Adrian Ionel, fost director Unifarm, pus sub control judiciar într-un nou dosar, în care este acuzat de abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

Adrian Eugen Ionel, fost director general al Companiei Naţionale Unifarm SA, este urmărit penal de procurorii anticorupţie într-un nou dosar în care este acuzat de abuz în serviciu. Cauza este distinctă de dosarul penal în care acesta a fost trimis în judecată pe data de 2 octombrie, mai exact cel cu privire la mita de 760.000 de euro, cerută pentru contracte „cu dedicaţie” pentru achiziţia de echipamente de protecţie.

Adrian Ionel ar fi încheiat cu o societate comercială (ce nu era avizată de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România pentru importul/distribuţia „măştilor chirurgicale cu trei pliuri”), un contract de achiziţii publice ce avea ca obiect cumpărarea a 1.500.000 de astfel de măşti, a informat, vineri, DNA.

„Ulterior, la doar două zile de la încheierea contractului, directorul general al Companiei Naţionale Unifarm SA ar fi decontat către firma respectivă suma de 3.599.988 lei, reprezentând un avans din valoarea contractului încheiat în condiţiile de mai sus”,se arată în comunicatul DNA.

Procurorii precizează că până în prezent societatea comercială nu a livrat nicio mască, iar după denunţarea contractului aceasta nu a returnat nici suma primită drept avans.

„Prin demersurile menţionate mai sus, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi produs un prejudiciu companiei naţionale pe care o conducea în valoare de 3.599.988 lei, concomitent cu obţinerea unui folos material în acelaşi cuantum pentru societatea respectivă”, arată DNA.

Ce obligaţii trebuie să respecte Adrian Ionel

Conform sursei citate, pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care:

  • să nu părăsească limita teritorială a ţării, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului,
  • să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.

Inculpatului i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Adrian Ionel a cerut o mită de 760.000 de euro

Pe data de 2 octombrie 2020, Adrian Eugen Ionel a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că a cerut o mită de 760.000 de euro de la reprezentanţii unei firme, în schimbul atribuirii unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva infectării cu noul coronavirus, respectiv 250.000 de combinezoane şi trei milioane de măşti chirurgicale.

El va fi judecat pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată Daniela Lizica Maria Radu, la data faptelor şef serviciu comercial al CN Unifarm SA, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual.

Odată ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii declarat oficial că virusul SARS-COV-2 a devenit pandemic,  CN Unifarm SA a fost desemnată, în România, alături de alte instituţii publice, să efectueze achiziţii de echipamente de protecţie.

În acest context, Adrian Ionel ar fi pretins suma de 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca CN Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziţie a echipamentelor de protecţie împotriva infectării cu virusul COVID-19 - 250.000 de combinezoane şi trei milioane de măşti chirurgicale.

Contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020, cu încălcarea dispoziţiilor prevăzute în Legea 98/2016 privind achiziţiile publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cât şi a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură.

Procurorii spun că acelaşi document ar fi fost semnat şi de Maria Lizica Daniela Radu, în calitate de şef serviciu comercial în cadrul CN Unifarm SA, pe care, ulterior, Adrian Ionel ar fi determinat-o să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei respective. În cauză, CN Unifarm SA s-a constituit parte civilă pentru suma de 2.380.000 lei.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite