Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului  începe cercetările în dosarul „Frontieriştilor”. Unii suspecţi ar putea deţine funcţii în MAI

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului  începe cercetările în dosarul „Frontieriştilor”.
Unii suspecţi ar putea deţine funcţii în MAI

O parte dintre grănicerii care ar fi fost răspunzători de uciderea a mii de persoane ar putea fi angajaţi în ministere, inclusiv la Afaceri Interne

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a început cercetările în dosarul „Frontieriştilor”, care vizează grăniceri ce au ucis români ce voiau să treacă, ilegal, frontiera în Iugoslavia şi în Ungaria în timpul regimului comunist, potrivit preşedintelui Institutului, Alexandra Toader.

Ştiri pe aceeaşi temă

O parte dintre grănicerii care ar fi fost răspunzători de uciderea a mii de persoane ar putea fi angajaţi în ministere, inclusiv la Afaceri Interne.
 
„Este un proiect generos. Câteva sute de mii de persoane au încercat să treacă ilegal frontiera în perioada 1948 – 1989. Am ţinut să ne implicăm în acest proiect, cu atât mai mult cu cât multe dintre persoanele care au deţinut funcţii de răspundere în cadrul trupelor de grăniceri mai sunt în momentul de faţă în viaţă şi au comis crime la graniţa româno-iugoslavă şi româno-maghiară. Au ucis pe fâşie persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera. Am încerca acum în primă fază să ne axăm în speţă pe anii '80. Doar în 1989 sunt raportate aproximativ 50.000 de tentative de treceri ilegale de frontieră. Având în vedere că este vorba de fapte săvârşite chiar la sfârşitul anului 1989 este vorba şi de persoane care s-ar putea în momentul de faţă să deţină funcţii în diverse ministere, în Ministerul de Interne, de pildă”, a declarat Alexandra Toader, pentru Digi24.ro.
 
Dosarul de cercetare al „Frontieriştilor” are în vedere grăniceri sau ofiţeri de frontieră care au ucis sau au ordonat uciderea românilor care încercau să fugă din ţară pentru a scăpa de regimul comunist.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările