Alina Mungiu-Pippidi: Dosarul 10 august nu trebuia deschis, nu închis

Publicat:
Ultima actualizare:
Nu rentează să rişti să iei bătaie şi anchete ca să aperi un stat de drept de care nu îi pasă fix nimănui.
Nu rentează să rişti să iei bătaie şi anchete ca să aperi un stat de drept de care nu îi pasă fix nimănui.

De când a început pandemia asta, mă tot gîndesc că, să am un fiu, l-aş face orice, numai jandarm sau poliţist nu, deşi pentru cine e ahtiat de seriale cu poliţişti suedezi sau fan Murdoch, ca Nicolae Manolescu, pare o profesiune de-a dreptul pasionantă.

În Berlin, poliţiştii s-au infectat cu COVID în martie-aprilie mai rău ca personalul sanitar, că nu aveau nici măşti, nici dezinfectant, dar trebuiau să ridice de pe zidul autostrăzii, lîngă aeroport, pe zecile de cretini care se înşirau cu picioarele bălăngănind deasupra traficului ca să îşi bea doza de bere în şir indian. Prima zi de lockdown cînd am intrat pe acolo am crezut că sunt într-o distopie de Lars von Trier – nu toată ziua conduci sub un zid de trei metri de pe care atîrnă picioarele unora care se cred la biergarten. Cînd a început în România, ce să mai vorbim, nenorocita de poliţie a fost trimisă să discute cu toţi analfabeţii şi psihopaţii (definiţie: tulburare de comportament în care individul îşi urmăreşte interesul lui propriu indiferent de cum sunt afectate alte persoane) care scuipă pe jos la toate orele, başca oamenii cumsecade care erau puşi să respecte reguli stupide (precum foaia de completat) şi să le dea amenzi dispropoţionate prin care să îşi atragă doar ură şi abuzuri, fiind văzuţi ca parte a unui sistem represiv, deşi ei aplică doar legea, nu o scriu ei. Sunt oameni din popor, nu duşmanii poporului, că nu mai suntem sub Ceauşescu.

Cam la fel şi cu jandarmii la 10 august. Unii politicieni, ca Tianu Burduja, azi secretar de stat PNL la Finanţe, şi mulţi membri în guvernul Cioloş din 2016, împreună cu activişti civici secondaţi în ONG-uri de serviciile secrete au organizat o manifestaţie a ”diasporei”. Nicio organizaţie din diaspora nu a organizat-o, politicienii l-au plătit pe unul cu o rulotă să facă atmosferă şi să prindă în plasă cîţiva exilaţi mai dezorientaţi cu peisajul authoton şi fără să-şi dea seama că sunt folosiţi fără scrupule, nişte psihopaţi pe net i-au chemat la luptă cu pumnii pe mardeiaşii lor ca să dea jos guvernul Dăncilă. Cu acest perfect aranjament, jandarmii s-au trezit că:

  • Trebuie să împiedice lumea să intre în guvern, chiar dacă gol, că suntem ţară UE, şi
  • Nimeni nu pleacă acasă la zece noaptea cînd jandarmii spun gata, stingerea, dimpotrivă, unii sar pe jandarmi şi ceilalţi fac poze cu celularul.

Urmarea se cunoaşte şi de altfel a putut fi admirată în fiecare duminică timp mai bine de un an la Paris şi împrejurimi cu alţi luptători pentru libertate care nu au răbdare să vină alegerile sau nu votează la ele, preferînd să ocupe pieţe, autostrăzi şi să se împingă cu poliţia.

La vremea respectivă, deşi de ani de zile plăteam sau contestam amenzile studenţilor implicaţi în manifestatţiile de mediu, am luat pentru prima oară partea jandarmilor, spunînd explicit că la Hamburg sau la Paris ar fi procedat la fel (au procedat la fel, nu o dată) şi că nimeni nu le-ar fi făcut dosar după aceea, că dacă nu mai are cine să apere ordinea publică de frica dosarului tot statul de drept se prăbuşeşte.

Desigur că excesele jandarmilor ar fi trebuit evitate şi trebuiau sancţionate, dar, aşa cum a spus un colonel francez care îi antrenase pe ai noştri, la nivel administrativ: să îşi facă ei o analiză unde să discute ce puteau face mai bine şi să se dea sancţiuni (la cine a deschis un taxi şi i-a tras afară pe ocupanţi, de exemplu). Nu penal, că dacă trimiţi în penal pentru aşa ceva mîine poliţia şi jandameria vor asista pe viitor la orice violenţe şi vor permite orice, nu mai au de ce să îşi pună pielea la bătaie ca să apere ordinea. Cum am scris şi atunci, nu aveai de ce face dosar penal că nu murise nimeni, ce trebuia să facem era un exerciţiu de reconciliere pe de o parte şi o demascare a instigatorilor, pe de alta. Dacă în locul guvernului Dăncilă era guvernul Boc sau guvernul Orban, tot aşa s-ar fi petrecut lucrurile. Jandarmii sunt trimişi şi azi să împingă protestatarii COVID în Victoriei şi e firesc.

Dar nici vorbă să procedăm normal! Divizia servicii din presă, care ia salariu din bani publici ca să trolleze (ajunşi pe aici vor vota negativ convinşi la acest articol şi vor ponta în carneţel încă o zi de muncă pentru asta) a consumat un pic mai multă energie şi a urlat să se înceapă anchetă penală.

Opinia publică fabricată de ei, deşi se vedea că nu lipsise aproape niciun membru din guvernul Cioloş de la manifestarea cu pricina, care fusese deci a partidelor de opoziţie în primul rînd, a ţinut-o langa cu reprimarea ‘diasporei’. Nu e de mirare că nu au fost răniţi din diaspora, avînd în vedere ce puţină lume din diaspora a fost acolo şi aceia puţini nu au fost în rîndul unu să intre în clădire sau să se împingă în jandarmi.

Cine vrea să vadă exact publicaţiile care vînd tranşe de conţinut la servicii sau PNL e destul să vadă cine a reluat fake news cu eroul naţional M… PSD care, neştiind ce să mai spună cînd l-am prins că era o provocare aranjată cu picioarele, a zis că o să se plîngă la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării, că e discriminare să îi spui unuia cu M… în gură că nu e o dovadă de educaţie o asemenea formă de luptă politică. Evident că era de rîs, dar în loc de asta mai multe publicaţii serioase au reluat, ca să dea impresia că nu infractorul are probleme, ci criticii lui. Cum era dacă ieri citeaţi cu îndignare că CNCD nu i-a dat cîştig de cauză – dar fiind o diversiune ordinară nu s-a ajuns acolo, că evident CNCD nici nu s-a activat, dat fiind că nu era temei pentru nicio sesizare, oricît de stupidă, totul era pentru propagandă.

Totul a fost pentru propagandă, o diversiune ordinară şi victorie mare cînd Tianu a ajuns la Finanţe şi societatea civilă revoluţionară la Ministerul Muncii; cine nu are trese mai aşteaptă un pic, pînă la alegeri, dar altfel progres, s-au sculat ăia şi s-au aşezat ăştia.

Între timp însă veni pandemia şi odată cu ea aş fi sperat la mai multă minte şi la înţelegerea că nu vrem să ajungem ca ţările unde nimeni nu vrea să se facă poliţist sau jandarm, că dacă ai atîta furie publică, partizanat şi psihopaţi nesancţionaţi de cei din jur, care îşi fac de cap, nu rentează să rişti să iei bătaie şi anchete ca să aperi un stat de drept de care nu îi pasă fix nimănui. Iar cînd nu s-o mai găsi nimeni să facă aceste treburi, din cauză de anchete şi presă proastă şi fără pensii speciale, vă las să ghiciţi dacă va fi mai civilizată România sau dimpotrivă.

Puteţi comenta acest text pe România Curată.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite