Ce drone cu rachete ar putea intra în dotarea Armatei Române VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MApN are de ales din două modele de drone tactice FOTO Thales
MApN are de ales din două modele de drone tactice FOTO Thales

Programul privind înzestrarea Armatei Române cu drone înarmate a intrat în ultima etapă, cea a soluţiilor tehnice şi a ofertelor finale, iar la militari ar putea ajunge aparate Hermes 450 sau Watchkeeper X.

Programul privind înzestrarea Armatei Române cu drone înarmate a ajuns la ultima etapă, iar conform procedurii de achiziţie, decizia finală privind atribuirea contractului pentru cel mult 7 sisteme tactic-operative UAS clasa II ar trebui să fie anunţată în curând. 

Elibt Systems, singurul participant rămas în cursă, propune drone Hermes 450 sau Watchkeeper X (model bazat tot pe Hermes 450). Compania israeliană, prezentă în România de peste 20 de ani, a răspuns recent la ultimele clarificări cerute în legătura cu oferta sa finala şi a depus soluţia tehnică. La lansarea procedurii de achiziţie, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a primit oferte de la două firme israeliene, Elbit Systems şi Israel Aerospace Industries. Cea de-a doua companie a fost, însă, respinsă deoarece modelul propus de aceasta, drona Tactical Heron, nu îndeplinea una din condiţiile procedurii, adică nu a fost deja livrată într-o ţară NATO.

Ofertele Elbit vin în contextul în care România vrea să dea circa 300 de milioane de euro pe mai multe sisteme de drone tactice pentru Armată într-un contract considerat „fundamental” de militari. Procedura specifică are scopul de a atribui un acord-cadru de furnizare având ca obiect minimum 2 Unmanned Aircraft Systems/UAS tactic-operative clasa II (UAS-TO) şi, în funcţie de posibilitatea alocării fondurilor bugetare, maximum 7 sisteme UAS-TO, iar condiţiile cerute de MApN nu sunt de neglijat. 

În primul rând, militarii cer sisteme de aeronave fără pilot înarmate performante, pentru care producţia de componente să se facă pe teritoriul României, iar integrarea, testarea şi mentenanţa pe durata ciclului de viaţă să se realizeze la operatori economici din industria naţională de apărare „astfel încât în situaţii de criză şi război să nu fie necesară executarea acestor operaţiuni în afara teritoriului naţional”. În plus, având în vedere importanţa strategică a programului de dotare cu drone înarmate, la procedura de achiziţie vor avea acces doar operatorii economici care au acces la informaţii „NATO Restricted”.

Precizia muniţiei  

De precizat că MApN doreşte sisteme aeriene fără pilot în două variante: terestră şi navală. Atât la varianta navală, cât şi la cea terestră, în cadrul procedurii de atribuire a contractului, procentajul cel mai mare din punctaj, 60%, este preţul unitar al unui sistem, lucru care va pune presiune pe principalii competitori. 

Pe de altă parte, conform cerinţelor MApN, mai contează şi „raza de acţiune în toate configuraţiile de echipare, inclusiv cu sistem de armament”, „autonomia de zbor”, „bătaia maximă eficace a muniţiei (distanţa operaţională) când muniţia aer-sol este lansată de la o altitudine de 4.572 m” sau „precizia muniţiei”. În fine, un cuvânt greu de spus îl are şi costul de operare şi mentenanţă pe ciclul de viaţă al sistemului care se va calcula pentru o perioadă de 15 ani.

Watchkeeper X  

Drona tactică Watchkeeper X este dezvoltată din aparatul Hermes 450 al israelienilor de la Elbit conform specificaţiilor armatei britanice, la standarde NATO. În cazul în care militarii optează pentru Watchkeeper X, acestea vor fi fabricate într-un consorţiu de compania românească Aerostar, britanicii de la U-TacS, Thales Systems Romania şi Romaero, dar şi Institutul Naţional de Cercetare Aerospaţială din România „Elie Carafoli” (INCAS).

Watchkeeper X operează în zone terestre, maritime şi de litoral, zi şi noapte, în condiţii de vreme extremă şi de vizibilitate redusă, inclusiv în zone fără acoperire GPS. Drona poate fi echipată şi cu diverse tipuri de rachete. 

Hermes 450  

Şi israelienii de la Elbit spun că vor produce drona Hermes 450 în România. Vehiculul aerian israelian de dimensiuni medii a fost proiectat pentru misiuni tactice de lungă durată. Practic, aeronava poate sta în aer până la 30 de ore şi are ca misiuni principale recunoaşterea, desemnarea de ţinte şi supravegherea, dar poate fi transformată şi într-un releu de comunicaţii. Foarte important, Hermes 450 poate fi utilizată ca aeronavă de atac prin instalarea la bord a două temute rachete aer-sol Hellfire, special concepute pentru lovituri de mare precizie. Este vorba de rachetele utilizate de americani pentru eliminarea generalului iranian Qassem Soleimani.

 Oficial, UAS-urile Hermes 450 au fost folosite în Afganistan de militarii din Regimentul 32 Artilerie Regală a Armatei Britanice. Mai exact, militarii britanici au operat 52 de drone Hermes care au ajuns la 70.000 de ore de zbor, echivalentul a 8 ani de zbor fără oprire. Între altele, UAS-urile Hermes 450 sunt în dotarea militarilor israelieni, americani, britanici, georgieni, brazilieni şi mexicani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite