1 Mai vs Paşte: cum au fost respectate restricţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
255 de persoane confirmate cu acest virus sunt internate la secţiile de terapie intensivă
255 de persoane confirmate cu acest virus sunt internate la secţiile de terapie intensivă

Ţara noastră se apropie încet de vârful numărului de cazuri de infectări cu noul coronavirus după un weekend de „1 Mai” relativ liniştit. Autorităţile cer în continuare respectarea măsurilor de distanţare socială pentru a putea înregistra o scădere a evoluţiei acestei pandemii

Mai sunt aproape două săptămâni până la momentul în care restricţiile impuse de autorităţi pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus ar trebui să intre într-o uşoară relaxare promisă de către autorităţi la data de 15 mai. Şi totuşi, deşi am avut un weekend de „1 Mai” mult mai liniştit comparativ cu incidentele petrecute de Paşte, oficialii din Ministerul Sănătăţii atrag atenţia că ne aflăm încă în zona de vârf a evoluţiei acestei pandemii şi că nu ne putem gândi încă la eventualele măsuri de relaxare. „Nu mă gândesc la relaxare. Suntem pe panta ascendentă a curbei, avem încă multe cazuri noi, avem încă focare noi, avem decese, persoane în Terapie Intensivă, persoane pe ventilator, pe suport cardiovascular. Mă repet: izolare voluntară, distanţare socială. Va veni şi momentul când veţi vedea două săptămâni de scădere continuă a numărului de cazuri, a cazurilor din Terapie Intensivă, de scădere a prezenţei la UPU, atunci putem vorbi şi de o relaxare. Recomand încă o dată prudenţă, izolare voluntară, distanţare socială. Nu am atins încă vârful”, a spus ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a explicat că pentru a ne da seama că am trecut de vârful evoluţiei acestei pandemii trebuie să înregistrăm cel puţin o săptămână de scădere constantă a numărului de îmbolnăviri. „Trebuie să apară o descreştere a numărului de îmbolnăviri, evidentă, statistică, de la zi la zi, timp de mai multe zile, cel puţin o săptămână, să vedem că lucrurile descresc în mod evident şi sigur, până la două săptămâni, când este cert că ne aflăm pe această curbă descendentă, că numărul de infecţii scade, că numărul deceselor scade. Cel mai important indicator este al cazurilor înregistrate de la zi la zi, să se înscrie pe un trend constant descendent“, a declarat acesta, subliniind faptul că în lipsa acestei descreşteri măsurile de restricţie vor fi menţinute.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a avertizat asupra riscului unor noi focare de infecţie. „Încă nu am ajuns la faza de relaxare. Pe alocuri, s-ar putea să apară noi focare de infecţie, noi probleme. Insistăm ca oamenii să poarte mască, să respecte toate regulile pentru că printre noi pot exista oameni care nici ei nu ştiu că sunt pozitivi, nici noi nu ştim că sunt pozitivi. De aici este riscul răspândirii, sunt mai multe cazuri în comunitate care sunt pozitive, dar nu prezintă simptome”, a subliniat acesta.

„1 Mai“ relativ liniştit

Potrivit informărilor oferite de Grupul de Comunicare Strategică pe parcursul celor două zile, de 1 şi 2 mai, au fost deschise 8 noi dosare penale pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor şi nu mai puţin de 11.311 de persoane au fost amendate pentru nerespectarea restricţiilor, cuantumul acestor amenzi ridicându-se la 20.609.985 de lei. Reprezentanţii politiştilor au subliniat însă că acest weekend a fost unul mult mai liniştit comparativ cu zilele de Paşte, chiar dacă au existat mulţi români care au încercat să încalce aceste restricţii pentru a ieşi din casă de „1 Mai”. De exemplu, în Bucureşti, de 1 Mai, au fost descoperite un număr-record de 18 declaraţii false, 18 persoane folosind adeverinţe de serviciu, însă fie nu erau angajaţi la acele companii, fie aveau contractele de muncă suspendate. 

„Am avut o perioadă mult mai liniştită decât Paştele, clar. Nu au mai existat acele conflicte violente şi puternic mediatizate. Au mai existat câteva, însă în limita normalului, ce au fost imediat aplanate de către poliţişti. Am avut mai multe persoane prinse cu adeverinţe de serviciu false, iar prin declaraţia pe propria răspundere făceau uz de acel fals. Poliţiştii au posibilitatea să verifice imediat locul de muncă al unei persoane trecut în adeverinţă, iar cum în aceste cazuri s-a constatat că e vorba de locuri de muncă închise, a urmat o anchetă şi dosare penale pentru fals şi uz de fals. Am avut un caz cu mai multe persoane care au ieşit să petreacă 1 Mai şi apoi s-au lăudat pe Facebook. A fost un autodenunţ până la urmă, dacă nu ai minte, ce-ţi mai trebuie laptop. Se pare că oamenii nu rezistă să nu se pozeze şi să-şi pună fotografiile pe Facebook. Într-un fel, ei nu fac decât să uşureze munca poliţiştilor, care constată mai uşor şi sancţionează acele contravenţii. Singurul caz mai serios a fost la Galaţi, unde un cetăţean a refuzat să se legitimeze şi să execute sarcinile trasate de poliţist, a fost imobilizat cu spray lacrimogen, încătuşat şi condus la sediul poliţiei unde a fost sancţionat cu 1.500 de lei pentru refuzul de a se legitima şi cu încă 5.000 pentru încălcarea ordonanţelor militare”, a declarat Dumitru Coarnă, şeful sindicatelor din Poliţie, făcând referire la incidentul din comuna Osica de Sus, din Olt, unde nouă persoane au fost amendate cu suma totală de 80.000 de lei după ce au ieşit să petreacă 1 Mai la un grătar în aer liber şi ulterior au postat imagini pe conturile personale de Facebook.

De altfel, ministrul Marcel Vela a precizat că de la începutul acestei pandemii 308.859 de persoane au fost sancţionate, iar valoarea amenzilor a fost în jur de 600 de milioane de lei.

Peste 13.000 de cazuri în România

România a trecut duminică de graniţa celor 13.000 de cazuri de infectări de la începutul acestei pandemii, fiind înregistrate 13.163, după ce au fost anunţate 431 de noi cazuri de îmbolnăvire, cifră la care s-au adăugat şi cazuri înregistrate în ziua precedentă, când au fost raportate doar 165 de cazuri, în contextul unor decalaje în înregistrarea acestora. Totuşi, numărul persoanelor vindecate a continuat să crească, ajungând la 4.869, cu 322 mai mult decât în ziua precedentă. Din păcate, şi numărul deceselor a continuat să crească, ajungând duminică la prânz la aproape 800, cu peste 70 mai multe decât erau înregistrate joi. Astfel, ţinând cont de numărul persoanelor vindecate şi decesele înregistrate, înseamnă că ţara noastră are acum 7.504 de cazuri active, marcând o aplatizare înregistrată în ultima săptămână sub valoarea de 8.000 de cazuri active. „Vestea bună este că numărul de cazuri active pare că a atins un platou. E prea devreme, nu avem decât o săptămână de când curba s-a aşezat, ne mai trebuie încă una pe acelaşi trend. 15 mai nu va însemna acelaşi lucru pentru toată lumea. Sper că este clar. Şi faptul că multe judeţe rămân în zona „verde” este doar pentru un moment în timp, timpul fiind de 2–3 săptămâni. Fără precauţie a autorităţilor, fără solidaritatea comunităţii, fără o bună planificare a resurselor şi fără o comunicare transparentă, apariţia de noi focare în zone considerate poate „sigure” este o chestiune de timp”, a explicat psihiatrul Gabriel Diaconu într-un comentariu pe pagina sa de Facebook.

Europenii relaxează restricţiile 

Germania, una dintre ţările care au gestionat cel mai bine această pandemie, cu peste 160.000 de cazuri şi doar 6.800 de decese, va începe din această săptămână o relaxare uşoară a restricţiilor de mobilitate. După ce micile magazine au avut voie să redeschidă încă din 20 aprilie, începând din 4 mai, vor fi redeschise şi locuri de joacă, muzeele, bisericile, dar şi saloanele de coafură. Tot azi, majoritatea elevilor din clasele primare şi de gimnaziu vor putea reveni la cursuri, iar unele landuri au redeschis orele de clasă anterior pentru elevii din anii terminali. Orarele vor fi reduse însă, iar măsurile de igienă şi distanţare socială vor fi aplicate şi în şcoli. Grădiniţele şi creşele, la fel ca barurile şi restaurantele, vor rămâne închise, iar evenimentele şi adunările publice mari rămân interzise până la finalul lunii august. 

Şi Italia va renunţa tot de astăzi la o serie de măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus. Italienii vor putea ieşi din case să facă sport în apropierea zonei în care locuiesc. De asemenea, parcurile şi grădinile se vor redeschide luni, iar localnicii îşi pot vizita rudele aflate în aceeaşi regiune. Şcolile se vor redeschide în septembrie, iar restaurantele şi barurile îşi vor aştepta clienţii abia din luna iunie. În Spania, o altă ţară grav afectată, restricţiile au fost relaxate încă din acest weekend, când spaniolii au avut voie să iasă în apropierea locuinţelor pentru a face mişcare. Începând de luni, purtatul măştii va deveni obligatoriu în mijloacele de transport public din Spania. De asemenea, Austria a intrat deja într-o nouă etapă a relaxării restricţiilor. Au fost redeschise magazinele mari, saloanele de înfrumuseţare şi terenurile de sport. Totodată, austriecilor le este permis să se întrunească în grupuri de până la zece persoane, cu recomandarea păstrării distanţei de cel puţin un metru.

Marea Britanie, una dintre ţările care au gestionat prost această criză sanitară, a anunţat posibilitatea unor măsuri de relaxare abia spre sfârşitul acestei luni. În acest moment, cele mai multe îngrijorări privesc evoluţia pandemiei în Rusia, care în ultima zi a înregistrat peste 10.000 de noi cazuri, continuând trendul unei creşteri exponenţiale. Statele Unite rămân ţara cel mai grav afectată, cu peste 1.160.000 de cazuri şi aproape 68.000 de decese.

7.504 cazuri active de îmbolnăvire cu noul coronavirus înregistrează România

Restricţiile pot fi necesare doi ani

Este posibil ca oamenii să fie nevoiţi să trăiască cu anumite restricţii încă doi ani sau mai mult pentru a ţine sub control noul coronavirus, potrivit omului de ştiinţă care conduce grupul de lucru al guvernului elveţian pentru gestionarea epidemiei de COVID-19, relatează DPA. Într-un interviu, epidemiologul şi expertul în sănătate publică Matthias Egger a spus că speră că teste de vaccin ample vor fi efectuate timp de un an de acum încolo, dar a avertizat că pot exista obstacole. „Avem cunoştinţe prea puţine despre acest virus. Este posibil să descoperim calităţi neplăcute care ar complica şi încetini dezvoltarea de vaccinuri eficiente şi sigure'', a spus el. 

Pentru a fi siguri că boala cauzată de noul coronavirus, COVID-19, nu se răspândeşte în comunitate, oamenii vor trebui să poarte măşti, să respecte regulile de igienă şi să păstreze distanţa, a avertizat el. Înaintea redeschiderii şcolilor în Elveţia la 11 mai, Egger a spus că părinţii nu ar trebui să fie îngrijoraţi, argumentând că nu există cazuri bine documentate de copii care au infectat adulţi şi aproape deloc cazuri documentate de copii care să fi infectat alţi copii. „Există 3 milioane de cazuri de COVID-19 în lume. Datele arată că copiii nu joacă un rol important în răspândirea virusului”, a spus el. Cu toate acestea, Egger a recunoscut că infecţiile la copii sunt posibile şi le-a cerut părinţilor să fie atenţi la simptome.

Raport: NATO se pregăteşte pentru al doilea val de infecţii cu coronavirus

Alianţa militară NATO se teme de un al doilea val de infecţii cu coronavirus şi a decis că trebuie să elaboreze un plan de operaţiune militară care să fie mai bine pregătit pentru un nou focar, informează revista germană Spiegel, citată de Politico.

Conform raportului, ambasadorii NATO au decis săptămâna trecută în cadrul unei întâlniri secrete cu secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, să elaboreze planul operaţional, cu scopul de a-l adopta în cadrul unei reuniuni a miniştrilor Apărării NATO din iunie, scrie Spiegel, care nu specifică sursa informaţiei.

Stoltenberg a spus în timpul şedinţei secrete că un răspuns mai coordonat la un al doilea val de coronavirus va fi un test decisiv pentru credibilitate şi coeziune în cadrul Alianţei. De asemenea, secretarul general a sugerat achiziţionarea comună a echipamentelor de protecţie personală şi a medicamentelor prin intermediul agenţiei de suport pentru aprovizionări din cadrul NATO, scrie Spiegel.

Ambasadorii au convenit, de asemenea, să elaboreze un „Plan de contingenţă pentru răspunsuri pandemice pe termen lung”.

Iniţiativele au apărut după ce tot mai mulţi specialişti au afirmat că NATO nu a fost suficient de pregătită pentru pandemie, de exemplu atunci când a fost vorba de zboruri de sprijin militar sau transporturi aeriene ale pacienţilor. „Abia după o lungă perioadă de confuzie, aeronavele au putut să zboare peste Europa într-o procedură simplificată ca un semn de apel uniform NATO - fără permise individuale”, a scris Spiegel.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite