gard în partea dinspre pădure. Niciunul nu a primit compensaţii pentru pagubele suferite. Niciunul nu s-a plâns de un urs mascul, ci de femele cu pui. Fiecare fermier cu care am discuat a spus că nu s-a schimbat nimic de când a fost împuşcat ursul de sex masculin şi că femela continuă să vină zilnic în gospodării. Gospodăriile nu au câini din rase speciale care alungă urşii şi nu implementează nicio măsură de coexistenţă şi coadaptare. Pe domnul Gheorghe l-am rugat să îşi citească propria plângere făcută de domnia sa către asociaţia de vânătoare, dar nu a fost capabil să o facă. Uciderea lui Arthur este extrem de suspectă şi este de competenţa poliţiei să facă lumina în acest caz”, a adăugat Păun.

Agent Green susţine că România a încălcat în mod consecvent legislaţia comunitară în domeniu de când a intrat în UE prin stabilirea cotelor de recoltare şi de derogare fără a implementa vreodată măsuri de coexistenţă şi coadaptare.

„Mai presus de toate, România nu şi-a măsurat niciodată populaţia de urşi prin metode ştiinţifice care include probe de ADN. Măsurătorile realizate până acum s-au bazat doar pe observaţii directe ale reprezentanţilor fondurilor de vânătoare. O astfel de metodologie a permis numărarea aceluiaşi urs de multiple ori într-o singură zi şi în consecinţă nu s-a ştiut niciodată câţi urşi au fost în România. În cazul lui Arthur, este posibil că ursul s-a deplasat sute de kilometri de vara trecută de când fermierul Berszan Gheorghe a raportat că o ursoaică i-ar fi făcut pagubă şi până în ianuarie când s-a hotărât să ceară asociaţiei de vânătoare să împuşte animalul. Întreaga documentaţie subsecventă necesară legalizării aparente a partidei de vânătoare pentru print a fost realizată în mare grabă”, se mai arată în comunicat.

Citeşte şi:

Schimbarea de climă şi spectrul „civilizaţiilor hidraulice“

În noaptea de Crăciun, nordul Capitalei a devenit cel mai poluat loc de pe Pământ. Indicele nivelului de poluare





 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite