Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanţa de urgenţă pe Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
OUG pe Sănătaet a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial FOTO Mediafax / Alexandra Pandrea
OUG pe Sănătaet a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial FOTO Mediafax / Alexandra Pandrea

Instituţia Avocatului Poporului a atacat la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă a Guvernului Orban prin care este permis accesul spitalelor private la alocările bugetare din programele naţionale de sănătate.

În urmă cu două săptămâni Renate Weber a afirmat că există suficiente motive pentru ca ordonanţa de urgenţă prin care spitalele private vor primi dreptul de accesa fondurile din programele de sănătate să fie atacată la Curtea Constituţională. 

Weber susţinea că ordonanţa va afecta concurenţa loială între sistemul public de sănătate şi cel privat.

”Problema este că cele două sisteme trebuie să fie în condiţii de concurenţă loială. Dacă sistemul privat se întăreşte mai mult, atunci îţi cade sistemul public”, a declarat Renate Weber la Realitatea Plus, ea invocând faptul că achiziţiile publice trebuie să respecte un set de condiţii mult mai restrictiv decât cele din sistemul privat.

Însă obiecţia cea mai mare este legată de faptul că depăşirea de către spitalele private a cheltuielilor prevăzute prin contractul cu casele de sănătate va putea fi compensată din bugetul de stat, prin decizia ministrului Sănătăţii.

”Dacă cheltuielile făcute cu un tratament sunt mai mari decât contractul cu Casa de asigurări, ei vor putea obţine rambursarea sumelor de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii. Pentru mine este de neînţeles să dai unui singur om puterea absolută să decidă. Văd aici o îngrijorare teribilă (…) Putem să ne imaginăm o zi în care vine un ministru care decontează cheltuielile spitalelor private, dincolo de contracte”, a declarat Weber.

Ea a spus că există riscul ca bugetul sănătăţii să fie majorat pentru plata acestor servicii efectuate de către sistemul privat de sănătate care va prospera în dauna celui de stat.

Ordonanţa de Urgenţă care prevede că pacientii cu boli cronice - care suferă de boli cardiovasculare, cancer, diabet, boli neurologice, tuberculoză, HIV/SIDA - dar şi cei care reprezintă urgenţe medicale, vor putea fi trataţi şi în spitalele private a fost publicată miercuri după-amiază în Monitorul Oficial.

Bolnavii cronici - care suferă de boli cardiovasculare, cancer, diabet, boli neurologice, tuberculoză, HIV/SIDA, boli rare etc - dar şi pacienţii care reprezintă urgenţe medicale, ar urma să fie trataţi în spitale private, fără să scoată niciun ban din buzunar. Statul promite că va deconta integral tratamentul lor, potrivit Ordonanţei de Urgenţă de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite