Catastrofalul bilanţ al Rusiei după aproape 150 de zile de război. 5.000 de vehicule de luptă făcute praf şi 15.000 de soldaţi ruşi „tocaţi” în bătălii VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Mii de tancuri, avioane, elicoptere sau rachete ruseşti au fost făcute scrum de ucraineni în cele aproape 150 de zile de la începerea războiului ordonat de Vladimir Putin. Mai grav, 15.000 de soldaţi ruşi au decedat în lupte, în numai câteva luni.

Portalul militar Oryx Spioenkopp a pus la punct o listă a acestor pierderi de echipamente ale fostei Armate Roşii. Foarte important, aceasta conţine numai vechiculele de luptă a căror pierdere este documentată video sau foto şi arată dezastrul în care se află militarii ruşi care au invadat Ucraina. Este vorba de 4.763 vehicule sau echipamente militare complexe, dintre care 2.956 au fost distruse, 103 au fost avariate, 331 abandonate şi 1.373 capturate.

Între pierderile Rusiei se află şi 873 tancuri de diverse modele, iar un mic calcul ne arată fosta Armată Roşie a pierdut în medie 5,8 tancuri pe zi. Dintre total 518 au fost distruse, 31 au fost serios avariate, 54 au fost abandonate, dar 270 au fost capturate. Cele mai multe, 473 de unităţi mai exact, sunt model T-72 în diverse variante constructive, care este un tanc principal de luptă din a doua generaţie, proiectat şi fabricat, iniţial, în Uniunea Sovietică. Construit între anii 1971 şi 1993, T-72 este un tanc considerat învechit în acest moment. Are un blindaj compozit, echivalent cu 500 mm, iar ca armament principal dispune de un tun 2A46M de calibrul 125 mm cu ţeavă lisă. 

Între „victimele” ucrainenilor se mai află şi vechi tancuri T-64, dar şi mai modernele tancuri din generaţia a treiaT-80 (163 de unităţi) sau chiar vedetele T-90 (22 unităţi). Cel din urmă este cel mai modern tanc principal de luptă aflat în dotarea Forţelor Terestre şi Infanteriei Marine ruseşti. Deşi are la bază un model T-72, T-90 este dotat cu tunul şi sistemele optice de ochire montate şi pe tancul T-80U, dar are un motor nou şi un sistem de vedere pe timp de noapte bazat pe imagini termice. Măsurile de protecţie includ blindajul reactiv Kontakt-5 ERA, care se pare că nu a ajutat prea mult în faţa vestitelor sisteme Javelin şi NLAW de fabricaţie americană, respectiv, britanico-suedeză primite de ucraineni înainte de izbucnirea războiului.

Turelele tacurilor sar ca dopurile de şampanie

Multe dintre aceste tancuri distruse s-au remarcat în media internaţională cu modul în care turele le sar zeci de metri în aer, la propriu, atunci când sunt atacate cu sisteme moderne de armement. O explicaţie a specialiştilor ar fi că în tancurile ruseşti, muniţia este păstrată în turela tancului, neprotejată, iar în momentul în care acesta este atacat, are loc o reacţie în lanţ: toate proiectilele explodează, iar turela se comportă ca dopul unei sticle de şampanie.

Tanc distrus FOTO Profimedia

Experţii militari americani vorbesc de o imensă eroare de proiectare pe care ruşii nu au corectat-o nici până acum, cu toate că deficienţa este cunoscută de peste 30 de ani. Militarii americani au descoperit acest lucru în timpul Primului Război din Golf (1991), când s-au confruntat pentru prima oară în istorie cu tancurile T-72 de fabricaţie sovietică folosite de armata irakiană. Ruşii nu au tras învăţăminte şi nu au corectat eroarea.

Pierderi şi mai mari la blindate

Cadenţa pierderilor Moscovei a fost chiar mai mare la blindate. Concret au fost pierdute în luptă 1.576 de astfel de vehicule (cadenţă de 10,5 vehicule pe zi) de diverse tipuri (blindat de lupta al infanteriei, transportor blindat de trupe etc). 

Ruşii au suferit pierderi şi la alte categorii de armament. Astfel, au fost pierdute 95 staţii de comunicaţii sau centre de comandă, 174 de vehicule specializate pentru trupele de geniu, 14 mortiere grele, 72 de piese de artilerie tractată, 143 de unităţi de artilerie autopropulsată, 92 de lansatoare multiple de rachete, 7 tunuri antiaeriene, 15 tunuri antiaeriene autopropulsate, 65 de sisteme rachete antiaeriene (între care şi 8 Pantsir-S1) şi 12 radare.

Carnea de tun a lui Putin. Pierderile umane sunt imense, identice celor după 10 ani de Afganistan

Aproximativ 15.000 de soldaţi ruşi au murit în Ucraina de la începutul războiului, au estimat agenţiile de informaţii din SUA şi Marea Britanie, relatează AFP. Richard Moore, şeful Serviciului de Informaţii Externe al Marii Britanii (MI6), a declarat joi că un bilanţ de 15.000 de morţi în rândul ruşilor este „probabil o estimare prudentă” şi o „adevărată lovitură dură” pentru preşedintele rus Vladimir Putin, care a sperat într-o victorie rapidă împotriva Ucrainei fără pierderi atât de mari, potrivit Agerpres.

 „Este aproximativ acelaşi bilanţ ca acela din cei zece ani petrecuţi în Afganistan în anii 1980", a adăugat el la Forumul privind securitatea din Aspen, în Munţii Stâncoşi.

 „Şi nu vorbim aici despre tineri din clasa de mijloc din Sankt Petersburg sau Moscova. Aceştia sunt copii săraci din Rusia rurală, provin din oraşe muncitoare din Siberia şi sunt în mare parte din minorităţi etnice. Sunt carnea lui (Vladimir Putin-n.red.) de tun”, a apreciat el. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite