Defecţiune la centrala nucleară de la Kozlodui, la doi paşi de România. Ce spun bulgarii despre o eventuală  contaminare radioactivă

Defecţiune la centrala nucleară de la Kozlodui, la doi paşi de România. Ce spun bulgarii despre o eventuală  contaminare radioactivă

Unul dintre reactoarele centralei de la Kozlodui s-a oprit automat din cauza unor probleme tehnice FOTO energyworldmag.com

Centrala nucleară bulgară de la Kozlodui a anunţat că Unitatea 5 (1.000 MW) funcţionează la jumătate din capacitate după ce una dintre pompele principale s-a oprit, activând sistemul de siguranţă. Compania care operează centrala, Bulgarian Energy Holding EAD, a transmis că după acest incident au loc inspecţii.

Centrala nucleară aflată pe Dunăre, la graniţa cu România, va reveni la întreaga capacitate după ce se va confirma că toate sistemele operează normal, potrivit comunicatului, în care se spune şi că nu există niciun risc de contaminare radioactivă. Celălalt reactor de 1.000 de MW al centralei de tip sovietic operează la întreaga capacitate.

Totul s-a întâmplat după ce, cu o lună în urmă, autorităţile bulgare în domeniul nuclear au prelungit cu zece ani licenţa de funcţionare a centralei a cărei construcţie datează din epoca sovietică. Centrala ar fi trecut cu succes testele de rezistenţă efectuate de societatea rusă Rosatom şi compania franceză EDF, potrivit autorităţilor bulgare de reglementare nucleară.

Situată pe Dunăre, centrala, care furnizează 34% din energia ţării, va trebui de acum înainte să solicite o licenţă la fiecare zece ani.

Unităţile 1 şi 4 de la Kozlodui, considerate învechite, au fost închise în 1998 şi 2006 la solicitarea Bruxellesului, ceea ce a reprezentat o condiţie de aderare a Bulgariei la UE. Un controversat proiect al celei de-a doua centrale nucleare pe teritoriul bulgar, la Belene, la vest de Kozlodui, a fost recent relansat după mai multe răsturnări de situaţie. Şapte grupuri, între care compania chineză CNNC, cea rusă Rosatom şi întreprinderea sud-coreeană KHNP, au depus oferte pentru a finaliza această instalaţie, care are deja două reactoare de 1.000 MW de fabricaţie rusească.

Bulgaria este adeseori criticată de Washington şi Bruxelles pentru dependenţa de energetică de Rusia. Peste 95% din gaze şi 80% din petrolul consumat în această ţară sunt furnizate de Rusia, iar singura rafinărie bulgară aparţine gigantului rusesc Lukoil.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările