Deputatul PSD Sebastian Ghiţă: Decizia Curţii Constituţionale privind cartelele prepay, o greşeală uriaşă contra intereselor României

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă: Decizia Curţii Constituţionale privind cartelele prepay, o greşeală uriaşă contra intereselor României

Deputatul Sebastian Ghiţă consideră decizia Curţii Constituţionale drept o greşeală uriaşă FOTO Adevărul

Sebastian Ghiţă, deputat din partea PSD, susţine că decizia Curţii Constituţionale prin care a fost declarată neconstituţională legea privind identificarea utilizatorilor de cartele prepay reprezintă "o greşeală uriaşă" ce periclitează siguranţa cetăţenilor României.

"Decizia CCR este o greşeală uriaşă faţă de interesele Romaniei. Este vorba despre siguranţa copiilor noştri. Este vorba de puterea României de a acţiona în faţa ameninţărilor externe de orice fel şi a reţelelor de crimă organizată. Este vorba de micşorarea capabilităţilor serviciilor de informaţii ale României şi instituţiilor de aplicare a legii de a şi exercita atribuţiile inclusiv în relaţiile cu partenerii externi", a comentat Sebastian Ghiţă decizia de marţi a CCR, citat de romaniatv.net.

Sebastian Ghiţă crede că dezbaterea despre modul în care pot fi protejaţi cel mai bine cetăţenii români ar trebui reluată şi găsite noi soluţii la această problemă. "Dezbaterea ar trebui să fie despre întărirea capacităţilor statului român şi protejarea cetăţenilor săi. Nu despre slăbirea instituţiilor fundamentale prin discuţii despre acoperiţi. Cred că Parlamentul trebuie să găsească rapid soluţii pentru a menţine România în rândul ţărilor sigure şi predictibile din punct de vedere legislativ", a afirmat social-democratul.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, marţi, că Legea referitoare la identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay este neconstituţională, după ce a admis sesizarea Avocatului Poporului.

"Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2011 privind comunicaţiile electronice, obiecţie formulată de Avocatul Poporului.

Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2011 privind comunicaţiile electronice este neconstituţională, în ansamblul ei", se arată într-un comunicat al CCR.

Potrivit judecătorilor, Curtea a constatat că "dispoziţiile legii criticate nu au un caracter precis şi previzibil, iar modalitatea prin care sunt obţinute şi stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicaţii electronice pentru care plata se face în avans, respectiv a utilizatorilor conectaţi la puncte de acces la internet nu reglementează garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor cu caracter personal faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de orice accesare şi utilizare ilicită a acestor date".

"Curtea a reţinut incidenţa în prezenta cauză a considerentelor Deciziei nr.440 din 8 iulie 2014, întrucât actul normativ dedus controlului de constituţionalitate nu reprezintă în fapt decât o completare a dispoziţiilor Legii nr.82/2012, preluând parţial soluţii legislative acolo reglementate, dar care au încetat să mai producă efecte juridice ca urmare a constatării neconstituţionalităţii lor. Dispoziţiile legale criticate nu numai că relativizează garanţiile de siguranţă a reţinerii şi păstrării datelor, neimpunând standarde corespunzătoare de asigurare a nivelului de securitate şi confidenţialitate care să poată fi controlate efectiv, aşa cum a reţinut Curtea în argumentarea soluţiei pronunţate prin Decizia nr.440 din 8 iulie 2014, ci, prin lipsa oricărei reglementări cu privire la modalitatea de accesare şi utilizare a datelor cu caracter personal, legea este viciată în mod iremediabil", se mai precizează în comunicat.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: