Cele mai noi măsuri pentru limitarea extinderii infectărilor cu tulpina Omicron VIDEO

Cele mai noi măsuri pentru limitarea extinderii infectărilor cu tulpina Omicron VIDEO

FOTO: Shutterstock

Atât persoanele vaccinate cât şi cele nevaccinate care vin în România din ţări din afara Uniunii Europene trebuie să prezinte rezultatul unui test RT-PCR, nu mai vechi de 48 de ore, a anunţat Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, după şedinţa de duminică de la Palatul Victoria. În acelaşi timp, călătorii care nu prezintă un test RT-PCR la intrarea în ţară, vor fi carantinaţi automat pentru 14 zile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ca urmare a confirmării prezenţei tulpinii Omicron în România, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, astăzi, de la ora 11.00, la sediul Guvernului, o  întâlnire cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei: ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol.
 
Astfel, pentru limitarea răspândirii Omicron, românii şi alţi cetăţeni UE care vin din ţările terţe vor prezenta test RT PCR, obţinut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinaţi vor intra în carantină zece zile. Cei care vin din ţări UE, vor continua să prezinte certificatul verde, care să ateste respectiv vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT PCR, obţinut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate şi netrecute prin boală în ultimele şase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roşie urmează a fi carantinate zece zile. Persoanele nevaccinate şi care nu au trecut prin boală în ultimele şase luni şi care nu prezintă test RT PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile. Se va actualiza lista statelor din Africa, ai căror cetăţeni nu pot intra temporar în România. Aceste propuneri urmează a fi aprobate prin Hotărâre CNSU.
 
Având în vedere numărul mare de români aşteptaţi să revină în ţară în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru protejarea populaţiei şi facilitarea liberei circulaţii, în contextul apariţiei şi extinderii noii tulpini Omicron, a fost analizată utilizarea, începând cu data de 20 decembrie, la intrare în România a formularului de localizare a pasagerului. La nivel guvernamental, se va elabora în acest sens o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare şi o cale nouă de legătură, între ţară şi românii din diaspora.
 

„Acest formular, după discuţiile care au avut loc astăzi, urmează să fie implementat din 20 decembrie. Cei care acum călătoresc în alte ţări europene deja ştiu că acest formular există, aşa că România va introduce şi acest tip de formular", a explicat  Raed Arafat. 

Pentru a facilita imunizarea populaţiei Raed Arafat a anunţat că vor exista centre mobile de vaccinare în zonele rurale. 


Ştire in curs de actualizare.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările