Cetăţenii americani nu vor mai putea intra în UE doar cu paşaportul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Pixabay
FOTO Pixabay

Cetăţenii americani care vor dori să călătorească în ţările UE din spaţiul Schengen nu o vor mai putea face doar pe baza paşaportului, ci vor fi nevoiţi să se înscrie în viitorul Sistem European de Informaţii şi Autorizare privind Călătoriile (ETIAS – European Travel Information and Authorization System) şi să plătească o taxă.

Doar după parcurgerea acestei etape birocratice, cetăţenii SUA vor putea obţine autorizaţia de călătorie în spaţiul european. Prevederea va intra în vigoare în luna mai 2023, dată de la care americanii îşi pierd privilegiul de a călători liber în Europa fără restricţii şi fără a plăti vreo taxă, informează CNN.

UE a anunţat lansarea ETIAS, noul sistem de informaţii şi de autorizare privind călătoriile în spaţiul european şi care se se va aplica cetăţenilor din statele non-UE care pot intra în spaţiul european fără viză, dar care vor trebui să obţină o autorizaţie de călătorie în prealabil, prin intermediul unei cereri online, arată digi24.ro. Astfel, cetăţenii străini care pot intra în UE fără viză vor trebui să completeze în plus nişte date pe un site dedicat şi să plătească o taxă de 7 euro. În 95 la sută din cereri, aprobarea de intrare în UE vine „în câteva minute”, arată CNN, care mai precizează că numai în cazuri excepţionale aceasta poate ajunge într-o lună de zile. Trebuie precizat că persoanele respinse au dreptul la un apel. 

Autorizarea ETIAS va reprezenta o condiţie obligatorie pentru admiterea în spaţiul Schengen a cetăţenilor non-UE, chiar dacă aceştia nu au nevoie de viză. Practic, ETIAS este un sistem similar cu Visa Waiver din SUA şi se va aplica, pe lângă americani, cetăţenilor din peste 60 de ţări (Australia, Noua Zeelandă, Canada, SUA etc.) care sunt scutiţi de viză pentru sejururile scurte în UE. „Trebuie să ştim cine ne trece frontierele externe. ETIAS va furniza informaţii prealabile despre persoanele care călătoresc înainte ca ele să ajungă la frontierele UE, pentru a identifica riscurile în materie de securitate sau de sănătate”, a subliniat Ylva Johansson, comisar european pentru Afaceri interne.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite