FOTO NATO îşi consolidează prezenţa aeriană în România. Americanii au adus discret mai multe avioane de luptă F-16C Fighting Falcon la Câmpia Turzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mecanicii americani fac întreţinerea avioanelor pe platforma Bazei militare din Câmpia Turzii  U.S. Air Force photo by 1st Lt. Andrew Layton
Mecanicii americani fac întreţinerea avioanelor pe platforma Bazei militare din Câmpia Turzii  U.S. Air Force photo by 1st Lt. Andrew Layton

Concentrare rar intâlnită a fortelor aeriene aliate în România. După ce, acum câteva zile, Forţele Aeriene Italiene au adus la Mihail Kogălniceanu avioane Eurofighter Typhoon, foarte discret, US Air Force au desfăşurat avioane F-16C Fighting Falcon în România, la Câmpia Turzii.

. Prezenţa americanilor în România face parte din desfăşurarea Theater Security Package (TSP), venită în sprijinul operaţiunii Atlantic Resolve. Piloţii americanii au sosit în ţara noastră după ce, iniţial, au staţionat la Baza Aeriană Spangdahlem, din Germania. Cât vor staţiona în România (oficial nu a fost anunţată o dată de finalizare a misiunii-n.r.), aeronavele de luptă americane vor participa la mai multe exerciţii de pregătire alături de aliaţii şi partenerii NATO pentru a consolida interoperabilitatea şi pentru a demonstra angajamentul SUA faţă de securitatea şi stabilitatea Europei, arată defence-blog.com. 

US air force

U.S. Air Force photo by 1st Lt. Andrew Layton

Deşi nu are, oficial, o bază la Câmpia Turzii, US Air Force a investit masiv, pe toate planurile, în Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu". Practic, prin noile facilităţi, baza de la Câmpia Turzii a fost reinventată de militarii americani. În acest moment sunt în faza de finalizare facilităţi noi în valoare de 40 de milioane de dolari care vor permite gararea aici a mai multor avioane de luptă americane cu muniţia aferentă, dar şi găzduirea unor puncte de comandă sau a unui centru medical. De asemenea vor putea fi operate aici şi celebrele drone de luptă MQ-9 Reaper, dar şi avioane de transport  Lockheed C-5 Galaxy sau Boeing C-17 Globemaster III, avioane de realimentare în aer sau aeronave atac A-10 Thunderbolt II. 

US air force

U.S. Air Force photo by 1st Lt. Andrew Layton

Investiţia, care trebuie finalizată în acest an, face parte din planul de măsuri american pentru descurajarea  unei Rusii cu atitudini din ce în ce mai agresive în zonă, în cadrul operaţiunii “European Deterrence Initiative”. 

Italienii sunt la Kogălniceanu 

În România se mai află în acest moment şi avioane Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Italiene care vor efectua misiuni de poliţie aeriană întărită sub comandă NATO împreună cu piloţii români. Sprijinul italian vine în contextul în care misiunile reale deasupra Marii Negre s-au înmulţit după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, în primăvara lui 2014. Avioanele româneşti şi aliate decolează frecvent pentru a intercepta aparate ruseşti care zboară în apropierea spaţiului aerian Românie şi al NATO.

Ruşilor nu le pică bine

Aceasta concetrare de forţe aeriene aliate pare să-i deranjeze pe ruşi. Concret, peste 30 de nave ale Flotei Ruse la Marea Neagră au fost implicate în ultima perioadă în exerciţii militare comune. Deloc întâmplător, scenariile exerciţiilor ruşilor au vizat descoperirea unor ţinte aeriene neidentificate şi pregătirea pentru apărarea antiaeriană sau  respingerea unor posibile „atacuri ale inamicului”.

„Aceste misiuni sunt componente ale unui plan al NATO care vizează în primul rând întărirea flancului estic al NATO mai ales că, în prezent, Forţele Aeriene Române au în operare o singură escadrilă de avioane moderne (cea de  F-16 Fighting Falcon-n.r.), iar restul sunt MIG-uri sovietice. Cu cât sunt mai dese aceste misiuni cu atât este mai bine. Piloţii militarii aliaţi printre care şi cei români îşi exersează tehnicile. Practic, învaţă cum să lupte împreună şi, în acelaşi timp,  intimidează eventualii inamici”, a declarat analistul Costin Georgescu, fost director al Serviciului Român de Informaţii. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite